Foto: Ivan Dinić/ Nova S, Zoran Loncarević/ Nova.rs, Zoran Loncarević/ Nova.rs, Pedja Milosavljevic/Starsport

Sportski velikani u borbi za promene.

Nedelja 3. april za mnoge predstavlja susret sa sudbinom. Podeljena i rastrzana Srbija, izmrcvarena desetogodišnjom vladavinom SNS-a predvođena Aleksandrom Vučićem, dovela je do toga da se predstojeći izbori smatraju jednom od najvećih prekretnica u novijoj istoriji.

PROČITAJTE JOŠ

Da li će aktuelna vlast ostati tu gde jeste ili će nove snage opozicije doneti promene, odlučivaće građani u nedelju, a koliko je ova utakmica bitna, pokazali su i brojni aktuelni i bivši sportisti i velikani koji su podrškom ili aktivnim učešćem rešili da zaigraju na političkom terenu.

Sport i politika su postali isprepletaniji nego ikada, a mnogi su jednostavno odlučili da svoje ime i slavu stave u korist političke borbe zarad viših ciljeva.

„Osećam to kao moralni čin, posebno u momentima kad veoma mali broj ljudi, javnih ličnosti, sme da kaže ono što misli. Imam svoje ime i prezime, izgrađen životni put i nisam ovde iz interesa“, rekao je Mića Berić u velikom intervjuu za list Nova.

Legenda Partizana i reprezentacije Srbije koji je utkao svoje ime u neke od najvećih uspeha srpske košarke nije mogao samo da sedi i gleda zemlju koja propada, kada je i sam umalo bio žrtva ucene i poniženja tokom boravka u Partizanu.

Ipak, za razliku od mnogih, pokazao je da ima kičmu.

„Odavno sam protiv ove vlasti. Moje mišljenje nije od juče. Svi ljudi koji me poznaju znaju i zbog čega sam izašao iz KK Partizan svojevremeno, gde sam bio potpredsednik. Posle te famozne utakmice protiv Cedevite, određena grupa navijača, mali broj njih, počela je da skandira protiv predsednika, a onda je to krenulo horski i čitava dvorana se priključila. Odmah su reagovale tadašnje vođe navijača i fizički su se obračunali sa ljudima koji su pominjali predsednika. Odmah sutradan, Vučić je gostovao na nekoj televiziji gde je, između ostalog, pomenuo ovu situaciju i mene stavio u određeni kontekst i prozvao. Zatim je došla direktiva da se mi moramo izviniti i da moramo da napišemo saopštenje. Tad sam rekao da bih ja bio prvi koji bi na nekoj konferenciji istakao da politici nije mesto u sportu, ali bez tog ulizivačkog dela, gde se zahteva od tebe da se izvinjavaš i pišeš ode nekome. Međutim, odlučeno je da to mora da se uradi, jer je to interesu kluba i da ćemo mi imati ogromne probleme ako to ne uradimo. Ja sam tada mogao da ostanem, niko mene nije sklonio. Napustio sam sve, jer nisam želeo da učestvujem u tome baš zbog toga što sam znao da će klub da trpi, a ja to sebi nikad ne bih mogao da dozvolim“, rekao je Berić.

Miroslav Berić, Mića Berć, Miroslav Mića Berić, bivši košarkaš, intervju
Miroslav Mića Berić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Berić je istakao da se nema strah od ove vlasti i da se ne boji što bi mogli da ga gurnu u žabokrečinu kao što su uradili sa Dejanom Bodirogom.

Upravo je legendarni košarkaš najbolji primer kako prolaze oni koji nisu uz SNS kamarilu, čak iako se nisu sami deklarisali kao protivnici.

Bodirogu je kao kandidata pomenuo Boško Obradović stavljajući mu tako metu na čelo koju su režimski tabloidi jedva dočekali.

„Za mene su idealni kandidati profesor Milo Lompar, kao jedan od vodećih srpskih intelektualaca i Dejan Bodiroga, koji je izuzetan gospodin i patriota”, rekao je Obradović za Nova.rs.

Iako je Obradović posle toga uputio izvinjenje pomenutom dvojcu, to nije sprečilo provladine medije da legendu valjaju po blatu.

Vujošević ušao u trku za Beograd

Sa druge strane, proslavljeni košarkaški trener Dule Vujošević odlučio je da se aktivno uključi u izborni proces.

Duško Vujošević Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Poznat kao dugogodišnji kritičar vladajućeg režima, Vujošević je odlučio da se priključi kampanji Borisa Tadića i koaliciji „Ajmo ljudi“ u okviru liste za beogradske izbore i potencijalni je kandidat za gradonačelnika.

„Ceo život stvaram nekakve timove, u sportu vam je potreban kontinuitet, da se zadrži nešto što je dobro. To su neki preduslovi da se napravi rezultat, a mi smo ga pravili kad smo morali da prodajemo najbolje igrače i da praktično iznova nastupamo sa novim timom. Da biste napravili dobar rezultat prvo morate da verujete“, kazao je Vujošević.

Podvukao je da veruje da će ovo biti pobednički tim.

„Čovek mora da zaboravi na svoju sujetu i privatnost, niko nema pravo da iskače svojim individualnim hirovima. Naš cilj je promena vlasti u Beogradu, znamo koliko nam je on svima drag. Vlast koja vodi Beograd nije dobra, najlakše je to primetiti prilikom gradnje i rušenja u prestonici“, podvukao je on, misleći na gradnju oko Kalemegdana, Beograd na vodi, metro…“

Ikodinović: Važno je da dam doprinos

Slično kao i Vujošević, aktivno se u političku borbu uključio i legendarni vaterpolo reprezentativac, Danilo Ikodinović.

Danilo Dača Ikodinović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ikodinović je jednom prilikom podržao listu SNS-a, ali je brzo uvideo grešku za koju kaže da mu je jedna od najvećih u životu. Sada je kao deo Narodne stranke u okviru liste „Ujedinjeni za pobedu Srbije“, rešio da doprinese smeni vlasti.

„Jednostavno, mislim da je važno da dam svoj doprinos, ako je procena da mogu – da probudim tog uspavanog čoveka, da se promeni ova vlast i da pomogne da se stvari pokrenu na bolje. Zato sam ušao u sve ovo“, rekao je u razgovoru za Nova.rs proslavljeni vaterpolista.

On se u svojim javnim nastupima često kritikuje Aleksandra Šapića, sa kojim je delio svlačionicu u borbi za medalje.

„Mislim da bi Šapić bio isti autokrata kao što je Vučić. On bi bio isti, a možda i gori na nivou grada. U pitanju su dva egomanijaka i to se vidi. On vrlo dobro zna zašto ja to pišem i govorim, kao što i ja znam zašto on ćuti. Mi se mnogo dobro znamo, više od pola života smo proveli zajedno i između nas nema tajni. Ako izjaviš da bi bio gnjida ljudska ukoliko bi prešao preko uvreda naprednjaka, a onda pređeš u SNS, kako ja tebe da okarakterišem? Kao divnog političara i divnog čoveka? Pa, bez ljutnje, ne mogu“, navodi on.

Butulija: Pomozite uplašenom narodu da glasa za opoziciju

Rukometna legenda Igor Butulija uputio je javni apel biračima da izađu i promene vlast. Kao neko ko je percipiran kao opozicija, odlučio je da se uključi u kampanju javnim pozivom.

Igor Butulija
Igor Butulija i Dragan Đilas Foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

„Ja sam etiketiran već 10 godina kao otpor ovoj vlasti. Sklonjen sam iz sporta, ne mogu nigde javno da se obratim, žrtva sam jer nisam deo njih. Politikom se NIKAD neću baviti, ni kada ova vlast ode i dođe nova, to nije moj život i ne zanima me. Zanima me moja porodica i da naša zemlja živi u zdravom društvu.

Želeo bih da vam kažem da ne zaboravite, dok ste igrali (i dok igrate), da vam je uvek bilo važno da vas narod podrži i da navija za vas.

Sada vi pomozite tom istom uplašenom i ucenjenom narodu da izađe 3. aprila na izbore i zaokruži za opoziciju, pokrenite ga, tako što ćete se oglasiti hrabro i javno reći to što pričate po kafanama, u hodnicima, po restoranima, na poslu, u parku, u užem krugu prijatelja. Kažite javno, a ne da šapućete i govorite kako je kod nas sve naopako. Imate obavezu, ne budite sebični, već razmišljajte o našem narodu, našoj omladini, da ova zemlja ne bude u rukama pojedinca više nikada“.

Koroman žrtva režima

Kada je fudbal u pitanju, najglasniji kritičar i politički aktivan je bivši igrač Zvezde i reprezentacije Srbije Ognjen Koroman. On je poput Dače Ikodinovića u politiku ušao kao član Narodne stranke, a već godinama javno pruža otpor aktuelnoj vlasti.

Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

On je bio i žrtva represije vlasti kada je zbog svojih političkih stavova hapšen i vođen na informativni razgovor. Pre nekoliko meseci je podržao i ekološke proteste protiv „Rio Tinta“.

„Ko ima časti, on je protiv vlasti“, bila je parola Ognjena Koromana.

Zanimljivo je da su prorežimski mediji nakon odluke nekoliko sportskih velikana da se uključi u kampanju protiv SNS-a, krenula da objavljuje ko je sve iz sveta sporta stao uz Aleksandra Vučića.

Iako se na listi SNS nalaze Marko Kešelj i Nemanja Majdov, a podršku pruža aktivno i Saša Ćurčić, to nije bilo dovoljno već su u priču uključena još neka imena.

Pomenuto je da su uz predsednika i Nikola Jokić i Vasilije Micić, iako nijedan od njih nije javno podržao vlast u ovoj kampanji, mada su jednom bili na prijemu kod Aleksandra Vučića.

Da li je u pitanju želja da se kontrira kampanji opozicije i sa imenima koja imaju težinu ili su u pitanju panični potezi, tek jasno je da da će sportisti odigrati značajnu ulogu u predstojećim izborima.

BONUS VIDEO Vujošević Vlast formirala novu grupu, zadržala kontrolu nad delom tribine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar