Košarka, Partizan Crvena Zvezda, derbi
Foto: Starsport/Marko Đoković

Očekuje se "paklen" plej-of, borba za titulu i plasman u Evroligu

Takmičenje u ABA ligi ulazi u završnicu, ekipe se spremaju za plej-of, a konačne pozicije na tabeli nakon regularnog dela su jasne.

PROČITAJTE JOŠ:

Crvena zvezda ima skor 23-2, obezbedila je prvo mesto i u subotu od 13 sati odigraće poslednji meč protiv Igokee, koji nema rezultatski značaj.

Izabranici Dejana Radonjića imali su veoma ubedljivu sezonu u regionalnom takmičenju, uprkos napornom rasporedu, koji nije bio najbolje usklađen sa obavezama u Evroligi.

Zvezda je po jednom gubila od Igokee i Partizana, ali je skoro sve ostale rivale sa lakoćom pobedila i zaslužena stigla do prvog mesta.

Nakon što su ruski klubovi izbačeni iz Evrolige, crveno-beli dobili su vetar u leđa kako bi se domogli Top 8 faze. Međutim, snovi su ugašeni porazima od Albe i Bajerna u Nemačkoj, a Radonjićeva četa sada u potpunosti može da se okrene borbama u ABA ligi.

Zvezda je u seriji od četiri uzastopne pobede, a akcenat u igri je uvek na odbrani. Zvezda važi za najbolju defanzivnu ekipu u ABA ligi, jer je primila samo 1753 poena u sezoni, odnosno 70 po meču. Poznavajući filozofiju Dejana Radonjića fokus se neće promeniti ni u nastavku sezone.

Ono što raduje crveno-bele je to što su gotovo svi igrači zdravi. Branko Lazić se oporavio i nastavio da trenira sa ekipom, Ostin Holins je već odavno na terenu (upisao 16 poena protiv Borca), a na Majka Cirbesa malo ko i računa.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Ključna stvar za Zvezdu mogao bi da bude odmor od skoro mesec dana pred plej-of. Radonjić će u tom periodu nastojati da ekipu što bolje pripremi i održi u formi za najveće izazove. Prednost može biti i iskustvo koje nose Zvezdini košarkaši na čelu sa Nikolom Kalinićem, koji u ekipi ima najbolji prosečni indeks (12,64), ali i najviše poena po meču (11,09).

Prvo mesto nakon regularnog dela Zvezdi omogućava direktan plasman u polufinale, gde će sačekati Cedevitu ili Igokeu.

Kada je reč o Partizanu, on će regularni deo završiti kao drugi sa skorom 22-4. Crno-beli su sa tri uzastopne pobede završili ligaški deo, ali je nakon toga usledio debakl u osmini finala Evrokupa. Crno-bele je na evropskom putu zaustavila Bursa sa 103:95 nakon produžetka i preokreta u završnici.

Partizan je polagao nade da se kroz Evrokup domogne Evrolige, ali se sada planovi menjaju. Željko Obradović bio je vidno utučen nakon poraza od Burse, ali ne treba zaboraviti da je ranjeni lav najopasniji.

KK Partizan, Kevin Panter, Željko Obradović
KK Partizan, Kevin Panter, Željko Obradović; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Tim koji vodi popularni Žoc sada ima nešto više vremena od rivala da se pripremi za polufinale ABA lige, u kom će dočekati Budućnost ili FMP.

Kao najveći problem crno-belih nameće se defanziva, te neiskustvo u ključnim trenucima. Međutim, ono što je bitno napomenuti da su se u ekipu odlično uklopili stranci poput Matijasa Lesora, Kevina Pantera i Zeka Ledeja, Jam Madar igra sve bolje, a Dalas Mur se ne libi da preuzme odgovornost.

Ukoliko Uroš Trifunović i Alen Smailagić podignu formu u finišu sezone, Partizan će imati još širu rotaciju i Žoc će imati mogućnost da kombinuje više petorki na terenu.

Kada se na to doda uvek energični Aleksa Avramović i sve bolji Balša Koprivica dobije se tim koji je kalibar da zaigra u velikom finalu.

Aleksa Avramović, Foto: Starsport

U toj nameri pokušaće da ih osujeti prvenstveno Budućnost, koja je takođe ispala iz Evrokupa u osmini finala, a u finiš sezone ulazi i bez Vilija Rida, koji je jedan od prvih opacija u napadu.

Međutim, „proradio“ je Di-Džej Sili, koji je bio najefikasniji na poslednja dva susreta, a svakako će najveća odgovornost biti na Džastinu Kobsu.

Tim iz Podgorice će na putu do polufinala morati da „prebrodi“ duel sa FMP-om. Podgoričani su u direktnim duelima sa ekipom iz Železnika ove sezone upisali dve pobede, od kojih je poslednja bila veoma neizvesna 79:77.

Crvena Zvezda, Budućnost, košarka, utakmica
Foto: Budućnost VOLI/Aba Liga/aba-liga.com

Četvrta na kraju regularnog dela završiće Cedevita, koja od 31. januara do 10. aprila nije imala nijedan poraz niti u ABA ligi niti u Evrokupu.

Jurica Golemac je sa svojim izabranicima izborio i četvrtfinale Evrokupa, nakon pobede na svom terenu nad Turk Telekomom 93:80.

Cedevita je predvođena odličnim spojem stranaca i Slovenaca. Kao najbolji izdvaja se Jaka Blažič, koga u stopu prate Džejkob Pulen i Jogi Ferel. Njih trojica su najbolji što se tiče napadačkog učinka, dok se u odbrani neretko izdvajaju Edo Murić i Alen Omić, koji je na poslednjem meču imao čak 16 skokova.

Cedevita Olimpija vs Cibona
Jaka Blažić, Cedevita Olimpija vs Cibona Foto:Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Ne treba zaboraviti da je dolazak Zorana Dragića umnogome pomogao ekipi da bude na mestu gde je sad, a neizostavan je i učinak Melvina Edžima i Zeka Ogasta pod košem.

Cedevita je gladna uspeha, jer se nikada nije domogla trofeja u regionalnom takmičenju. Na putu ka tronu najpre će morati da se suoči sa Igokeom, koja važi za ekipu koja može svakoga da pobedi, ali i da podbaci kada se očekuje da zablista. Ipak, uloga favorita u toj seriji pripada Cedeviti, koja će sigurno pokušati da se domogne velikog iznenađenja i u Evrokupu.

Prve mečevi prve runde plej-ofa ABA lige igraju se 30. aprila, drugi će biti na programu sedmog maja, a potencijalne majstorice nedelju dana kasnije.

Polufinala kreću 18. maja i moraju da se završe do 26. maja, a prva utakmica finala prognozirana je za 30. maj. U finalu se igra na tri pobede.

BONUS VIDEO Košarkaši Zvezde nisu držali „Zaustavite rat“, sa tribina zvižduci

Pratite nas i na društvenim mrežama: Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar