Dušan Alimpijević i Petar Božić Foto: Federico Pestellini / Panoramic / Mehmet Murat Onel / AFP / Profimedia

Do kraja ovosezonskog izdanja Evrokupa ostalo je svega još nekoliko mečeva, a Srbija može da bude ponosna, jer u polufinalu ima dva predstavnika, tačnije trenera - Dušana Alimpijevića i Petra Božića.

Bešiktaš je ove sezone predvođen Alimpijevićem napravio proboj i u Evrokupu i u turskoj ligi, dok Božić u svojoj prvoj sezoni u Evropi kao glavni trener sa velikim uspehom vodi London Lajonse.

U polufinalu Evrokupa, Bešiktaš će igrati protiv francuskog Burga, a prvi meč na programu je u utorak od 19 sati u Francuskoj. Sa druge strane žreba sastaju se Pariz i London, a prva utakmica je na programu u utorak od 20.45.

PROČITAJTE JOŠ:

Polufinalne serije igraju se na dve pobede, kao i finale, najveći favorit za osvajanje je Pariz, a velike šanse se daju i Burgu, koji ove sezone i u domaćoj ligi igra odlično. Međutim, Alimpijević i Božić su ove sezone pokazali da im savršeno odgovara kada njihove ekipe nisu favoriti, a spremni su da skinu skalp svakome kome izađu na crtu.

Burg i Bešiktaš nikada pre nisu igrali jedan protiv drugog, tako da se sa mnogo nepoznanica ulazi u ovaj duel.

Turski tim je u grupnoj fazi Evrokupa bio šesti, odnosno poslednji iznad crte, ali je onda napravio dva čuda izbacivši Gran Kanariju, prošlogodišnjeg šampiona, te onda Hapoel iz Tel Aviva nakon velikog preokreta. Sa druge strane, Burg je sa 14-4 u grupnoj fazi bio najbolji u svojoj grupi, a onda je izbacio Prometej u četvrtfinalu, pošto je direktno prošao u tu fazu takmičenja.

Prva zvezda u Alimpijevićevom timu je Džona Metjus, koji igra kao bek i krilo, a bitnu ulogu imaju i Met Mičel, Anhel Delgado, plejmejker Derik Nidam, te Marko Simonović, koji je kao krilni centar stigao na pozajmicu iz Crvene zvezde. Pored njih Alimpijević ima još nekoliko turskih igrača na raspolaganju, ali je poznat i po tome što u najbitnijim utakmicama skrati rotaciju, što će slučaj verovatno biti i u borbi za finale. Što se Burga tiče, to je tim sastavljen kao kombinacija Francuza i Amerikanaca, uz po jednog Belorusa i Kanađanina.

Foto: Esra Bilgin / AFP / Profimedia

Bar na papiru, Petar Božić će sa svojom ekipom imati još teži zadatak od Alimpijevića u polufinalu. Pariz je već odavno označen kao najjači u Evrokupu ove sezone, a uveliko se priča o tome kako je samo pitanje vremena kada će zakoračiti u Evroligu.

Lajonsi će u ovaj meč ući sa sedam uzastopnih pobeda. U prvenstvu Velike Britanije su ubedljivo prvi, dok su u nokaut fazi Evrokupa savladali najpre Turk Telekom, pa Kluž u gostima, što zaista jeste bio podvig. Pariz je u nokaut fazi izbacio španski Huventud.

Božić na raspolaganju ima igrače iz Velike Britanije, Amerike i Kanade, a od svih njih je napravio odličan spoj već prve sezone u klubu. Sem Deker je veorvatno najzvučnije ime kada je reč o igračima, ali tu su i Gabrijel Olaseni, Metju Morgan, Konor Morgan, Džoš Šarma, Dejvis Nvaba…

PROČITAJTE JOŠ:

Zanimljivo je da Pariz nije izgubio meč još od 27. januara, pa je u seriji od 13 pobeda uz osvojen Kup Francuske. Najbolji igrači tima su Ti Džej Šorts i Mikael Jantunen, najveća podrška su im Nadir Hifi i Kolin Malkolm, dok je u sastavu i bivši košarkaš Partizana Bandža Si.

Ove sezone London i Pariz su se već sastali dva puta u grupnoj fazi, a francuski tim je oba puta slavio – najpre sa 102:106 posle produžetka, a onda kod kuće sa 94:77.


Utorak, 26. mart

Burg – Bešiktaš 19.00

Pariz – London Lajons 20.45

Petak, 29. mart

Bešiktaš – Burg 18.45

London Lajons – Pariz 20.30

*Potencijalne majstorice igraće se 3. aprila, a satnice će biti naknadno objavljene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare