"Duško Ivanović je najviše uticao na dolazak u Zvezdu, Vanja mi je odmah pisao, znam da kažem 'hvala' na srpskom"

Rokas Giedraitis jedan je od desetorice novih igrača koji su ovog leta pojačali Crvenu zvezdu. Ujedno je i prvi Litvanac na Malom Kalemegdanu, visok je 201 centimetar i potpisao je jednogodišnji ugovor.

Igra na poziciji krila i prati ga imidž pouzdanog evroligaškog igrača i sjajnog šutera, a za Nova.rs uoči početka sezone otkriva i kako je došao u redove srpskog prvaka.

„Uvek kažem da mi je najbitnije da mi je porodica srećna, tako da ako je porodica srećna ja ću naći način da se nosim i sa stalnim putovanjima, i što sam često sa timom, za mene nije problem. Ekipa je dobra, još uvek imamo mnogo da radimo, to je normalno, i mislim da će sve biti dobro“, kaže Giedraitis za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Litvansko krilo odlično poznaje Duška Ivanovića, jer mu je bio trener i u Baskoniji, za koju je igrao prethodne tri sezone.

„Imao je najveći uticaj na moj dolazak u Zvezdu, a tu sam i naravno zbog Evrolige koja ima svega 18 timova i svi igrači žele da budu deo nekog od tih klubova. Ipak, glavni razlog je bio Duško svakako, i navijači. Želim da osetim kako je to igrati za srpski tim a ne protiv njega“.

Poznato je i da je u Baskoniji bio saigrač sa Vanjom Marinkovićem, srpskim reprezentativcem i bivšim kapitenom Partizana.

„On mi je pisao kada sam potpisao, čestitao mi je i rekao da će mi se svideti u Beogradu. Rekao mi je i da mu samo pošaljem poruku ako mi nešto treba, da će mi reći gde su najbolji restorani, šta je najbolje za porodicu i slično. Želeo je da mi pomogne što više“.

Rokas Giedraitis u dresu Baskonije; Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Neizbežna tema bila je i Svetsko prvenstvo, naročito četvrtfinale između Srbije i Litvanije preko koje su „orlovi“ zakazali bitku sa Kanadom za finale.

„Izgubili smo od boljeg tima u tom trenutku i mi to razumemo. Srbija je odigrala neverovatno. Ljudi u Litvaniji, kako da kažem to, nisu ljuti ili nešto slično, jer razumeju košarku i znaju da smo tu utakmicu izgubili od boljeg. Ne mogu da kažem ništa drugo“.

Giedraitis (31, 201cm) nije bio deo reprezentacije na Mundobasketu, pa je imao nešto više vremena da se odmori i spremi za sezonu u crveno-belom.

„Osećam se dobro, izgledalo je da će biti dugo leto, ali je su pripreme mnogo brzo prošle. Ipak, imao sam vremena da se opustim, da se pripremim za sezonu, naročito psihički, za sada je sve dobro, jedva čekam da počnu utakmice“.

KK Crvena zvezda
Foto: Starsport.rs

Kao i svaki stranac u Beogradu, morao je da proba srpske specijalitete.

„Probao sam ćevapčiće, naravno da su mi se dopali“.

Što se tiče srpskih reči, za sada zna samo nekoliko njih.

„Znam da kažem ‘hvala’, ništa specijalno“, završio je Giedraitis.

Zvezda sezonu u ABA ligi počinje gostovanjem Igokei u subotu (20.00), dok Evroligu otvara protiv Asvela, 5. oktobra, od 19 časova u beogradskoj Areni.

BONUS VIDEO