Podeli
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Evroliga je rekla svoje. Proglasila je kraj sezone u oba svoja takmičenja u kojima neće biti pobednika. Neće biti ni promena imena učesnika za narednu sezonu u Evroligi.

Na redu je ABA liga koja će na video konferenciji danas (11 časova) okupiti sve svoje učesnike u svom prvom rangu ne bi li doneli odluku kako da se aktuelna sezona zavede, da li sa pobednikom ili bez, da li će biti ispadanja u drugi rang ili ne, da li će biti ulaska u prvi, odnosno da li će biti proširivanja jadranske elite.

PROČITAJTE JOŠ:

Ipak, ništa manje važno neće biti ni sređivanje odnosa između klubova, odnosno između samovlasnika ABA lige, koji su odavno narušeni. Da li će to moći samo na jednom sastanku, malo je verovatno.

Međutim, odnekle treba da se krene. U suprotnom, takmičenje koje je još pre dve decenije zamišljeno kao naslednik nekadašnje najkvalitetnije nacionalne košarkaške lige u Evropi (Prvenstva SFRJ), nastaviće da još više tone, bez obzira na povremene uzlete.

Košarkaški talenat na ovim prostorima nikad nije bio sporan, o čemu svedoče i brojni košarkaši ne samo sa pasošima šest država proizašlih izlaskom iz velike Jugsolavije, nego i drugih koji igraju u NBA, Evroligi, Evrokupu, Ligi šampiona, a koji u biografijama imaju upisanu bar jednu sezonu u ABA ligi.

Sporne su organizacione sposobnosti Lige da na adekvatan način isprate taj talenat koji će, ukoliko ne bude jedinstvenog dugotrajnog stava klubova o strategiji razvoja, nastaviti još više da se odliva van granica takmičenja.

Sastanak teško da će biti istorijski, ali će biti prilika da se klubovi pogledaju u oči, počnu da razjašnjavaju nedoumice koje imaju među sobom i okrenu se, ukoliko je moguće, zajedničkom napretku kako bi za koju godinu, naravno igrama na terenu, ali i zajedničkom diplomatijom, povratili bar jedno mesto u Evroligi.

Put do toga nije ni malo lak, niti je kratak. Ali, što pre krenu, mogućnost da stignu do cilja je veća…

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar