Foto: AP Photo/Frank Augstein, Starsport, TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Postoje dve otežavajuće okolnosti da se napiše ovaj tekst.

Foto:Nova.rs/Promo

Direktno izveštavanje iz Katara donosi vam m&m’s.

Mim
.

Prva je ta da ako u ovoj ekipi Srbije verujemo u nekoga onda je to upravo selektor Dragan Stojković Piksi, a druga je da ne donosimo preuranjene zaključke o učinku Srbije na Svetskom prvenstvu jer je do kraja takmičenja po grupama ostala još jedna utakmica, i to ona najvažnija, koja direktno odlučuje o plasmanu u osminu finala.

PROČITAJTE JOŠ

Brazilci su nam pomogli, pobedili su Švajcarce 1:0 i sada samo trijumf vodi „orlove“ u narednu rundu, ali to je sada super vest, jer je moglo da bude i teže da Kazemiro nije pogodio mrežu.

Ali to što ima još da se igra i što Stojković i „orlovi“ iz duela sa Švajcarcima mogu da izađu kao pobednici, ne znači da ne bi trebalo da se osvrnemo na jedan osvojen bod iz dve utakmice.

Ovog puta moramo da stanemo u odbranu Aleksandra Vučića, predsednika Srbije, koji se posle meča s Kamerunom zapitao da li je on kriv za remi. Ne, niste predsedniče, ovog puta čak ni vi ne biste mogli da odbranite Srbiju od drugog i trećeg gola Kamerunaca.

Niste vi kriv, Piksi je.

Dragan Stojković Piksi Foto: TANJUG/AP Photo/Francisco Seco

Nećemo da ulazimo u analizu izbora igrača, načina na koji će Srbija da igra, u kojoj formaciji i sličnih stvari, jer to je i posao i izbor selektora, ali njegova obraćanja posle poraza od Brazila (0:2) i neshvatljivog remija s Kamerunom (3:3), upadljivo nam nameću utisak da su samo igrači odgovorni za osvojen bod.

„Ekipu nisam mogao da prepoznam“, „…u fizičkom smislu bili smo, da ne kažem, katastrofalni, ali to za mene jeste bilo iznenađujuće. Fizički smo potpuno pali“, „meni je žao što nemamo zdrave igrače. Jednostavno, nemamo. To je prava istina“, „na ovom nivou ne mogu da se prave kardinalne greške. Identične su bile i to je neverovatno“, „visok izlazak naše odbrane je apsolutno neprihvatljivo i zabranjeno na ovom nivou. To je amaterski i koštalo nas je pobede“, „Vlahović nije na svom nivou“, „Jovića nisam mogao da uvedem zbog prinudnih izmena“…

I da ne nabrajamo dalje rečenice koje su odgovornost za rezultate prebacile na igrače.

Dragan Stojković Piksi
Dragan Stojković Piksi; Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Naravano da Piksi ne može da izađe na teren, naravno da više ne može ni da da gol, ali Piksi može da kaže igračima centralne odbrambene linije da na 3:1 ne vrše visok presing, jer nema potrebe a i pre toga se žalio da nam ekipa nije fizički spremna. Od Piksija zavisi da li će Stefan Mitrović igrati na „prirodnoj poziciji“ ili iznuđenoj, od njega zavisi da li će Luka Jović na teren ili će Aleksandar Mitrović igrati celu utakmicu…

Može da se desi i ovaj slučaj. Selektor kaže u svlačionici igračima kako da igraju, a oni ne ispoštuju dogovor. Onda i to može da otvori neka nova pitanja. Zašto nisu u stanju da sprovedu na terenu uputstva koja im da čovek koji bi trebalo da zna kako se pobeđuje.

I da ne dužimo, biće prilika za analizu. Jedna utakmica može sve da promeni. Jedna pobeda i plasman u osminu finala mogu da promene krvnu sliku srpskog tima.

Prilika je već u petak kada „orlovi“ igraju sa Švajcarskom.

Pobeda znači ostanak na Mundijalu, svaki drugi rezultat – povratak kući.

Na Piksiju je. Na „orlovima“ je…

Mi i dalje verujemo da je Srbija bolji tim.

BONUS VIDEO Dušan Vlahović trči nakon utakmice sa Kamerunom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare