Vanja Milinković-Savić
Vanja Milinković-Savić; Foto: EPA-EFE/Ali Haider

Došao je u Katar i izljubio se sa svojim posterom na vratima. Poručio je o golmanima Srbije da "im kosa raste naopačke". Uvek je sklon duhovitim opaskama, ali je sada i pokazao kvalitet. Upravo onaj koji smo čekali godinama.

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Srbiji je godinama neophodan golman svetske klase. Imali smo takve napadače, imali smo takve veziste i defanzivce, ali godinama nemamo golmana koji bi mogao da bude u samom vrhu svetskog fudbala.

PROČITAJTE JOŠ

Sada ipak ima nade da bi stvare mogle da se i te kako promene. Vanja Milinković-Savić je zaista netipični čuvar mreže, navikli smo da golmane smatraju „luđim“ nego ostale fudbalere, a srpski čuvar mreže se i te kako uklapa u ovaj kalup.

Ipak, uz sve to ima i nekoliko kvaliteta koje nisu krasile srpske golmane kroz istoriju.

Vanja ima odličan pregled igre i odlično igra nogama, što je imperativ za modernog golmana. Svedoci smo da je u Torinu nekoliko puta upravo on direktno pisao asistencije za gol nakon brzih i dugih ispucavanja i to je kvalitet koji bi u narednim godinama (možda i danima) Srbija mogla da iskoristi.

Srpski golman je bio jedan od najboljih u prvom kolu, pa je upisao čak osam odbrana protiv Brazila. Kod oba gola Rišarlisona nije mogao ništa.

Napadač Brazila se najpre sjajno snašao u petercu nakon što je Vanja odbranio situaciju 1 na 1 Vinisijusu, a onda je „makazicama“ ipak markirao i Vanju u istoriji. Možda će to ostati najlepši trenutak Mundijala do sada.

Iako je bio najbolji igrač Srbije, a nikada nije dobra vest kada je čuvar mreže najbolji od svih, nije se oglašavao posle susreta. Samo je objavio poruku na Instagramu: Od nas zavisi.

Foto: Tanjug/AP Photo/Aijaz Rahi

Vanja je rođeni brat Sergeja i baš kao i on rođen je u Španiji, što objašnjava zbog čega imaju dva prezimena u našem timu.

Iako je od 2017. godine u Torinu očekuje se da bi nakon ovog Mundijala 202 centimetara visoki golman mogao da pređe u jedan od najboljih evropskih klubova.

Jedan od zlatnih orlića sa Novog Zelanda je uspeo da se nametne ispred Marka Dmitrovića i Predraga Rajkovića i obezbedi sebi prvi nastup na Mundijalu.

Ono što je pokazao protiv Brazila ga je gotovo izvesno zakucalo između stativa i za prethodne dve utakmice kada bi objektivno trebalo da ima neuporedivo lakši zadatak.

Da ima potencijal za vrhunsku karijeru znalo se još tokom 2014. godine kada je Mančester junajted odlučio da ga dovede. Nije uspeo da dobije radnu dozvolu za Veliku Britaniju, pa je morao da krene drugim putem.

Ipak, preko Vojvodine i Lehije je stigao do Torina. Iako je u jednom trenutku razmišljao i da postane napadač ili košarkaš.

„Bio sam jako blizak sa košarkom. Dobar sam bio u svim sportovima, imao mnogo opcija, ali na kraju sam izabrao fudbal. Pošto sam malo lenj, mrzeo sam da trčim i tako sam izabrao da postanem golman sa 12 godina. Počeo sam kao napadač, bio baš snažan. Da sam nastavio da igram u napadu, postao bih novi Ibrahimović. On mi je idol“, otkrio je u jednom trenutku.

Vanja je postao miljenik čitave države, pa je tako jedan tvit ubrzo postao hit.

„Kad prođe SP hoću da mi dovedu ovog našeg golmana da mi brani da jedem“, napisala je jedna devojka na Tviteru.

Srbija je dobila golmana koji se savršeno uklapa u igru koju obožava Dragan Stojković Piksi, zna da pošalje dobru dugu loptu, zna da preciznu i mirnu loptu i ne uvodi sebe u probleme. Ostaje sabran i u situacijama koje nisu uobičajene, pa je tako mirno izbacio loptu u korner nakon što je pokušao Nejmar da ga prevari direktno iz ugla.

BONUS VIDEO „Ne može nam niko ništa“: Srbi u transu pevaju Mitra Mirića pred Brazil