Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Crvena zvezda i Partizan okreću se izazovima u domaćem prvenstvu posle evropskih okršaja, šampion u nedelju (18.45) dočekuje niški Radnički, dok crno-beli u derbiju gostuju ekipi TSC istog dana (13.30).

Borba u Superligi Srbije ove sezone između večitih rivala vodiće se do samog kraja, a šampion bi po svemu sudeći mogao biti pobednik narednog derbija. U prilog tome govori podatak da ni Crvena zvezda ni Partizan nemaju poraz ove sezone u prvenstvu.

PROČITAJTE JOŠ

Podatak koji je još više zaprepašćujući je taj da su crno-beli bili u seriji od 40 utakmica na domaćem terenu koje nisu izgubili, sve do duela sa Gentom (0:1) u Ligi konferencija, dok je Zvezda na broju od 46 utakmica bez poraza na stadionu „Rajko Mitić“ i Radnički dočekuje posle remija 1:1 sa Midtjilandom u Danskoj, u 3. kolu Lige Evrope.

Crveno-beli su poslednji put izgubili od Bajerna iz Minhena 2019. godine u grupnoj fazi Lige šampiona. Tada je nemački prvak bio bolji sa čak 6:0. Partizan je poslednji poraz na svom stadionu doživeo 4. decembra 2019. godine kada je Napredak nakon velikog preokreta slavio sa 3:2 i to golom Eskića u 90. minutu.

Zvezda je prošle godine nastupala u Ligi Evrope, gde je za protivnike u grupi imala Hofenhajm, sa kojim je je u Beogradu igrala nerešeno (0:0), a pobeđeni su Liberec i Gent u srpskoj prestonici, pa su crveno-beli sa druge pozicije otišli na megdan Milanu. Malo je sreće falilo da tada prođe, ali je u oba meča ostala neporažena. Međutim, milanski tim imao je gol više u gostima, zbog čega je italijanski velikan otišao dalje.

Ove sezone, ekipa Dejana Stankovića je u prvom kolu Lige Evrope pobedila Bragu na svom terenu 2:1, a sledeći duel na stadionu „Rajko Mitić“ u ovom takmičenju ih očekuje 4. novembra kada im na noge dolazi danski Midtjiland. Osim tog duela, Zvezda će na svom terenu odigrati i meč sa Ludogorecom 25. novembra u okviru 5. kola Lige Evrope.

Foto: EPA-EFE/Henning Bagger

„Iako smo poveli 1:0, mislim da je protivnik imao dosta šansi u prvom poluvremenu, tako da moramo biti zadovoljni. S obzirom na to da smo imali nekoliko povređenih igrača, odigrali smo odličnu utakmicu i dali sve od sebe što je najvažnije. Svaki gol mi znači, veliki ulog je u pitanju, igrali smo za prolaz u osminu finalu Lige Evrope i iz tog razloga sam ga emotivno proslavio“, rekao je Mirko Ivanić, strelac za Zvezdu u Danskoj.

Partizan je uistinu imao lakše rivale tokom ovog nepobedivog niza, ali daleko od toga da su svi mečevi bili u domaćem šampionatu. Najbitnije pobede izvojevane ove godine su ona protiv Santa Klare (2:0), Flore (2:0), ali i pobeda nad Sočijem nakon penal serije u kvalifikacijama za Ligu konferencija.

Ipak, niz nepobedivosti prekinut je u četvrtak protiv Genta u okviru 3. kola Lige konferencija. Belgijski tim ima sve tri pobede u grupi, pa je duel u Beogradu dodatno zakomplikovano ko će sa prvog mesta otići u dalju fazu takmičenja, iako Belgijanci ove sezone ne blistaju i trenutno se nalaze na 12. poziciji u ligi.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

„Očekivali smo tešku utakmicu. Oni su dobar tim, bili smo spremni, ali lopta jednostavno nije htela da uđe u mrežu. Oni su postigli pogodak iz kornera, to je fudbal, nekada imate i ovakve dane. Moramo više stvari da promenimo“, rekao je Bibras Natho, vezista Partizana.

Što se tiče večitih derbija, poslednji put kada je neko slavio kao gost bilo je u njihovom 154. međusobnom susretu kada je Partizan na stadionu „Rajko Mitić“ slavio rezultatom 3:1. Primera radi, poslednji put kada su crveno-beli slavili kao gosti bilo je to 27. februara 2016. godine.

Da li neko može da pripreti večitima u Superligi? Po prikazanoj igri u dosadašnjem toku sezone, može se reći da je Partizan nešto bliži tituli. Ima i dva boda više u domaćem prvenstvu, glavni adut je Rikardo Gomeš koji je u odličnoj golgeterskoj seriji, pa je na 18 mečeva ove sezone upisao 16 golova. Crvena zvezda se uzda u to što će na zimu doći Ohi Omojiužanfo, koji je u norveškom šampionatu postigao 22 gola na 21 utakmici. Njegov dolazak trebalo bi da znači i veću efikasnost, pošto ne bi čudilo da ove godine šampiona odluči i gol razlika.

Večiti debri u drugom delu šampionata trebalo bi da se odigra 26. februara na stadionu „Rajko Mitić“.

BONUS VIDEO Bajro Župić o dizanju Piksija u vazduh, bežanju Sliškovića, čuvanju Deja i „dozvoli za ubijanje“

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar