Foto: EPA/VALDA KALNINA

U moru košarkaških previranja i skandala pojavila se i vest da su Dušan Duda Ivković i Ranko Žeravica kandidati za ulazak u "Nejsmit Memorijal", čuvenu košarkašku Kuću slavnih.

U legendu se ulazi uspesima na terenu ili pored njega, ali je lepo videti da neko prepoznaje trud i trag koji ste ostavili u košarci.

PROČITAJTE JOŠ

U jednom od brojnih Springfilda u Sjedinjenim Američkim Državama smeštena je muzej i Kuća slavnih u čast Džejmsa Nejsmita oca košarke.
Do ove godine je samo 401 pojedinac primljen u odabranu grupu, a samo su četiri Srbina zauzela svoje mesto u Kući slavnih.

Dražen Dalipagić, Aleksandar Nikolić, Borislav Stanković i najnoviji član iz 2019. godine Vlade Divac svedoče o uticaju koja je naša zemlja imala na svetsku košarku.

Za Divca će ostati upamćeno da je sa reprezentacijom osvojio dve zlatne medalje na svetskim prvenstvima, tri prva mesta na Evrobasketu i dva srebra na Olimpijskim igrama uz druge medalje.

Sakramento Kingsi su povukli broj 21 iz upotrebe, jedan je od 50 najboljih igrača FIBA svih vremena…

Foto: EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Čak petnaest godina ranije je u društvo izabranih ušetao Dražen Dalipagić kao osvajač zlata na Olimpijskim igrama 1980. godine, tri zlata na EP i jednog na SP 1978. Uz to je poneo i nekoliko MVP nagrada turnira i od 2007. je i član FIBA Kuće slavnih.

Borislav Stanković je od 1991. godine jedan od članova Kuće slavnih (prvi iz Srbije), a Amerikanci njemu pripisuju zasluge što je u međunardnoj košarci uveden šut za tri poena i nadgledanje rada FIBA kroz zonske administracije. Bio je član Međunarodnog olimpijskog komiteta, a od 2007. godine je član FIBA Kuće slavnih.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Sedam godina nakon njega smo dobili jedinog trenera (za sad) u Kući slavnih i samo jednog od 10 stranih stručnjaka u izboru.

U pitanju je otac jugoslovenske košarke Aleksandar Nikolić, koji je dva puta proglašen za najboljeg trenera Evrope, osvojio je zlato na EP i Svetskom prvenstvu, a od 2007. je član i FIBA Kuće slavnih. Evroliga ga je 2008. godine proglasila jednim od 10 najboljih trenera Starog kontinenta svih vremena.

Da bi neko uopšte bio izabran u Kuću slavnih neophodno je da je već tri godina u penziji i tako postaje jasno zbog čega je Ivković tek sada i nominovan.

Naš stručnjak je jedan od onih koji su osvojili sve što se moglo osvojiti, pa ćemo od važnijih rezultat izdvojiti – dve titule Evrolige, tri prvenstva Grčke, šampionat Jugoslavije, Međunarodni kup Radivoj Korać, ULEB Kup, zlata sa tri Evrobasketa, zlato sa Svetskog prvenstva i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama. Spisak je daleko, daleko duži što samo govori o tome koliko je Ivković bio značajan za evropsku košarku, a jedan je od 50 ljudi koji su najviše doprineli Evroligi.

Ranko Žeravica je imao jednu nominaciju ranije, a u karijeri je osvojio Međunarodni kup Radivoj Korać, jugoslovensko prvenstvo, Svetsko prvenstvo u Ljubljani 1970, te zlato na Olimpijskim igrama u Moskvi 1980. godine, često nedostižno za sve druge rerezentacije osim SAD, uz brojne druge medalje sa „plavima“.

Ranko Žeravica i Mirko Novosel; Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Ipak, nije nimalo lako ući u „Nejsmit Memorijal“, a to najbolje od svih zna Toni Kukoč, koji je čak osam puta bio nominovan (ove godine i deveti), ali ne i izabran u ovo društvo.

„Ne znam da li ću ikad ući u Kuću slavnih. O toj temi nema više smisla govoriti… Da li bih voleo? Naravno da bih! Na ulazak u Kuću slavnih nemam nikakav uticaj. Treba pitati ljude koji o tome odlučuju, a ja bih stvarno voleo da znam ko su ti ljudi. Navodno se ne zna ko su oni jer nisu javno predstavljeni. Hoću li ja ikada ući u Kuću slavnih ili neću, zaista ne znam“, poručio je čovek koji je sa Majklom Džordanom i Čikago Bulsima osvojio tri šampionske titule u NBA ligi.

I zaista, zašto Kukoč pominje ljude koji odlučuju? Upravo zbog veoma komplikovanog procesa selekcije.

Komiteti Severne Amerike (devet članova), Komitet za dame (sedam članova), Međunarodni komitet (sedam članova) i Komitet veterana (sedam članova) svake godine preporučuju igrače i igračice koje treba da postanu deo ove kuće.

Neophodno da se ima najmanje sedam ili pet glasova (u zavisnost od komiteta) da bi onda Glavni komitet za dodelu priznanja od 12 članova prihvatio nečije članstvo. Potrebno je da kandidat dobije najmanje 75 odsto glasova (devet glasova) kako bi bio primljen u Kuću slavnih.

Postoji još različitih pravnih pitanja, ali je najvažnije napomenuti da svi članovi moraju da ostanu anonimni u toku i nakon izbora.

Upravo je anonimnost kroz godine predstavljala najveći problem, a načinjeno je nekoliko propusta poput toga da Edi Saton, čuveni NCAA trener (jedan od osam koji su pobedili na 800 i više mečeva) nije primljen. I da, nepravda bi mogla uskoro da bude ispravljena, već ove godine.

Posebne su poslastice slušati govore u Kući slavnih. Znali su oni da traju i po pola sata, a najčuvenija su emotivna obraćanja Majkla Džordana i Denisa Rodmana.

Nadajmo se da ćemo već ove godine moći da čujemo Ivkovića kako se obraća planeti.

Napomenimo i da postoji još jedna Kuća slavnih koju je nedavno osnovala FIBA, ali detaljnije ćemo o njoj u nekom od sledećih susreta.
Za sad da navedemo imena sa protora bivše Jugoslavije koje se nalaze među članovima: Radomir Šaper, Nebojša Popović, Aleksandar Nikolić, Dražen Petrović, Radivoj Korać, Krešimir Ćosić, Obrad Beloševic, Ranko Žeravica, Borislav Stanković, Dražen Dalipragić, Mirko Novosel, Dragan Kićanović, Vlade Divac, Zoran Slavnić, Toni Kukoč, Dušan Ivković, Bogdan Tanjević.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar