Sve je dobro otkako sam došao, završili smo pripreme i uzbuđen sam zbog početka sezone, kaže iskusni mađarski košarkaš

Adam Hanga (34, 200cm) jedno je od 10 pojačanja Crvene zvezde za sezonu koja je iza ćoška. Iskusno krilo potpisalo je dvogodišnji ugovor i kao bomba je odjeknuo njegov dolazak sredinom jula, posle dve sezone u Realu sa kojim je osvojio Evroligu prošlog proleća.

O mađarskom košarkašu u javnosti se uopšte nije pričalo kao opciji na Malog Kalemegdanu, zato je njegov potpis izazvao ogromnu pažnju.

„Pripreme su jedno, imali smo nekoliko odsutnih i povrđeenih igrača, igrali smo turnire sa osam-devet igrača… Još smo u procesu uigravanja koji će trajati i na startu sezone. Uzbuđen sam zbog početka, nadam se da će do starta Evrolige svi biti spremni i zdravi“, kaže Hanga za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Tokom karijere je nastupao još i za Manresu, Baskoniju, Avelino i Barselonu. Prošle sezone je u dresu Reala prosečno postizao 4,2 poena i imao je 1,8 skokova i 1,7 asistencija u Evroligi, u kojoj je ostavio dubok trag, pa odlično poznaje novu sredinu.

„Znao sam da je Zvezda klub bogate istorije i tradicije, u kojem su uvek najveća očekivanja, posebno od navijača. Znam da nisu ostvarili cilj prošle sezone da uđu u plej-of, nadam se da će ova sezona biti ta, da će biti prelomna i da ćemo igrati Top 8, to je naš prvi cilj svakako“.

Kaže kako je već imao susrete sa navijačima Zvezde, ali i ne samo njima…

„Svaki dan ih srećem. Živim u centru, i svaki dan neko priđe, sa pozitivnim ili negativnim komentarom. Hoće da se slikaju, ali često sam sa porodicom i onda neće da me zadržavaju, ali malo popričamo, kažu mi ‘ajde’ ili ‘idemo'“.

Srpski prvak u sezonu pred nama ulazi sa potpuno renoviranom ekipom u koju je stiglo 10 novih igrača, a prvi put je trener Duško Ivanović prošao cele pripreme.

Šabaz Nejpir; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„I dalje je teško reći nešto više, nismo imali nijedan trening svi zajedno. Mislim da smo vrlo talentovana ekipa, ali je mnogo, mnogo važno da budemo i ostanemo svi zdravi, to je najbitnije. Potrebni su nam svi igrači, ali posebno kreatori kao što su Miloš Teodosić i Šabaz Nejpir, samo da oni budu zdravi, još treba da ‘provalimo’ kako ćemo da funkcionišemo na terenu, ali sam vrlo optimističan“.

Hanga je igrao i protiv Tea i Nejpira, kao i protiv mnogih drugih poput Majka Tobija, a sada su zajedno.

„Drago mi je što neću morati da igram protiv njih, Miloša i Šabaza, to znači manje talentovanih protivnika. Mislim da će mnogo timova želeti u plej-of, čak i oni koji neće doći do Top 8 su mnogo jaki, sigurno da će ovo biti jedna od najtežih sezona u Evroligi. Sada znamo da imamo i plej-in, ne samo sedmi i osmi, već i deveti i deseti tim će imati šansu, pa ni ako ste sedmi ne znači da ste u plej-ofu, što ima i dobre i loše strane. Iskreno, meni se ne sviđa plej-in, ali videćemo, ako mi budemo 10. na tabeli, onda je dobro (smeh)“.

Osvrnuo se iskusni košarkaš i generalno na sistem takmičenja u Evroligi.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

„Mislim da je budućnost da se plej-of igra sve do kraja, iako mnogo volim format Fajnal-fora, jer sa sobom nosi nešto neverovatno. Ali, najpoštenije prema košarci i igračima bi bilo da se najbolji dobije u serijama na pet utakmica i u borbi za titulu. Prošle sezone je plej-of bio sjajan, sve serije su bile čudesne, i sad zamislite sve to do finala. Mislim da bi Evroliga o tome mogla da razmišlja, iako je kalendar već prepun i bilo bi teško naći prostor za sve te utakmice, ali nadam se da će nekako moći u budućnosti“.

Zvezda je pred početak sezone postavila Fajnal-for Evrolige kao glavni cilj, pored napada na sve domaće i regionalne trofeje.

„Znam to, ali kao igrač više volim da idem korak po korak. Svaka sledeća utakmica treba da nam bude najvažnija, a onda da što više pobeđujemo. Prvi cilj nam je da se plasiramo u plej-of, a kada to ostvarimo onda možemo da ciljamo Fajnal-for Evrolige. Svi znamo da će ova sezona biti mnogo teška i zato je najvažnije da na vrhuncu forme budemo kada je to najvažnije, u februaru, martu i aprilu, jer ako tada niste najbolji teško da možete u Top 8“.

Hanga i Davidovac, nekad rivali sada saigrači; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Otkrio je šampion Evrope šta je bilo ključno za dolazak u Zvezdu.

„Pričao sam, naravno, sa trenerom Duškom Ivanovićem. Ključno je bilo što sam hteo da igram za veliki klub koji će da se takmiči i u Evroligi. Imao sam mnogo ponuda timova van Evrolige, ali Zvezda me je prva zvala iz Evrolige i nije mi bilo teško, bila je to laka odluka. Iskreno, tada nisam znao da ćemo imati ovakva pojačanja, da će biti ovako uzbudljivo, samo sam hteo da budem maksimalno motivisan u ekipi u kojoj igram i želim da napravimo nešto posebno“.

Iako je po vokaciji „dvojka“ i „trojka“, često je tokom priprema igrao i plejmejkera, pa još nije do kraja definisana njegova uloga u timu u kojem će biti među najiskusnijima.

„Mislim da će mi se uloga menjati od utakmice do utakmice. Tokom priprema sam igrao najčešće kao plejmejker, ali sam neko ko može da se prilagodi kojoj god ulozi potrebnoj ekipi i uvek ću se truditi da nađem način kako najviše da pomognem, i ofanzivno i defanzivno“, zaključio je Adam Hanga.

Zvezda sezonu u ABA ligi počinje gostovanjem Igokei u subotu (20.00), dok Evroligu otvara protiv Asvela, 5. oktobra, od 19 časova u beogradskoj Areni.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar