Foto: ABA 2 league
Foto: ABA 2 league

Zbunjujuća pravila u regionalnoj ligi

Košarkaši Zlatibora imali su veoma uspešan finiš sezone u Košarkaškoj ligi Srbiji, ali i u plej-ofu ABA 2 lige.

PROČITAJTE JOŠ:

U KLS-u završili su ligaški deo kao prvi, sa skorom od 22 pobede i osam poraza, od kojih su dva došla u poslednje dve utakmice.

Međutim, kao mnogo veći uspeh biće upamćeno njihovo osvajanje ABA 2 lige. Najpre je srpski tim bio bolji od Heliosa sa 84:82 u četvrtfinalu, da bi u polufinalu „pao“ Borac iz Banja Luke rezultatom 98:83.

U velikom finalu sastali su se Zlatibor i MZT Skoplje, a srpski tim slavio je sa 78:73. Najbolji je bio Dušan Kutlešić sa 33 poena i deset skokova, a isti igrač je poneo i MVP priznanje.

Ipak, Zlatibor uprkos pobedi i slavlju u finalu nije obezbedio plasman u ABA 1 ligu. Zašto? Zbog veoma zbunjujućih i diskutabilnih pravila regionalnog takmičenja.

Kao poslednja ekipa u ABA 1 završila je Krka, koja će definitivno morati da se preseli u niži rang. Sa druge strane, Split koji je pretposlednji izbeći će baraž, odnosno doigravanje, upravo zbog pobede Zlatibora nad MZT-om. Evo i zašto.

PROČITAJTE JOŠ:

MZT će uprkos porazu igrati u ABA 1 ligi umesto Krke, dok će Zlatibor kao osvajač ABA 2 morati da igra baraž, ali ne sa Splitom, već sa najslabije rangiranim srpskim timom, odnosno Borcem iz Čačka. Borac je sezonu u ABA 1 završio kao 11. na tabeli sa skorom 9-17, dok je Mega bila poziciju iznad sa 10-16.

Ovo sve se dešava zbog pravila koja nalažu da nijedna zemlja ne može imati više od pet učesnika u ABA 1 ligi. Upravo u takvoj poziciji su sada srpski klubovi, koji i pored dominacije u regionu, neće moći da ostvare pun potencijal svojih timova.

Ipak, ova pravila nas dovode do još nekih problema. Hipotetički moglo se desiti da svi srpski timovi obezbede plej-of u ABA 1, a potom pre doigravanja jedan tim odigra baraž sa srpskim šampionom iz ABA 2 (Zlatiborom u ovoj situaciji) i izgubi. Nakon baraža usledio bi plej-of ABA 1 lige, u kojoj bi potencijalno najslabije rangirani srpski tim iz ligaškog dela mogao da zaigra u finalu i osvoji titulu u ABA 1. Šta bi se onda desilo? Da li bi šampion ABA 1 mogao da ispadne ili bi se ponovo igrao baraž?

Na to se teško može dati odgovor, a što se tiče samih pravila ona kažu da se „konačan poredak klubova u takmičarskoj sezoni određuje na način da iza prvaka plej-ofa slede ostali klubovi na osnovu plasmana iz regularnog dela“.

Foto: Starsport

To bi u hipotetičnom slučaju značilo da ili je šampion ABA 1 bespotrebno igrao baraž, ukoliko bi se on igrao pre plej-ofa, ili bi se četvrtoplasirani srpski tim posle borbe u plej-ofu ili čak potencijalnom finalu ABA 1 okrenuo baražu sa srpskim šampionom iz ABA 2.

Sve ovo ostavlja prostora za razmišljanje kako regionalnu ligu učiniti što pravednijom, a u isto vreme ne sputavati nijedan tim u tome da se okuša u najvišem rangu.

Postojale su priče da je u prethodnom periodu bilo glasanja u Skupštini ABA lige i da su neki klubovi glasali za to da Zlatibor ne dobije direktno mesto. Međutim, to nije tačno. Nije bilo nikakvih sastanaka i glasanja.

Ono što je evidentno je da pravila imaju dosta propusta i da moraju biti preciznije određena. Ove sezone neće biti promena, Split se spasao baraža, Borac i Zlatibor će odmeriti snage u direktnom duelu za mesto u ABA 1, a na rukovodstvu ABA lige je da se za sledeću sezonu što bolje pripreme, kako ne bi dolazilo do zbunjujućih situacija i potencijalnih neprijatnosti po klubove i igrače.

BONUS VIDEO Navijači Crvene zvezde pevaju čuvenu „Kaćušu“

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar