Foto: Screenshot / Youtube

Dok srpske vlasti koriste temu nacionalnog stadiona ne bi li postigle već svoje nekakve ciljeve, albanske su razgovore o tome stavile ad akta prošle godine.

I ništa tu nije koštalo jednu, dve, tri stotine miliona evra, već „svega“ 85 miliona.

PROČITAJTE JOŠ

Sa stadionom „Er Albanija“ srpska javnost će se detaljno upoznati 25. ili 26. avgusta, kada Crvena zvezda bude gostovala Tirani u drugom kolu kvalifikacija za Ligu šampiona.

Publike neće biti, a generalno objekat može da primi 22.500 gledalaca, što je nešto manje od deset odsto ukupne populacije u državi sa kojom se graniči južna srpska pokrajina Kosovo i Metohija.

Ideja o izgradnji stadiona rodila se pre tačno deceniju, kada se pojavila potreba za ili renoviranjem starog stadina „Kemal Stafa“ koga je ozbiljno nagrizao zub vremena ili za ulaganjem u novi objekat.

Tadašnji premijer Albanije Sali Beriša i takođe tadašnji predsednik UEFA Mišel Platini su se usaglasili da je novi stadion neophodan, a prvim projektom je predviđen objekat kapaciteta 33.000 mesta.

Naravno, Albanci ne bi bili Albanci da nisu odlučili da spoljna fasada stadiona bude oslikana motivima nacionalne zastave, ali je ustanovljeno da je to preskup poduhvat.

Revizija ideje je uključila i izgradnju višenamenske kule u sklopu stadiona, visine 112 metara u koju je trebalo smestiti poslovne prostore, tržni centar i druge sadržaje sasvim uobičajene za moderne stadione.

Od početne procene od 50 miliona evra, brzo se stiglo do 60, da bi potom objavljeno da izgradnja iznosi 75 miliona evra. Ipak, ni to nije bila krajnja cifra, za kompletiranje ideje bilo je neophodno još deset miliona.

Početkom juna uništen je stari stadion „Kemal Stafa“ i na njegovom mestu je počela izgradnja prema projektu Marka Kasamontija, trajala je tri godine, a otvaranje je odlagano nekoliko puta zbog otežanih finalnih radova.

Stadion je zvanično otvoren 1.274 dana pošto je odigran meč na starom stadionu, 17. novembra 2019. godine, a rivali su bili Albanija i Francuska.

Gosti su slavili sa 2:0 pred očima Edija Rame, Aleksandra Čeferina…

Naziv stadiona je donet konsenzusom, a svaka tribina je dobila posebno ime – zapadna po Kemalu Stafi, istočna po Panajotu Panu, bivšem igraču FK Partizani, severna po Fatmiru Frašeriju, legendi Tirane, a južna po Vasilaku Zeriju, nekadašnjem fudbaleru Dinama iz Tirane.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram