Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Pred nama je 167. večiti derbi (subota, 18 časova) koji bi mogao da odluči šampiona Srbije ili da trku učini još dramatičnijom, a kuknjava na sudije, VAR, selektora Dragana Stojkovića ne prestaje. O igri malo ko i da razmišlja.

Retke su takve prilike u srpskom fudbalu u kojoj su i Zvezda i Partizan izjednačeni do mere da jedna utakmica može da odluči sve u dramatičnoj završnici.

Ono što je trebalo da bude istinski fudbalski spektakl o kojem će se pričati danima i mesecima, pretvorilo se u svojoj uvertiri u sumanuti verbalni rat. Narodski rečeno, izlila se kanalizacija sa obe strane Topčiderskog brda u vidu saopštenja, opužbi, tirade lažnog morala i drugih verbalnih fekalija.

PROČITAJTE JOŠ

Umesto da u najavi susreta slušamo analize fudbalskih stručnjaka, seciranje taktike, predviđanja sastava, priče o duelima koji bi mogli da donesu prevagu jednoj ili drugoj strani, mi gledamo sudijske eksperte koji se bave analizom spornih situacija i optužbi klubova na račun suđenja i regularnosti.

Uoči derbija je najčešći gost u brojnim medijima bio bivši sudija, Raka Đurović, nego što su to bili fudbalski treneri, bivši i aktuelni fudbaleri koji bi za promenu pričali i nešto o igri.

Pa ako vas slučajno zanima kako će Partizan da nađe način da stvori šansu za Rikarda, svog najboljeg strelca koji se nije video u derbijima ove sezone, zaustavi ubacivanje Kataija iz dugog plana ili nađe rešenje za problem bonusa jer zbog kartona neće igrati Nemanja Jović, moraćete o tome da mozgate sa prijateljima u kafani.

Ako vas zanima da li će Stanković ponovo igrati specijal sa Srnićem ili kako planira da brani prekide Partizana i da li će možda igrati sa dva napadača, teško da ćete o tome moći da nađete neko stručno mišljenje.

Evo, uzmimo za primer Englesku. Iako je njihov klupski fudbal svetlosnim godinama ispred našeg, neke paralele se mogu povući. Pre samo nekoliko dana, imali smo derbi Mančester sitija i Liverpula koji je imao ogroman uticaj na borbu za titulu prvaka. Danima se pričalo o Gvardioli i Klopu, njihovim trenerskim stilovima, formi, izboru igrača, taktike, atmosfere. Zavirite malo u njihovo dvorište i odmah vas uhvati euforija kao da ste rođeni u Liverpulu ili Mančesteru.

Dok čekate veliki spektakl u Srbiji, može da vam se digne samo kosa na glavi i stvori osećaj mučnine u stomaku.

PROČITAJTE JOŠ

Glavna tema dva dana pred meč je izbor sudije, kome je naklonjen i šta je sve u životu zgrešio, bez obzira na to što je priznat i cenjen u svetu. Znamo i kad VAR nije radio, zašto nije radio i zašto je radio kada nije trebalo da radi. Znamo i ko drma Savezom, i kome je naklonjen predsednik Srbije i zašto selektor Stojković, legenda jednog kluba, gura drugi klub ka tituli.

Ni navijači Liverpula ne vole sudiju Entonija Tejlora, niti ga vole Klop i Gvardiola, ali i pre i posle meča sve je bilo podređeno fudbalu i borbi na terenu zbog čega smo dobili meč za pamćenje. Zvezda i Partizan nemaju Salaha, Manea, Firmina, Mareza, Sterlinga, De Brujnea, ali ima tu dovoljno materijala da za naše uslove uživamo u lepom fudbalu.

Na kraju, videli smo i jedne i druge šta mogu u Evropi i da mogu da se ponašaju i kulturno i gospodski. Pa zato hajde, da za promenu bar jednom gledamo fudbalsku utakmicu, i da danima posle pričamo o potezima, detaljima, golovima i bavimo se kalkulacijama kome šta treba do kraja da bi bio šampion i da ne slušamo više isprazna i ružna saopštenja.

Gospodo, vreme je za fudbal.

BONUS VIDEO „Grobari“ zapalili stolice na jugu tokom derbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar