Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Čelnici Partizana zahtevali su od fudbalera da potpišu kako nemaju dugovanja zbog UEFA licence, pojedinci nisu pristali, ali je rešenje na pomolu

Partizan je nastavio šampionsku trku sa Crvenom zvezdom, dobio je TSC (2:0) u pretposlednjem kolu pred plej-of, ali uz nove turbulencije koje su uzdrmale već ionako uzdrmane crno-bele. Četa Aleksandra Stanojevića je u prolećnom delu ispustila bodovnu zalihu, večiti rival je u prednosti pred doigravanje, a situacija u klubu daleko je od idealne.

PROČITAJTE JOŠ

Aleksandar Šćekić je zimus otišao na nesvakidašnji način, potresi su se nizali, a najnoviji bi mogao da ima ozbiljne posledice.

Naime, kako Nova.rs nezvanično saznaje, čelnici Partizana tražili su od fudbalera da se obavežu potpisom kako klub prema njima više nema nikakva dugovanja, uz promenu pravila o reprogramu čime su se aktuelni dugovi prolongirali za sledeću godinu.

Razlog je više nego jasan i nadasve „opravdan“, a to je kako bi Partizan mogao da igra u Evropi.

Licenciranje za igranje u evropskim takmičenjima zahteva da klub nema dugovanja prema igračima, u čemu je UEFA vrlo rigorozna, i toga su u Humskoj svesni. Zato je ekipu zatekla, najblaže rečeno, neprijatna situacija pred utakmicu sa TSC-om. Ekipa se, prema običaju, okupila uoči meča u svojoj bazi u Sportskom centru Teleoptik kada je od igrača traženo da potpišu kako klub više nema nikakva dugovanja prema njima.

Problem je nastao kada se nekoliko njih pobunilo protiv takvog dogovora i bili su istrajni u nameri da ne potpišu pomenutu saglasnost. Čak su bili spremni da idu toliko daleko i da ne odu na utakmicu protiv ekipe iz Bačke Topole, kako bi jasno pokazali koliko su protiv tog sporazuma.

Posle toga se u Zemunelu pojavila i jedna grupa navijača, što inače nije skroz neobično. Moguće da su samo hteli da pruže podršku ekipi pred važnu utakmicu Superlige, ali su pojedini igrači to shvatili i kao novi vid pritiska čelnika kluba.

Zvezda kažnjena 2014. godine

Crvena zvezda je osvajanjem titule 2014. godine izborila mesto u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali je ostala bez igranja u istoj. Glavni istražitelj CFCB (tela za finansijsku kontrolu klubova) od aprila te godine je specijalno istraživao slučaj crveno-belih, zbog žalbi na neisplaćene dugove. Utvrđeno je da je klub prekršio više odredaba Pravilnika o licenciranju klubova i finansijskom fer-pleju. Zbog toga je Zvezda isključena iz Lige šampiona za sezonu 2014/2015, iako je osvojila titulu posle šest godina posta, pisalo je tada u saopštenju UEFA.

Ključno je da svaki klub mora da ima „čiste“ papire, jer UEFA gaji nultu toleranciju prema kršenju finansijskih propisa i finansijskog fer-pleja prilikom dodeljivanja licenci za evropske utakmice.

Nije neobično da se u sličnim „stresnim“ situacijama igrači „zamole“ da potpišu takve ili slične papire. Mnogi to i urade bez mnogo razmišljanja o čemu se radi, međutim, ovaj put vodećim ljudima crno-belih to nije olako pošlo za rukom u smiraj borbe za titulu.

Proleće je upravo taj kritičan period kada situacija u klubovima mora da bude na nivou koji zahteva igranje u Evropi i kada dugovanja moraju da budu na nuli, pošto su UEFA kontrole najčešće u maju.

Ne bi bilo dobro da Partizan zadesi sudbina večitog rivala iz 2014. godine kada je Zvezda bila suspendovana iz Evrope odlukom od 6. juna, pa je jasno zašto su u Humskoj požurili da srede dugovanja, da ih UEFA ne bi sačekala iza ćoška sa zabranom.

BONUS VIDEO Vujošević: Vučić je rešio da uništi Partizan

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare