Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

ABA liga trebalo bi da počne prema planu, 3. oktobra, iako i dalje mnoga pitanja ostaju bez odgovora u regionalnom takmičenju.

Navodno, sednica Skupštine, koja je planirana za petak, otkazana je bila u četvrtak uveče i trebalo bi da se održi u subotu, najkasnije u ponedeljak.

To je neophodo kako bi se imenovali i verifikovali Dubravko Kmetović kao direktor lige i Milija Vojinović kao sportski direktor.

PROČITAJTE JOŠ

Kada se njima daju ovlašćenja da vode ligu, sezona bi mogla da počne, ali sa i dalje nerešenim glavnim problemima.

Prvi i osnovni je prenos udela vlasništva lige, za šta je potrebno da se odluka jednoglasno donese, a oko čega se spore Crvena zvezda i Partizan.

Crno-beli su najpre pristali ali potom odbili da potpišu prenos udela sa tri stara na tri nova kluba, sa Metalca, stare Cedevite i MZT (iz 2015. godine), na FMP, Mornar i Primorsku – aktuelne učesnike.

Potom su pokrenuli pitanje sukoba interesa između Crvene zvezde i FMP u ABA ligi, tražeči i da nadležan za određene sporove bude Sud za sportsku arbitražu u Lozani.
Prema osnivačkim aktima ABA lige, trenutno jedini nadležan je Trgovinski sud u Zagrebu, sud u zemlji u kojoj je osnovana liga, na čemu crveno-beli insistiraju o čemu svedoči i dogovoreno vansudsko poravnanje između ABA i srpskog evroligaša.

Pejdz
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Drugi veliki problem je protivljenje Partizana da regionalnim takmičenjem predsedava predstavnik FMP Zoran Tošković, tast Filipa Čovića. Prema propisima, predsedavanje ABA ligom smenjuje se svake sezone prema abecednom redu naziva timova.

„Na prethodnim Skupštinama je usvojen kalendar ABA lige i Partizan je glasao da FMP, iako nije pravno sastavni deo ABA, da može da se takmiči. Dakle, ABA liga može da počne, pravi se predstava da ne može i to od strane gospodina Nebojše Čovića da tast Filipa Čovića, gospodin Tošković, predsedava ABA ligom”, poručio je Ostoja Mijailović, predsednik Partizana.

Tački sporenja je mnogo, rešanja ni na vidiku, ali sezona na Jadranu izgleda počinje sledećeg vikenda…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram