Foto: Starsport

Partizan je doživeo poraz u trećem kolu Lige konferencija od Genta na svom terenu, a više od samog rezultata brine igra crno-belih koja je već neko vreme ispod nivoa potrebnog za ozbiljne rezultate.

Iako je Partizan u poslednjih nekoliko mečeva na domaćoj sceni i protiv Flore u Evropi rutinski došao do pobeda, jasno je bilo da je igra daleko od željenog nivoa. Četa Aleksandra Stanojevića je u prva dva meseca sezone izgledala moćno i razigrano i lomila rivale tempom, brzinom i egzekucijom u završnici.

Međutim, već tada je bilo jasno da će to biti teško održivo na duže staze, jer je ova ekipa uprkos sjajnom vođenju Stanojevića imala previše problema da bi mogla da ih zauvek maskira.

Ono što je bilo jasno pred početak sezone jeste da crno-beli imaju tanak izbor na bekovima, poziciji koja je jedna od ključnih za igranje modernog fudbala kojem Partizan teži.

PROČITAJTE JOŠ

Svi igrači u konkurenciji na levom i desnom boku imaju ozbiljne falinke u svojoj igri što je Stanojevića teralo da u zavisnosti od rivala pravi drugačiji izbor. To mu se obilo o glavu upravo u meču protiv Belgijanaca, gde je pokušao da sa izborom ofanzivnijih bekova napadne Gent. Kako je Partizan bio sateran u ćošak, loša igra u odbrani Obradovića i Živkovića došla je na naplatu.

Slična situacija je i kada su na terenu Miljković i Urošević koji odrađuju posao u defanzivi, ali limitiraju Partizan u napadačkom delu.

Partizan ima ozbiljnih problema i na poziciji štopera. Iako su brojke ove godine kada je u pitanju broj primljenih golova odlične, jer je primio tek prvi gol u Ligi Evrope, a u Superligi ima najbolju odbranu, jasno je bilo svakom ko je odgledao nekoliko mečeva da je defanziva crno-belih daleko od pouzdane.

Igor Vujačić je imao blistavih momenata od početka sezone kada je svojim partijama spasavao glavu Partizana, ali je isto tako imao mečeve gde je bio nevidljiv kao protiv Genta, ako ne računamo njegove napadačke izlete. Bilo je i utakmica gde je bio i prilično nesiguran i unosio dodatne probleme u igru svog tima.

Vujačićev doprinos od početka godine je ukupno više nego pozitivan, ali je uloga prvog štopera i igrača koji ima zadatak da koriguje sve probleme u ovom trenutku preveliki zalogaj. Crnogorski reprezentativac može da je odrađuje s vremena na vreme, kada mu je veče i kada mu profil napadača legne, ali je to nedovoljno da bude stub odbrane.

Igor Vujačić; Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Problem je još veći ako se uzme u obzir da je njegov parnjak Siniša Saničanin pokazao sklonost kardinalnim greškama. Saničanin veći deo vremena izgleda prilično solidno, ali je previše puta od početka sezone znao da pogreši i direktno košta svoj tim. Problemi sa pozicioniranjem i čitanjem igre i naročito sa bržim napadačima bili su evidentni od početka godine. To je jednim delom maskirano odličnim odbranama golmana, velikom požrtvovanošću igrača, koji bi loše poteze uspevali da pokrpe herojskim reakcijama, a u velikom broju navrata i faktorom sreće. Spasavao je i napadački deo svojom izuzetnom efikasnošću.

Međutim, kada se spoje kvalitet rivala, umor igrača i pad forme, poraz je neminovan, a da nije bilo Popovića na golu, situacija protiv Genta bi bila i gora.

Iako ofanzivno Partizan izgleda odlično od početka sezone i sa opcijama koje ima Stanojević može da igra raznovrsno, i tu su se protiv Genta razotkrila dva problema. Iako nisu toliko izraženi kao oni u odbrani, upravo ovakvi mečevi mogu da ih izvuku na površinu.

Prvo, Partizan u Rikardu ima napadača koji ove sezone dominira na terenu, obara rekorde i uredno trese mreže, ali je problem što kada naiđe na zid, Stanojević nema alternativu.

Od svih igrača koji su se našli u rotaciji ove godine, nijedan od igrača nije prirodan špic. Stanojević može da posegne za Čolićem i mladim Milovanovićem, ali za ovaj nivo fudbala to suštinski i nije izbor.

Rikardo Gomeš, Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Do nedavno je opcija bio i Suma, koji je svojom nepredvidivošću mogao da donese mnogo toga Partizanu, ali je problem u odnosima sa trenerom i njegovom neprofesionalnošću Partizan lišen kvalitetne opcije.

Situacija u taboru crno-beli je daleko od alarmantne. Partizan i ovakav ima dovoljno oružja da bez problema pliva kroz Supeprligu što je i do sada pokazivao. Proleće u Ligi konferencija će teško ispustiti čak i kada bi to hteo, ali je meč sa Gentom upalio alarme.

Propuštena je prilika da se pobedom približi prvom mestu koje bi moglo da donese direktan plasman u osminu finala i vrhunski rezultat u Evropi (drugo mesto vodi u šesnaestinu finala, za rivala može da dođe trećeplasirani iz Lige Evrope), a i razigrana Crvena zvezda će čekati svoju priliku da preuzme lidersku poziciju u Srbiji. Dvomeč za evropsko četvrtfinale ili korak unazad – jasno da je razlika velika.

Vreme izazova je pred Aleksandrom Stanojevićem i Partizanom.

BONUS VIDEO  Navijači Partizana vređali Vučića protiv Genta

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare