Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Crvena zvezda će posle 75 godina zaigrati u Tirani, u prvoj zvaničnoj utakmici.

Selekcija tada tek osnovanog kluba 22. aprila 1945. gostovala je reprezentaciji Tirane ili Albanije, zavisno od izvora.

PROČITAJTE JOŠ

Tada je crveno-beli tim slavio rezultatom 5:2, a u tom meču su, između ostalih, nastupili i postigli golove legendarni fudbaleri Rajko Mitić i Branko Stanković.

Ta utakmica je ostala upisana kao prva u inostranstvu za Crvenu zvezdu.

Kada se pomenu dueli albanskih i srpskih timova nezaobilazan je legendarni dvomeč između Fljamurtarija i Partizana, odigranog 1987. godine.

Fljamurtari je priredio veliko iznenađenje i ekipu u kojij su nastupali, između ostalih Milko Đurovski, Fadilj Vokri, Srećko Katanec, Vladimir Vermezović, eliminisala iz prve runde Kupa UEFA.

Partizan je utakmicu u Albaniji izgubio sa 2:0, a u Beogradu pobedio rezultatom 2:1 što nije bilo dovoljno za prolaz u dalji tok takmičenja.

Zvezdin večiti rival je imao još jedno iskustvo sa albanskim timom, ekipom Skenderbega u grupnoj fazi Lige Evrope 2017. godine.

Crno-beli su remizirali u gostima, a na svom terenu su upisali pobedu od 2:0.

Albanskim klubom se može smatrati i Škendija iz makedonskog Tetova, koje su oformili etnički Albanci.

Partizan nije dozvolio da se ponovi istorija, ubedljivo je slavio na svom terenu sa 4:0, da bi u gostima jednim golom Vladimira Jovančića potvrdio svoj prolaz u treće kolo kvalifikacija za Ligu šampiona.

Upravo je ta faza takmičenja dosad bila nedostižna za ekipu Tirane, koja je protekle godine osvojila titulu šampiona Albanije.

I to ukupno 25. put u svojoj istoriji, što je čini ubedljivo najtrofejnijim albanskim klubom, ispred Dinama koji ima 18, te ekipe Partizani sa 16 trofeja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar