Foto: Printscreen Youtube

Stankoviću se dopada što njegova ekipa ima prednost na tabeli, iako je pre nekoliko meseci sve izgledalo znatno drugačije.

Crvena zvezda i Partizan se sastaju u jednom od najbitnijih derbija poslednjih godina jer okršaj u subotu od 18 časova odlučuje o tituli prvaka države.

PROČITAJTE JOŠ:

Zvezda ima dva boda više od Partizana, pošto su crno-beli kiksnuli protiv Čukaričkog, ali i jedni i drugi imaju imperativ trijumfa.

„Mi smo u ovaj drugi deo prvenstva ušli sa minusom od pet bodova i odradivši fenomenalne pripreme, dali smo sebi zadatak i zacrtali cilj da moramo da dobijemo sve. Imali smo i Kup i Evropu, ali smo uradili veliki posao. Ako smo bili hrabri na minus pet, gde smo mogli da izgubimo mnogo toga. Mogli smo da izgubimo titulu, minus osam bi bilo nedostižno. Pokazali smo to i zašto sada na plus dva ne bismo odigrali pravu i hrabru utakmicu? Stadion Marakana je 12. igrač i oslonićemo se na naše navijače i naš kvalitet“, rekao je Stanković pred meč.

On je ponovio da u mečevima s Partizanom nema računica kada god da se igra.

„Derbi je utakmica gde nema kalkulacija, sama po sebi ti nametne zadatke, ritam i inerciju. To odlučuju detalji, sitnice, ko uđe jače, čvršće, ko dobija duele. To se možda ne vidi golim okom, ali stvara prevagu na terenu. Na isti način ćemo ući u ovu utakmicu. Zvezda gaji ofanzivni fudbal sa kalkulisanim rizikom. Naše razmišljanje ni za ovaj derbi neće biti promenjeno. Derbi je čudan, nikad ne znaš ko će biti bolji, hoće li biti lepa ili ružna utakmica, mora da se vodi računa o svim detaljima tokom 90 minuta“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Nije izričito hteo da kaže da li derbi definitivno rešava pitanje osvajača titule, pa je birao malo zaobilazni put da odgovori.

PROČITAJTE JOŠ:

„Ako pobedimo, na dobrom smo putu, imaćemo ozbiljnu prednost, plus pet. Ako se to desi, serviraćemo za meč, da se izrazim malo kroz tenis. Ali, prognoze u derbiju su stvarno nezahvalne za davati i držaću se toga“, kaže Stanković.

Sumnja da će njegove igrače dotaći bilo kakvi novinski naslovi pre utakmice.

„Oni su odrasli, vakcinisani ljudi. Znaju šta treba i šta ne treba, ne verujem da to može nekoga da dodirne, kako nas, tako i njih“, naveo je, uveren da Zvezda ima sve opcije „pokrivene“.

„Mi smo spremni za bilo koju opciju Partizana, radilo smo na svim opcijama, pokrili smo sve delove terena. Oni su ozbiljna ekipa, koja se transformiše na terenu. Možda krenu sa krilima, ali ta krila ulaze unutra i onda kad krilo uđe, to postaju dva špica. Menig je bivao rame od pomoći Rikardu. Šta god da se desi, bićemo spremni. Celo prvenstvo su bili prvi, ali smo se i mi dosta pitali. Bilo kako bilo, kvalitet Partizana ne dolazi u pitanje“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

„Očekujem od svih da budu na vrhuncu zadatka jer se ne zna ko će biti man of the match. Kao što je Dragović rekao da ‘Zvezda ima mnogo heroja’, ja ću se nasloniti na tu izjavu“.

Stanković je zadovoljan zato što ovog puta nema problema sa povredama fudbalera.

„Na svu sreću imamo, čim nisam otvorio konferenciju zdravstvenim biltenom, dobro je, sva 24 igrača su na raspolaganju“.

Na konstataciju novinara o izboru da li treba da pritisne rivala ili ne, poučen iskustvom iz nekih prethodnih derbija, Stanković tvrdi da se sve svodi na proračunati rizik.

„Slažem se, kad nismo vršili jak pritisak, mogli smo da uđemo u probleme i tad kreću njihove rotacije. Tu su dosta opasni, opasni su na oduzetu loptu i brzu tranziciju. Možeš da probaš da ih pritisneš, ali šta ako izađu iz tog pritiska, mi imamo prostor 50 metara iza leđa, a oni imaju brze igrače? Tako da, kad kažem kalkulisani rizik, sve je proračunato i kakav će pritisak da bude i šta ćemo ostavljati iza naših leđa“.

„Ulog je veliki, igra se za ozbiljan cilj koji smo zacrtali i pre početka sezone. Mi smo bili pod pritiskom 80 posto sezone i nismo imali pravo na kiks. Odrasli smo tokom godine i kao grupa i mentalitetom i kao neko ko nije odustajao. Zvezda jednako pritisak i važnost. Ovo nije trka na sto metara, da se završi za deset sekundi, a u maratonima imate krize, hoćeš da odustaneš, nećeš, hoću da stanem, neću. Uz sve poteškoće smo došli dotle da se mi pitamo na našem stadionu, što je velika prednost“, objašnjava strateg crveno-belih.

Na prošlom derbiju je Zvezda odigrala jedno od najkvalitetnijih poluvremena i Deki bi voleo da se ono ponovi.

„Voleo bih, siguran sam da je to jedno od najkvalitetnijih poluvremena u derbijima na kojima sam ja sedeo na klupi. Jedno stvarno dobro, dominantno poluvreme u svakom segmentu, ali je teško držati takav ritam tokom 90 minuta. Voleo bih da imamo približan odnos kao tada, da tako bude i sutra“.

Foto: StarSpotr, Independent Photo Agency Srl / Alamy / Alamy / Profimedia

Od sudije Srđana Jovanovića bi želeo samo da bude „neprimetan“, a upitan je i da li je pričao sa Sinišom Mihajlovićem o derbiju.

„Sami ste rekli, najbolji srpski sudija. Ja bih voleo da bude neprimetan, to znači da je najbolji na terenu. Nisam ovo rekao ružno, pa da sutra pokupimo sve naslovnice, da sam nešto prokomentarisao, pa da i mene stave na listu za kaznu. Ako igraju dva najbolja kluba, valjda treba da sudi i najbolji sudija.  A sa Sinišom sam pričao dosta. Pre svega, o odnosima pred važne utakmice, kad igraš utakmice u ciklusima nedelja-sreda-nedelja. Miha je ozbiljan motivator. Gledam da dosta toga uzmem od njega, kao što sam uzeo od Žozea Murinja.  Na psihološkim pitanjima može mnogo da mi pomogne, a taktiku ne možemo da kopiramo nemamo iste igrače i viziju. Ne možeš da kopiraš nekog jer ćeš biti ružna kopija, ali na psihološkom planu može mnogo da se nauči od njega“.

Derbi
Video: printscreen Tanjug/video

Napomenuo je Stanković i da neće odustati od korektnog odnosa koji gaji prema kolegi Aleksandru Stanojeviću, sa klupe Partizana.

„I dalje ćemo demonstrirati tako nešto. Između ljutih protivnika treba da postoji respekt, to je prvo i osnovno. Nemam nikakav problem da zagrlim Saleta i da poželimo sreću jedan drugome. Da razmenimo iskustva u tih nekoliko minuta, koliko se može na derbiju, bar nekoliko rečenica u pozitivnom i konstruktivnom smislu. Sa te strane fer-plej, a posle utakmica nosi svoje. Stisak ruke, zagrljaj i da se poželi sreća, to je osnovno“, naglasio je trener Crvene zvezde.

BONUS VIDEO: Navijači Zvezde pevali Stanojeviću

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar