Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.

Tema za razmišljanje na Marakani.

Fudbaleri Crvene zvezde u nedelju od 20 časova protiv Radničkog iz Niša započinju put ka odbrani duple krune, ali uprkos nekoliko zvučnih pojačanja, ekipa Dejana Stankovića ima jedan veliki problem koji bi u narednim nedeljama, ukoliko ne bude rešen, mogao da postane gorući – poziciju napadača.

PROČITAJTE JOŠ...

I tom problemu nije bilo potrebno previše vremena kako bi pokazao svoje lice. Naime, na poslednjoj proveri pred početak sezone, protiv Zenita u Sočiju, Dejan Stanković nije mogao da računa na Ohija koji ima problema sa povredom, pa je šansu od početka dobio Milan Pavkov, da bi nakon njegovog izlaska Zvezdin trener bio prinuđen da u prvi plan gurne Bena.

Iako je postojala nada da će Norvežanin ipak uspeti da se oporavi dovoljno brzo da se nađe u postavi protiv Nišlija, Ohija gotovo izvesno neće biti u timu, pa će ponovo Pavkov biti zadužen da razbije odbranu rivala, dok će Ben i ovog puta imati ulogu „džokera“.

To bi trebalo da bude dovoljno za dobar rezultat nakon uvodnih 90 minuta, ali je šampionska trka, iako verovatno najvažnija u novijoj istoriji srpskog fudbala, ipak na drugom mestu u mislima navijača, pošto prvo, i to daleko ispred, zauzima Evropa. Dve godine uzastopno crveno-beli su ostali bez Lige šampiona, i to najviše zbog nedostatka napadača nešto drugačijeg profila od Pavkova kadrog da i na nivou Evrope napravi razliku.

U sezoni 2020/2021, koju je obeležila dominacija u grupi L i plasman u prolećni deo Lige Evrope ispred Slovana iz Libereca i Genta, a iza Hofenhajma, sve je moglo da izgleda znatno drugačije samo da je Dijego Falčineli stigao malo ranije.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Italijan je u Zvezdu stigao 7. septembra, da bi samo devet dana kasnije odigrao prvi meč, i to verovatno najvažniji u sezoni, protiv Omonije u okviru trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona. Iako je u nastavku sezone pokazao kvalitet i bio jedan od najzaslužnjih za osvojenu titulu, mnogi navijači se pitaju šta bi bilo da je stigao nešto ranije i da je zapravo mogao da doprinese ekipi da izbegne penale? Ovako, upravo je bivši fudbaler Bolonje bio jedan od tragičara promašenim penalom.

Godinu dana kasnije, crveno-beli su se ponovo opekli, pošto je uloga prvog špica dodeljena Luiju Dioniju. Iako jeste postigao prelep pogodak protiv Kairata u pobedi od 5:0 u Beogradu,  a potom zatresao mrežu i Šerifa u prvoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Ligu šampiona, to je bilo sve što je učinio u dresu tima sa Marakane, iako je protiv tima iz Tiraspolja mogao da se proslavi, pošto je propustio nekoliko solidnih prilika u Beogradu, a u Tiraspolju odigrao toliko loše da ga je Stanković izveo iz igre nakon samo 45 minuta.

Foto: Srdjan Stevanovic/Getty Images

Prvi put je napravljena greška zbog previše čekanja, drugi put su na Marakani reagovali prebrzo. Ovog puta Zvezda ne sme da pogreši, ako planira u Ligu šampiona. Doduše, situacija nije kao prethodne dve godine, tu je Ohi koji svakako poseduje dovoljno kvaliteta da pomogne crveno-belima da „preskoče“ treće kolo kvalifikacija koje je na programu 2. ili 3. avgusta (prva utakmica) i 9. avgusta (revanš), ali je to tek prvi korak. Glavni cilj je Liga šampiona, a kako bi bio izbegnut bilo kakav rizik, neophodno je da napadač stigne što je pre moguće, kako bi uhvatio ritam.

Najvažnije utakmice u prvom delu sezone Zvezda će odigrati u drugoj polovini avgusta, i to u razmaku od tri nedelje. Prvo su na programu, u slučaju prolaska, utakmice plej-ofa za plasman u Ligu šampiona 16. ili 17, odnosno 23. ili 24. avgusta, nakon čega sledi i prvi „večiti derbi“ protiv Partizana u Humskoj. Do toga je ostalo nešto više od mesec dana – dovoljno da pitanje napadača bude rešeno na zadovoljstvo i Stankovića, ali i navijača tima sa Marakane, koji sa nestrpljenjem očekuju da vide ko će predvoditi napad ekipe iz Ljutice Bogdana u sezoni koja počinje.

Pogotovo jer je ulog u najmanju ruku veliki – direktan plasman u Ligu šampiona…

BONUS VIDEO Navijači Zvezde okupirali Beograd: Proslava titule i bakljada na Kalemegdanu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar