Košarka bez granica Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Upoznajemo srpsku košarku kroz zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju

Povodom obeležavanja 100 godina košarke u Srbiji, Fondacija Ana i Vlade Divac sa klubom košarkaša u kolicima Singidunum Crvena zvezda, a uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, organizovala je događaj „Košarka bez granica“ na Adi Cignaliji.

Poznatiji novinari imali su priliku da se oprobaju u 3×3 basketu u kolicima, leđa u leđa sa najboljim košarkašima u ovom sportu, pod vođstvom kapitena reprezentacije Željka Ćirkovića i uz nekadašnjeg košarkaša Vladimira Kuzmanovića.

Na terenima za basket posebno prilagođenim za osobe sa invaliditetom, treneri su nakon kratke obuke o kretanju u kolicima i pravilima igre, učesnicima pokazali i nekoliko trikova, nakon čega su predstavnici medija imali priliku da i sami budu deo igre.

PROČITAJTE JOŠ

„Fondacija je iskoristila priliku da, ove godine kada se obeležava 100 godina košarke u Srbiji, promoviše sportski duh i važnost timske saradnje, a posebno da apeluje da se mladi što više uključe u sport i da im se pruži adekvatna podrška i motivacija da ostvare svoje ciljeve. Takođe pomažemo osobe sa invaliditetom, kako kroz direktnu pomoć tako i kroz projekte podsticanje zapošljavanja i preduzetništva među ovom ciljnom grupom, a ovo je idealna prilika da promovišemo ove sjajne košarkaše i pokažemo kako se, u dobrom timu, barijere lakše prevazilaze“, rekla je direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac, Ana Košel.

Ataše za kulturu ambasade SAD Holi Zarduus, istakla je da otkako je volonter američkog Crvenog krsta, Vilijam Vajland, stigao u Srbiju pre 100 godina sa košarkaškom loptom u koferu, ljubav prema ovom sportu u Srbiji je porasla do nivoa koji nije mogao ni da se zamisli.

„Danas želimo da osvetlimo segment košarke koji dobija manje pažnje, ali sigurno pokazuje svetu možda najvažniji aspekt sporta – da nema prepreka za timski rad, za ostvarenje snova i za postizanje sjajnih rezultata uz napor i motivaciju“, rekla je Zardus.

Košarka bez granica Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Klub košarkaša u kolicima Singidunum Crvena zvezda postiže sjajne rezultate već 22 godine koliko postoji, a 2019. su se oktili prvom medaljom kada se osam igrača pridružilo reprezentaciji Srbije na Evropskom prvenstvu u Sofiji, gde su ostvarili istorijski plasman u B diviziju.

„Drago mi je da je na ovom događaju za 100 godina košarke u Srbiji izbor pao baš na košarkaše u kolicima i hvala Fondaciji Divac na mogućnosti da ponovo učestvujemo. Moje interesovanje za ovaj sport je počelo kada sam shvatio koliko talenta imaju ovi momci i koliko je truda potrebno da ulože u odnosu na druge sportiste. Tada sam dobio želju im otvorim jedna vrata i pomognem da sve ovo postane dostupno i pristupačno“, rekao je bivši košarkaš Vladimir Kuzmanović.

Događaj je realizovan i u partnerstvu sa Crvenim krstom Srbije, koji je kroz kampanju okrenutu i ka sportistima „Život je u tvojim rukama“ predstavio pružanje laičke prve pomoći i podsetio na važnost pravovremenog reagovanja prilikom naglog zastoja srca.

Košarka bez granica Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dr Dragan Radovanović ukazao je na činjenicu da je poslednje dve-tri godine broj srčanih zastoja na sportskim terenima porastao.

„Kroz kampanju ‘Život je u tvojim rukama’, Crveni krst edukuje građane, a posebno sportske radnike u pružanju pravovremene prve pomoći”.

Ovaj događaj je samo jedan u nizu koji Fondacija Ana i Vlade Divac organizuje na temu 100 godina košarke u Srbiji, uz podršku Ambasade SAD u Beogradu, gde upoznajemo srpsku košarku kroz sjajne i zanimljive priče onih koji su pisali i pišu njenu istoriju, što je i Nova.rs predstavila u ekskluzivnom serijalu od 10 epizoda.

Košarka bez granica Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

BONUS VIDEO Košarka u kolicima i 100 godina košarke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar