Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Fudbaleri Crvene zvezde će u sredu od 17 časova po srpskom vremenu na gostovanju Omoniji u okviru 3. kola kvalifikacija za Ligu šampiona nastaviti evropski put. Meč sa šampionom Kipra crveno-beli dočekuju sa očiglednim manama, ali i prednostima.

MANE

Uprkos činjenici da je šampion Srbije favorit uoči trećeg internacionalnog izazova, određeni segmenti povod su za razmišljanje, pa čak i brigu Dejana Stankovića i njegovih saradnika.

PROČITAJTE JOŠ

„Tupa oštrica“

Crveno-beli gostovanje Omoniji dočekuju bez jasne opcije na najisturenijoj poziciji i to je glavni uzrok glavobolja stručnog štaba.

Boaći je, usled povrede, meč sa Čukaričkim završio već u šestom minutu, pa uz činjenicu da je mesecima van forme, njegov status u velikoj meri zavisi i od zdravstvenog stanja. Alternativu za napadača iz Gane u susretu 7. kola predstavljao je Aleksa Vukanović koji je potpuno skrajnut u vizijama Dejana Stankovića i šansu dobija na kašičicu što se vidno odrazilo i na pruženo u poslednjem susretu.

Tomane Boaći
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Logično rešenje na poziciji centarfora svakako bi predstavljao Tomane koji je golom protiv Tirane potpisao plasman u 3. rundu, međutim nameće se pitanje da li će Portugalac biti u stanju da se u potpunosti fokusira na susret s obzirom na to da je njegov transfer u Samsun već realizovan.

#related-news_0

Ipak, Stankoviću su ruke pri izboru „devetke“ vezane i svedene na novog fudbalera turskog drugoligaša jer je jedini igrač koji bi još mogao da konkuriše za ulogu špica Dijego Falćineli, Italijan koji je tek stigao u crveno-bele redove i uloga startera u meču čiji je ulog evropska jesen predstavljala bi veliki rizik.

Među registrovanim napadačima je i Milan Pavkov koji je već mesecima van bilo kakvih projekcija Stankovića, te bi iznenađenje bilo da se nađe čak i na klupi.

Rodić bez kiseonika

Kadrovski problemi Dejana Stankovića ne završavaju se sa izborom napadača. Ništa manje muka stručni štab Crvene zvezde neće imati ni na levom beku gde je jedina opcija Milan Rodić. Iskusni defanzivac na prethodnim susretima pokazao je da nije spreman za svih 90. minuta, posebno u utakmicama visokog intenziteta, a alternativu uz levu aut liniju predstavljaju isključivo iznuđena rešenja poput rotacije Gobeljića ili Degeneka.

Gobeljić i Rodić
Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Gobeljića smo neretko imali priliku da gledamo na levom beku, ali bi njegovo pomeranje ostavilo Stankvića bez rešenja na desnoj strani, odnosno sa samo jedom opcijom – Milanom Gajićem, koji je, ruku na srce, pokazao želju i motivisanost u duelu sa Čukaričkim. Druga opcija bilo bi pomeranje Degeneka sa štoperske pozicije, kao i u susretu sa „brđanima“, uz šansu Pankovu u paru sa Milunovićem.

Pakao na Kipru

Poslednja u nizu stavki koja predstavlja povod za brigu zvezdaša je činjenica da se igra samo jedna utakmica i to na gostujućem terenu.

Jasno je da u takvoj situaciji domačin ima određenu prednost, a povod više za glavobolje crveno-belih predstavljaju vremenski uslovi u Nikoziji u časovima u kojima će se odigrati utakmica.

Temperatura na Kipru u ovo doba godine u 18 časova po lokalnom vremenu neretko je oko 30 stepeni, a vrućine su svakako značajan faktor i idu u korist igračima Omonije.

Uslovi za igru, od vremenskih preko kvaliteta terena, enigma su za Crvenu zvezdu i izvesno je da će uvodni minuti susreta proći u adaptaciji Beograđana što je olakšavajuća okolnost za domačina.

PREDNOSTI

Naravno, ne smeju se izostaviti ni pozitivne strane iz perspektive crveno-belih kojih ima sasvim dovoljno za optimizam zvezdaša.

Pet puta skupli tim

Uprkos činjenici da je Omonija rival kojeg Zvezda nikako ne sme da potceni, srpski šampion je znatno kvalitetniji rival po svim parametrima. Počev od budžeta, preko dužine klupe, pa do kvaliteta šampionata u kojem se takmiči, Zvezda je ispred narednog protivnika.

Odnos snaga verovatno najbolje oslikava podatak da tim šampiona Srbije na specijalizovanom sajtu Transfermarkt vredi 50,8 miliona evra, dok je kiparski tim procenjen na 9,2 miliona. Naravno, te cifre treba uzeti sa značajnom dozom rezerve, ali ono što je neosporno je višestruka razlika u budžetu dva kluba.

Iskustvo u Evropi

Foto: Marko Djokovic/STARSPORT

Na razliku u kvalitetu, nadovezuje se i značajno veće iskustvo crveno-belih na internacionalnoj pozornici. Fudbaleri Crvene zvezde su tri godine uzastopno učesnici grupne faze nekog od UEFA takmičenja, dok je Omoniji upravo treće kolo kvalifikacija najveći uspeh na međunarodnoj sceni.

Dok su Borjan, Gobeljić, Rodić i njihovi saigrači sticali dragoceno iskustvo protiv rivala poput Arsenala, Liverpula, Pari Sen Žermena, Napolija, Bajerna i Totenhema, Omonija je svoje međunarodne avanture završavala pre kraja leta.

Kroz borbe sa najboljim klubovima Starog kontinenta, čak i kasnijim osvajačima Lige šampiona, crveno-beli su naučili da se nose sa pritiskom i da igraju na rezultat te i iz te perspektive utakmicu zakazanu za sredu 16. septembar dočekuju uz značajnu prednost.

Razigran vezni red

Za razliku od pozicija centarfora i levog beka na kojima je konkurencija prilično skromna, izbor u veznom redu stavlja Stankovića na slatke muke.

Raspoloženi Ivanič i Katai, pružili su vrlo dobre partije na prva dva evropska koraka, a pored njih iza napadača svoje mesto će tražiti Gelor Kanga i Srđan Spiridonović.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Uz pomenuti kvartet, sigurno mesto među starterima, ukoliko bude spreman za susret, imaće El Fardu Ben koji je i ovog leta pokazao golgetersko umeće.

Podršku ofanzivcima sa pozicijedefanzivnog veznog igrača vrlo izvesno će pružati Seku Sanogo koji je takođe u usponu forme, a šansu iz drugog plana čekaće talentovani biseri Željko Gavrić, Veljko Nikolić i Njegoš Petrović.

Kad se sve sumira, Zvezda uprkos primetnim manama, opravdano predstavlja favorita pred utakmicu koja pobedniku donosi jesen u Evropi, pa bi sve osim plasmana u plej-of gde ih očekuje Olimpijakos, za izabranike Dejana Stankovića predstavljalo neuspeh.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar