Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ako je neko nekad imao dilemu, mislim da više ne bi trebalo - Srbija je defitivno zemlja košarke.

Iako mnogi misle da je fudbal prvi sport u Srbiji, košarka je uvek imala posebno mesto u srcima ljubitelja sporta kod nas.

Nisu samo individualni i timski uspesi Srbije i domaćih igrača širom sveta, ono što govori o ugledu košarke kod nas.

U Beogradu je već dva puta organizovan Fajnal-for Evrolige i to ne tako davno. Prvi put 2018. godine kada je Real Madrid sa Lukom Dončićem slavio, a potom 2022. kada je Vasa Micić odveo Efes na krov Evrope.

PROČITAJTE JOŠ:

Ove godine Beograd će imati drugačiju čast.

Zvanično je objavljeno da će glavni grad Srbije domaćin Fajnal-fora FIBA Lige šampiona.

Nije to mala stvar, pogotovo zato što nemamo niti jednu ekipu u završnici tog takmičenja, a opet je tamo neko smatrao da treba da nam dodeli domaćinstvo, pre na primer gradova u Nemačkoj i Španiji.

Ovu informaciju je malo ko očekivao, a Beograd će četiri najbolje ekipe pomenutog takmičenja ugostiti od 26. do 28. aprila ove godine.

Još nije poznato ko će učestvovati na Fajnal foru, pošto se tek očekuju utakmice četvrtfinala.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Tamo se nalaze ekipe Unikahe, Tofaša, Bona, Ludvizburga, Tenerifa, Peristerija, Mursije i Promiteasa, te će neke od njih biti u Beogradu u završnici takmičenja.

Ko god da bude među četiri najbolje ekipe, očekuje se da će veliki broj navijača stići u Beograd krajem aprila, a ne bi bilo čudno da i Srbi požele da vide neke igrače i timove koje nemaju toliko često priliku da gledaju, čak ni preko televizora.

Na ove vesti, nadovezalo se još nešto.

Svetska košarkaška asocijacija (FIBA) donela je odluku da Beograd bude domaćin Evropskog prvenstva za juniore 2025. godine.

Takmičenje će biti održano sledećeg leta u beogradskoj Areni.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, Niš je leta 2023. bio takođe domaćin Evropskog prvenstva za juniore i tada su „orlići“ osvojili zlato, vođeni selektorom Nenadom Stefanovićem i izvanrednim Nikolom Topićem.

Naredne godine tim Srbije će biti nešto drugačiji, ali ciljevi moraju ostati isti. Srbija uvek u košarci treba da puca na visoko, a prostora za napredak uvek ima i biće.

U moru ovih lepih objava, stigla je i jedna najava. Beograd navodno želi da organizuje ponovo F4 Evrolige, u jednoj od naredne tri godine.

Nije nemoguće, čak i ako Dubai uđe u elitno takmičenje, što bi moglo da donese dodatni profit i za srpske timove.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Beograd se odavno isprofilisao kao centar košarkaške Evrope, malo je onih koji mogu da mu pariraju, a organizacija još jednog Fajnal-fora bi samo bila potvrda toga koliko ljudi cene košarku na i sa ovih prostora.

„Mi smo se već prijavili za jedan od naredna tri završna turnira Evrolige, čak i pre nego što se u čitavoj priči pojavio Abu Dabi. Da li ćemo dobiti domaćinstvo, videćemo, ali ono što je svima jasno u svetu košarke je da je Beograd savršen domaćin koji je otvoren za sve na svetu“, rekao je Goran Grbović nedavno za „Mozzart sport“.

Ne treba zaboraviti da su izraelski timovi, pre svega Makabi iz Tel Aviva, ove sezone biti domaćini u Beogradu usled rata u i oko Gaze. Takođe, Srbija je u bliskoj prošlosti bila spremna da bude dom i za ruske i ukrajinske klubove, pa je jasno da nas mnogi smatraju odličnim domaćinima.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uz sve to, imamo i dva evroligaša (nadamo se da će tako i ostati), koji u Arenu privlače ogroman broj gledalaca, a slika koja se šalje u Evropu i svet često je fenomenalna (ako izuzmenmo navijačke skandale s vremena na vreme).

Sve to Srbiju čini košarkaškom zemljom, koja takav status treba da čuva i neguje i u budućnosti, jer izgleda da smo na ceni – i u Evropi i u svetu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar