Nepostojeći penal na utakmici Soči - Partizan, Foto: Printscreen Youtube

Ako su sporni penali nešto o čemu smo mislili kao endemskom za Superligu Srbije, onda je utakmica Partizana i Sočija pokazala drugačije.

Tek što je prošlo sat vremena igre, Igor Vujačić se našao u duelu sa Sergejem Terekovim. Terekov je pao, glavni sudija Dumitru Muntean iz Moldavije je procenio da je to slobodan udarac.

PROČITAJTE JOŠ:

Inicijalna procena je bila dobra, jer je Sergej krenuo da pada oko metar izvan kaznenog prostora, a onda je sudija u slušalicama čuo sugestiju kolege koji je rekao da je bio penal.

Muntean nije imao gde da pogleda snimak jer nema VAR tehnologije i samim tim je Partizan ostao ozbiljno oštećen.

Zamislite scenario koliko će ljutih navijača biti u Srbiji, samo ako u revanšu stvari ne odu na vodenicu srpskog kluba?

Partizan je potom izjednačio preko Rikarda Gomeša i utakmica je završena 1:1, pa je posle tih prvih 90 minuta trećeg kola kvalifikacija za Ligu konferencija ostalo da se analizira kako su sudije mogle da naprave takav previd.

Naravno, odluka hoće li neko dosuditi penal, ili neće, uvek je na arbitru. Ako je reč o „čoveku zadatka“, kako ovde u fudbalskoj javnosti često vole da zovu takve sudije, onda će jedna ekipa dobiti penal, sve i da je faul napravljen na centru igrališta.

Tu pomoći nema. Ali, kad već imamo srpske ekipe koje se bore za Evropu, zašto se onda sumnjive situacije ne bi preispitivale VAR tehnologijom.

Ona je već četiri godine unazad zaživela i u Evropi, a od ove sezone čak i u Superligi. Neće VAR možda uticati na to da srpski fudbal naprasno postane pošten, ali klubovi imaju kakvo-takvo pokriće i argument kada do neke sporne situacije dođe.

Scenario koji se desio Partizanu je jedan od najboljih pokazatelja zašto je VAR dobar i zašto ne bi trebalo da mu se opiremo.

Mi u očima fudbalske Evrope i dalje nismo elita, pa je očekivano da se penali rivalima srpskih klubova lakše dosuđuju nego Zvezdi, Partizanu, Vojvodini ili Čukaričkom.

Crvena Zvezda, Partizan, navijači, fudbal
Foto: Pedja Milosavljević/Starsportphoto©

Čak i oni partizanovci koji zagovaraju teoriju da „VAR ubija dušu fudbala“, teško da nisu dobro razmislili o tome posle sramne sudijske odluke.

Jer, Kristijan Noboa je iz nepostojećeg penala postigao pogodak za 1:0, a Soči je, umesto da bude poražen, izvukao remi kod kuće.

Nije ni Zvezda bila baš povlašćena. Pre četiri godine joj je dousđen penal u utakmici protiv Florijane u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope.

Ričmond Boaći ga je realizovao i pretvorio u 1:0 u nadoknadi prvog poluvremena (3:0). Već u revanšu je i za Florijanu dosuđen jedanaesterac kada je meč završen 3:3.

I u sledećem kolu, protiv Irtiša, Zvezda je imala penal. Međutim, od tada do danas, crveno-beli su dobili samo još jedan, protiv Olimpijakosa, kada je promašio Tomane.

U međuvremenu je protiv Zvezde kaznenih udaraca bilo pregršt. Penal u 120. minutu protiv Spartaka iz Trnave. Da je Boris Godal pogodio, možda te 2018. ne bismo ni gledali Zvezdu u Ligi šampiona, pa ni videli onu epsku pobedu protiv Liverpula.

Za Salcburg je takođe dosuđen jedan, kada je Munas Dabur bio precizan za 2:0, pa te iste sezone su za Liverpul na jednoj utakmici svirana dva penala, od kojih je jedan u gol pretvorio Mohamed Salah, a drugi promašio Sadio Mane.

Ni u kvalifikacijama protiv Kopenhagena (2019) nije bilo sreće u regularnih 90 minuta, pošto je Jonas Vind sa bele tačke u 84. minuutu doneo svom timu 1:1.

Jang Bojs je takođe dobio udarac sa „kreča“ u plej-ofu kvalifikacija za Ligu šampiona 2019. kada je Gijom Oro bio precizan za 2:2 u prvoj utakmici.

Bajernu je dodeljen kazneni udarac na Marakani, Olimpijakosu takođe, kada je Jusef El Arabi eliminisao Zvezdu zbog igranja rukom Žandera.

Ne kažemo da nijedan od ovih udaraca nije bio regularan, ali kada se sudije već lakše maše za pištaljku protiv srpskih klubova, zašto ne bi bilo bar nekog pokrića ili provere?

Ne znači ni da će ga sudija uvek upotrebiti, ali je lakše znati da je tu, posebno ako igra tim koji nas se na neki način tiče. Doduše, da je bilo VAR tehnologije na „Rajku“ pre oko pola godine Portugal bi odatle otišao sa celim plenom u kvalifikacijama za Katar, ali da je bio gol – bio je.

Partizan je, slično kao i Zvezda, protiv Budućnosti pre četiri godine dobio penal za prvi gol u prvom kolu kvalifikacija, ali je u grupnoj fazi Lige Evrope Dinamo Kijev imao jedanaesterac protiv srpskog kluba.

Pa onda još jedan u sledećem meču. Crno-beli su na putu ka Evropi ili takmičeći se u njoj dobili još penale protiv Rudara i Malatije i AZ Alkmara.

Međutim, protiv Mančester junajteda su oštećeni jer sudija nije pokazao na belu tačku, iako je lopta pogodila Skota Mektomineja u ruku.

„Da, bio je penal, ali kada igrate protiv velikih timova, znate, sudija neće tek tako da reaguje. Zato je trebalo da se još više potrudimo i postignemo gol iz igre“, rekao je tad Sejduba Suma.

Ali, kad je trebalo svirati za Junajted, tu nije bilo problema i engleski tim je poveo golom Marsijala i na kraju slavio sa 1:0.

Sve ovo pokazuje delom pokazuje i kako nas percipiraju u Evropi i koliko je potrebno da imamo bar neki alat kom se možemo „pomoliti“ ako se desi situacija kao pre nekoliko večeri.

Spornih situacija je bilo još. Pošteno bi bilo podsetiti i na onu kad Krasnodaru protiv Zvezde nije priznat čist gol, ali su nedavno protiv Šerifa sudijski eksperti osporavali i pogodak Moldavaca iz slobodnog udarca, jer igrač koji se sagnuo i omogućio prolaz lopti, nije bio udaljen od živog zida bar metar i po.

Da bi se ovakve stvari predupredile potrebno je imati tehnologiju i mogućnost da se na odluke utiče. Trener koji shvati previd sudija trebalo bi da može da na njega ukaže.

VAR, a možda čak i uvođenje neke forme „čelendža“, sužava sudijama prostor za pogrešne odluke i ako gledamo iz tog ugla, može tehnologija da nas nervira, ali definitivno spasava fudbal.

Kako bi drugačije manji klubovi protiv onih većih mogli da zahtevaju pravdu? Sudija prosto ne gleda isto kada vidi grb Mančester junajteda i Liverpula i grb Zvezde i Partizana, ili dres Portugala i Nemačke i dres Srbije.

A s obzirom na to da, bez zagovaranje neke teorije zavera, uglavnom mi izvlačimo deblji kraj zbog loših sudijskih odluka, onda nema svrhe da ne tvrdimo kako VAR može samo da nam koristi.

BONUS VIDEO: Datunašvili stigao u Beograd sa srpskom zastavom i bronzanom medaljom oko vrata

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare