Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Očekuje se "paklena" borba od prvog do poslednjeg kola

Fudbalska Superliga Srbije, najvažnija i finansijski najvrednija u istoriji, s obzirom na to da će prvak obezbediti direktan plasman u Ligu šampiona, počinje u petak 8. jula.

PROČITAJTE JOŠ

Prvi meč u novoj sezoni igraju fudbaleri Voždovca i Novog Pazara u petak od 20 sati, dok „večiti“ svoje duele igraju za vikend.

Partizan će na noge Javoru u Ivanjici u subotu od 20 sati, dok će Zvezda u istom terminu u nedelju na domaćem terenu dočekati Radnički iz Niša.

Osim što će ovogodišnji šampion otići direktno u Ligu šampiona, vicešampion će u kvalifikacije za isto takmičenje, dok će u evropske kupove još tri kluba – treći i četvrti na tabeli u kvalifikacije za Ligu konferencija, a pobednik Kupa u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Takođe, zbog Mundijala u Kataru prvenstvo počinje ranije nego ikad, što bi moglo da bude od velikog značaja, jer će srpski predstavnici u kvalifikacije za evropske kupove ući sa više takmičarskih mečeva „u nogama“.

Branilac titule i petostruki uzastopni šampion Zvezda u novu sezonu ulazi sa dva nova inostrana pojačanja. Kings Kangva je došao iz Arsenala i upisao je tri nastupa na pripremnim utakmicama. Zvezda na njima nije briljirala, a upisana je samo jedna pobeda uz jedan remi i dva poraza.

Kangva se nije loše pokazao i trener Dejan Stanković je definitivno dobio opciju više na sredini terena.

PROČITAJTE JOŠ:

Klub sa Marakane pojačao je i Osman Bukari, koji igra na poziciji krilnog napadača, ali na dve utakmice nije imao ni gol ni asistenciju. Njegova najveća prednost trebalo bi da bude brzina, a ostaje pitanje kako će se uklopiti u taktičke zamisli trenera pored Aleksandra Kataija i Mirka Ivanića, koji su prve dve zvezde tima.

Otkrovenje za narednu sezonu i Zvezdin „kec iz rukava“ mogao bi biti 22-godišnji Ibrahim Mustafa, koji je prethodno bio na tri pozajmice. Na meču protiv Zenita, koji je Zvezda izgubila sa 2:1, Mustafa je bio jedan od boljih i agresivnijih igrača na terenu, ali se ipak očekuje da šansu dobija sa klupe.

Poslednjih dana intenzivno se priča i o dovođenju napadača, ali je to još uvek pod znakom pitanja. Ono što možda malo čudi je da crveno-beli nisu pojačali odbranu i bekovske pozicije, ali prelazni rok još uvek nije gotov.

Rikardo Gomeš i Emil Rockov, Foto: Starsport

„Pred nama je jedna od najvažnijih sezona u novijoj istoriji kluba. Imaćemo priliku da dva puta obezbedimo Ligu šampiona, prvo sad u letnjim kvalifikacijama, a potom i na kraju sezone, ako budemo šampioni. Svesni smo da neće biti lako, ali znamo zbog čega treniramo i radimo i da su ciljevi koje smo postavili pred početak priprema izuzetno realni i dostižni. Želimo da odbranimo duplu krunu, ali i da obezbedimo grupnu fazu nekog evropskog takmičenja. Svi tome težimo i verujem da ćemo uspeti“, rekao je Katai.

Zvezda je u pripremnom periodu postigla četiri gola na isto toliko utakmica, Stanković je video neefikasnost kao veliki problem, ali očekuje se da se stvari poprave po početku sezone i takmičarskih utakmica.

S druge strane, Partizan je doživeo veće promene od „večitog rivala“. Na „vruću“ klupu tima iz Humske seo je Ilija Stolica, koji je odlučio da renovira tim.

Crno-beli su se najpre oprostili od osmorice igrača, da bi do sada u tim stiglo pet novajlija od kojih su trojica defanzivci.

Foto: FK Partizan

Bek Zlatan Šehović vratio se u klub nakon epizode u Makabi Netanji, dok je defanzivni bedem pojačao i Aleksandar Filipović. Kao šlag na torti za navijače serviran je povratak Svetozara Markovića, koji je već bio u Humskoj u periodu od 2017. do 2019. godine, odnosno u sezoni 2020/21.

Vezni red pojačao je Patrik Andrade, dobar prijatelj i saigrač iz reprezentacije Rikarda Gomeša. On se odmah na debiju protiv Trnave (3:0) upisao u strelce i time stavio do znanja da se na njega Stolica može osloniti. Poslednji u nizu pojačanja za Partizan je Fuseni Dijabate.

„Očekuju nas, u prvih nekoliko kola, nezgodna gostovanja i put koji nikada nije lak, kao što je Ivanjica u prvom kolu. Navikli smo da moramo da se borimo od prvog do poslednjeg kola, bez prava na poraz. Zato su nam od izuzetnog značaja naši navijači, za koje bih voleo da, na svakoj utakmici u Humskoj, ispune od prvog do poslednjeg mesta. Prošle godine smo osvojili 98 bodova, došli do 1/8 finala Lige konferencije, ali je nedostajalo to nešto“, rekao je bek crno-belih Slobodan Urošević.

Što se tiče ostalih duela u prvom kolu Superlige, „mali derbi“ odigraće Čukarički i TSC, a Vojvodina će dočekati Napredak iz Kruševca. Snage će odmeriti i Mladost Lučani – Spartak, Radnik – Mladost GAT, Kolubara – Radnički Kragujevac.

Superliga, 1. kolo:

Petak

20.00 Voždovac – Novi Pazar

Subota

20.00 Javor – Partizan

20.00 Čukarički – TSC

20.00 Mladost Lučani – Spartak

Nedelja

20.00 Crvena zvezda – Radnički Niš

20.00 Vojvodina – Napredak

20.00 Radnik – Mladost NS

Ponedeljak

20.00 Kolubara – Radnički Kragujevac

BONUS VIDEO Ovakvo izvođenje penala do sada još niste videli

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar