Foto: EPA-EFE/Malton Dibra

Crvena zvezda polako sklapa sve kockice u timu i priprema se za nastavak pohoda na Ligu šampiona, ali i novac koji sleduje ekipama učesnicama liga pod pokroviteljstvom UEFA.

Srpski šampion je dve sezone uzastopno stigao do grupne faze elitnog takmičenja i ima nameru da nastavi tim putem.

PROČITAJTE JOŠ

Zvezda je prve dve prepreke uspešno prošla, Evropa sa Gibraltara nije bio ozbiljan protivnik pa je iz Beograda ispraćen sa pet golova, ali je gostovanje u Tirani bilo ozbiljna zamka.

Tim trenera Dejana Stankovića je prevazišao pritisak i minimalnim rezultatom obezbedio sebi mesto u trećoj rundi kvalifikacija.

Tu Zvezdu čeka kiparska Omonija, da bi u finalnom meču kvalifikacija rival mogao da bude Olimpijakos.

Beogradski tim ima dobru situaciju, ukoliko savlada kiparsku ekipu obezbediće sebi, pored meča plej-ofa za ulazak u Ligu šampiona i sigurno mesto u Ligi Evrope.

Ako kojim slučajem Omonija bude bolja od srpskog tima, Zvezda će u plej-of za mesto u drugorazrednom kontinentalnom takmičenju.

U kasu srpskog tima je već stigao pristojan novac, Zvezda je ulaskom u kvalifikacije za Ligu šampiona zaradila 260.000 evra, a potom i premiju za prvo kolo od 280.000, dok je eliminacijom Tirane klub iz Ljutice Bogdana bio bogatiji i za 380.000 evra.

Ulaskom u treće kolo kvalifikacija Zvezda može da ostvari dobit od 480.000 evra, „preskakanjem“ Omonije.

Dakle, do momenta gde se odlučuje put – ka Ligi šampiona ili Ligi Evrope, Zvezda će inkasirati 1.400.000 evra. 

Iz fonda Lige šampiona, u Beograd potom može da stigne pet miliona evra, u slučaju ispadanja od Olimpijakosa, uz 2,9 miliona koliko iznosi premija za mesto u Ligi Evrope.

Ali, ispadanje od Omonije znači i seljenje u plej-of za Ligu Evrope, koji donosi svega 300.000 evra. I potom već pomenutih 2,9.

Svakako, cilj srpskog kluba je Liga šampiona, mesto u grupnoj fazi donosi 15,2 miliona evra, a izvesno je da Zvezdu u tom slučaju čeka još 2,2 miliona na ime desetogodišnjeg UEFA rejtinga.

To znači da bi, ako dođe do Lige šampiona, Zvezda mogla da inkasira 18.800.000 evra. 

Zvezdi je svakako primamljivija Liga šampiona gde pobeda u grupi vredi 2,7 miliona evra, a remi 900.000, dok bi eventualni plasman u nokaut fazu doneo još 9,5.

Sa druge strane, pobeda u Ligi Evrope vredi 570.000, remi 190.000, prvo mesto u grupnoj fazi milion evra, drugo 500.000, a plasman u nokaut fazu se nagrađuje sa još 500.000 evropskih novčanica.

U slučaju da Zvezda posle eventualnog poraza od Olimpijakosa stigne do Lige Evrope zaradiće ukupno 9.300.000 evra, a ako na put do Lige Evrope bude išla kroz plej-of kvalifikacija tog takmičenja zaradiće 4.600.000 evra.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare