Bertomeu
Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Đordi Bertomeu, prvi čovek Evrolige negirao je da će u nekom trenutku regionalna ABA liga dobiti sigurna mesta u elitnom takmičenju.

Bertomeu kaže da ABA liga neće dobiti licencu za klubove s ovih prostora, sve dok se Evroliga ne proširi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Postojeći broj klubova je prikladan, uzimajući u obzir okolnosti. Moramo da uzmemo u obzir i kalendar jer, s povećanjem broja učesnika, broj utakmica raste, što može da izazove tenzije među nekim akcionarima. U ovom trenutku nam je potreban broj klubova koji će ispuniti očekivanja. Stvari bi mogle da se promene u budućnosti, ali u dolazećem periodu će sve ostati kako je sada“, rekao je Bertomeu za Mocart sport.

Klubovi ABA lige nemaju tako veliko tržište kao oni iz Nemačke ili Francuske, niti imaju novca da bi dobijali licence.

„To je pitanje košarke. Da bi ona bila popularnija, potrebno je da imamo više sredstava, a da bismo obezbedili što više, moramo da idemo na veća tržišta, a to su ona koja ste spomenuli, Nemačka i Francuska. Da bismo razvili takmičenje, moramo da imamo Centralnu Evropu i da investiramo u tržišta gde navijačka baza može znatno da poraste. Na primer, u Francuskoj je ona veća za 55 posto, a u Nemačkoj za 48 posto. To su zapanjujuće brojke“, rekao je Bertomeu.

Jedna od takvih zemalja je i Italija, gde Evroliga vidi svoj potencijal. Ne i u jadranskom regionu.

„Ako se liga bude širila, zavisno od pravca u kom će klubovi želeti da idemo, onda će to pitanje možda biti na stolu, ali u ovom trenutku ništa od toga“, jasan je Bertomeu.

BONUS VIDEO: Pešić promovisan na mestu selektora Srbije

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar