Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Sjajni mladi štoper o pozivu Piksija, Nejmaru i debiju na Svetskom prvenstvu, Ligi šampiona i ostanku u Crvenoj zvezdi...

Strahinja Eraković našao se na spisku selektora Dragana Stojkovića za Mundijal kao jedini fudbaler Srbije iz domaćeg prvenstva.

Štoper crveno-belih je za reprezentaciju Srbije debitovao 2. juna ove godine na meču protiv Norveške, kada je proveo 15 minuta na terenu.

Za Zvezdu je nastupio na 26 utakmica ove sezone, upisao je i dve asistencije, i kao veliki talenat zaslužio da se nađe među „orlovima“ u Kataru.

PROČITAJTE JOŠ

„Kada sam saznao da sam dobio poziv da budem deo reprezentacije Srbije u Kataru osećaj je bio neverovatan. Godinama sam deo nacionalnog tima u mlađim uzrastima, ali ipak A reprezentacija je cilj kojem sam težio. Biti deo najveće fudbalske smotre kada je u pitanju reprezentativni fudbal je velika stvar, pogotovo kada se pogleda koja imena će sve učestvovati. Zahvalio bih se još jednom selektoru na ukazanom poverenju“, kaže Eraković za Nova.rs.

Kakav je osećaj biti među 26 igrača za Svetsko prvenstvo?

„Izuzetno sam ponosan. Predstavljati Srbiju na Svetskom prvenstvu je čast i privilegija. Kada sam počinjao da treniram fudbal zamišljao sam kako bi to izgledalo kada bih se našao na prvenstvu sveta i čuo intoniranje naše himne, tada sam se naježio, a sada se snovi ostvaruju. Biti među 26 najboljih igrača Srbije je za mene kao mladog igrača veliki uspeh, pogotovo ako se uzme u obzir da sam jedini fudbaler iz domaćeg prvenstva koji će nastupati za našu reprezentaciju“.

Foto: Marko Đoković/Starsport

Šta su vam rekli u klubu?

„Svi su bili presrećni, verovali su u mene. Usledile su naravno čestitke, naišao sam na podršku na svakom koraku, što mi zaista mnogo znači. Kada je spisak objavljen mogu da kažem da telefon nije prestajao da zvoni“.

Da li ste dobili neki poseban savet saigrača, trenera Milojevića, Pankov je javno čestitao? Je l’ vam Dragović možda nešto važno rekao?

„Stizale su poruke sa svih strana, saigrači su mi čestitali i uživo, naravno sa pojedincima sam se i čuo. Mnogo mi znači njihova podrška, najviše vremena provodimo zajedno i znam da je ovaj poziv i njih iskreno obradovao, doživljavam ih kao svoju porodicu. Dragović je iskusan igrač, uz njega sam mnogo napredovao, postao stabilniji igrač, od njega svakodnevno dobijam savete, što mislim da se i vidi na terenu. Kada je stigao poziv čestitao mi je, naravno kao i šef stručnog štaba Miloš Milojević, poželeli su mi puno sreće na Mundijalu, kao i celoj reprezentaciji Srbije“.

Dragović je iskusan igrač, uz njega sam mnogo napredovao, postao stabilniji igrač, od njega svakodnevno dobijam savete, što mislim da se i vidi na terenu.

Kako zamišljate debi na Mundijalu, mozda baš u duelima sa Nejmarom ili nekim drugim napadačem?

„Ne volim mnogo da pričam unapred. Ključne su utakmice u grupi, ukoliko budemo igrali kao u kvalifikacijama siguran sam da možemo da prođemo grupu, a onda je sve moguće, naravno potrebna je i određena doza fudbalske sreće. Za mene je velika stvar što sam deo nacionalnog tima na Svetskom prvenstvu, biću na raspolaganju selektoru, kada bude pravi momenat tada ću zaigrati, u to ne sumnjam. Voleo bih naravno da to bude već protiv Brazila, ali je na selektoru da izabere tim, biće mi čast da se borim za našu zemlju, naravno i da ukoliko budem imao priliku igram protiv igrača svetske klase“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Trojica vas je 2001. godište, u reprezentaciji su i Ivan Ilić i Strahinja Pavlović?

„Ekipa je podmlađena u odnosu na prethodni Mudijal, iako je već tada u timu bilo dosta igrača od kojih se tek mnogo očekivalo. Naravno drago mi je što će Ivan Ilić i Strahinja Pavlović takođe biti deo tima Srbije, to su momci koje dobro poznajem, fantastični igrači i siguran sam da će pokazati sav svoj kvalitet“.

Brzo ste prešli put od Zvezdinog omladinaca, kapitena Grafičara, do standardnog u Zvezdi i momka koji ide na Mundijal?

„Teško mi je da se odlučim da li je prošlo prebrzo ili presporo. Kada pogledam koliko sam dugo u Crvenoj zvezdi mogu slobodno da kažem da od kada znam za sebe, ja sam na Marakani. Sa druge strane znam koliko je teško ustaliti se u prvom timu Zvezde i sa te strane sam zaista brzo postigao dosta toga. Naporno sam radio, slušao savete, prošao sve selekcije, kao i razvojni tim, što mi je mnogo značilo i iz ove perspektive mogu da kažem da je svaki korak bio ispravan“.

Koliko vam je pomoglo što ste igrali i beka često ove jeseni?

„Poznato je da se najbolje snalazim na poziciji štopera, međutim kada šef stručnog štaba zatraži od mene da nastupam na bekovskim pozicijama, spreman sam da pružim maksimum. Mislim da se sasvim dobro snalazim u tim situacijama i da sam sve sigurniji. Svakako da je prednost što mogu da odgovorim na različite zahteve i stavim se na raspolaganje selektoru, ali i šefu stručnog štaba Milošu Milojeviću“.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Igrali ste već mnoge velike evropske utakmice u Zvezdi?

„Evropski mečevi u Zvezdinom dresu su neprocenjivo iskustvo. Upravo takve utakmice iz igrača izvlače ono najbolje. Sazreo sam kao igrač, ali i kao osoba, naučio kako da se nosim sa pritiskom, što mi je izuzetno značajno za nastavak karijere. Spreman sam da igram u različitim uslovima i okolnostima“.

Zvezda ima veliku zalihu na kraju prvog dela sezone, je l’ vidite da titula ostaje na Marakani i sebe u dresu Zvezde sledeće sezone u Ligi šampiona?

„Naravno, kada si igrač Crvene zvezde nema opuštanja, imamo veliku prednost, međutim svesni smo da svaka ekipa daje i više od svojih mogućnosti protiv Zvezde. Titule se osvajaju na “malim” utakmicama i zbog toga maksimalno ozbiljno pripremamo svaki duel i poštujemo protivnike u istoj meri bez obzira da li se radi o evropskoj ekipi ili timu iz domaćeg prvenstva. Vidim sebe u Zvezdi, imam želju da ostanem, nisam još uvek ostvario sve svoje snove sa voljenim klubom“.

Koju utakmicu u crveno-belom posebno pamtite?

„Teško je izdvojiti jednu utakmicu. Bilo je prelepih trenutaka, međutim mogu da kažem da mi je meč protiv Brage ostao u lepom sećanju, odigrao sam kao i cela ekipa odlično na gostujućem terenu, a naše fantastične partije u grupnoj fazi su nam obezbedile direktan plasman u osminu finala Lige Evrope. Ostvarili smo istorijski rezultat“.

Najveće želje koje imate dalje sa Zvezdom?

„Želimo da na proleće pokažemo koliki kvalitet posedujemo i da treću godinu uzastopno osvojimo duplu krunu. Ove sezone nam je Liga šampiona zamalo izmakla, što nas je sve pogodilo, međutim svesni smo da osvajača prvenstva čeka direktno mesto u takmičenju koje smo svi toliko želeli. Ciljevi su jasni i verujem da ćemo ih sve ostvariti“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

BONUS VIDEO Srbija ima novog Vidića – biciklom išao na treninge, trener mu proveravao ocene, ima neobičan nadimak

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar