Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Objavljen izveštaj poslovanja, fudbalski agenti odlično zaradili od večitih rivala.

Odavno je svetski fudbal nezamisliv bez posrednika, menadžeri se pitaju gotovo za sve i to i te kako umeju da naplate. Gde će otići neki igrač, za koju sumu, kolika će mu biti plata, koliko će zaraditi klub – jasno je da od agenata sve zavisi.

PROČITAJTE JOŠ

Kako je objavio Fudbalski savez Srbije u godišnjem izveštaju, navedeno je da su Partizan i Crvena zvezda od početka 2020. do marta 2022. godine menadžerima isplatili skoro dva miliona evra na ime provizija.

Ujedno su i javno objavljena imena registrovanih posrednika, podaci o poslovima u kojima su učestovali i tačni iznosi koje su tom prilikom zaradili.

Sve ukupno, fudbalski agenti u Srbiji su u navedenom periodu zaradili 2.763.736 evra i 20.000 američkih dolara.

Crno-beli su izdvojili najviše, nešto više od milion – 1.097.715 evra, dok se Crvena zvezda obavezala da plati 891.706 evra.

Zvezda je agentima zimus morala najviše novca da prosledi prilikom dovođenja Ohija Omoidžuanfa, za koga je prilikom dolaska iz Moldea bez obeštećenja svakako izdvojila 165.000 evra za posrednika Anekea Atu iz agencije „Emefi“.

Partizan je menadžeru Rikarda Gomeša, Nadinu Mahmudu iz agencije „Fam Fze“, dao nešto manje, 150.000 evra, a sam transfer bio je bez obeštećenja.

Kao najveštiji pregovarač izdvaja se Ivica Pavlović, jer prema objavljenom vrlo uspešno posluje i sa Zvezdom i sa Partizanom.

Foto: Starsport

Posredovao je prilikom transfera Umara Sadika iz Rome u Partizan, za taj posao je od crno-belih zaradio 234.815 evra. Džep je napunio i od crveno-belih, od kojih je dobio 135.207 evra prilikom dolaska Kristijana Pičinija iz Valensije u Ljutice Bogdana.

Nisu crno-beli praznili kasu samo prilikom transfera, već i u slučaju obnavljanja saradnje. Tako je agent Robin Šuster prihodovao 60.000 evra kada je obnovljen ugovor sa Sašom Zdjelarom.

Još bolje je prošao Milan Bogdanović iz agencije „Seven stars“, zaradio je 82.000 evra kada je Aleksandar Katai produžio vernost Crvenoj zvezdi.

Njegoš Petrović i Željko Gavrić; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Kada se pogledaju svi transferi srpskih klubova u proteklih devet meseci, pažnju posebno privlače dva transfera iz Zvezde. Nikola Kolarov, brat bivšeg kapitena reprezentacije Aleksandra Kolarova, dobio je 96.000 evra prilikom odvođenja talentovanog Željka Gavrića u Ferencvaroš.

Zanimljivo je i da se kao posrednik u transferu Njegoša Petrovića u Granadu navedi Mario Mamić, sin Zdravka Mamića, nezvanično prvog čoveka zagrebačkog Dinama, koji je dobio 120.000 evra.

Od ostalih transfera ističe se agent Ives Čakarum koji je od transfera Đorđa Jovanovića iz Čukaričkog u Makabi iz Tel Aviva zaradio 144.500 evra. Dodatno je interesantno da udeo u firmi gde radi Čakarum ima i Mladen Krstajić, upravo šef stručnog štaba Makabija.

BONUS VIDEO Lalatović: Kako sam doveo fudbalera iz zatvora u Vojvodinu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar