Ćavi, FK Barselona
Ćavi, FK Barselona; Foto: Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez)

To je ona stara tika-taka Barselona, mnogi se pitaju: Kad pre?

Fudbaleri Barselone savladali su Real Madrid sa 4:0 u 249. „El klasiku“, čime su pokazali da su prebrodili krizu sa početka sezone.

PROČITAJTE JOŠ

Katalonci možda neće osvojiti titulu u španskoj Primeri ove godine, ali je igra protiv najvećeg rivala bila za svačije divljenje.

Strelci u ubedljivoj pobedi protiv „kraljevića“ bili su Pjer Emerik Obamejang (dva puta), Arauho i Feran Tores, a navijače su obradovale i dve asistencije Usmana Dembelea.

Real je bio na kolenima već nakon prvog poluvremena, a Ćavijevi puleni nisu smanjili gas ni u drugom delu.

Lepršava igra, atraktivni potezi, brza tranzicija i perfektna egzekucija ukazali su svim ljubiteljim fudbala da se Barselona vratila i to na velika vrata.

Ovo je bio 12 uzastopni meč na kom Barselona nije poražena. Tokom ovog nepobedivog niza Katalonci su devet puta slavili uz tri remija.

Osiguran je i prolaz u četvrfinale Lige Evrope, gde će protivnik biti Ajntraht iz Frankfurta, čije boje brani Filip Kostić, reprezentativac Srbije.

Ipak, kako je klub koji je do juče bio pred bankrotom stigao do nove tika-taka ere. Sve je ovo trenerski pečat Ćavija Ernandeza.

Ćavi se početkom novembra vratio u svoju Barsleonu (kao igrač upisao 767 nastupa i osvojio 25 trofeja), ovog puta u ulozi trenera. Odmah je javno objavio 10 pravila koje će svi igrači morati da poštuju, baš kao što je to radio u prethodnom klubu.

10 Ćavijevih pravila u Barseloni

1. Igrači moraju da stignu na stadion sat i po pre treninga

2. Stručni štab mora da se pojavi dva sata pre treninga

3. Igrači će ručati u trening centru Barselone

4. Uvedene su novčane kazne

5. Eksponencijalne sankcije (za svaki ponovljeni prekršaj)

6. Zabranjeni izlasci posle ponoći dva dana pre utakmice

7. Meritokratija (Igrate kako trenirate)

8. Kontrola vansportskih aktivnosti

9. Zabranjene rizične aktivnosti (nema surfoavanja ili vožnje električnim biciklom)

10. Imidž kluba (igrači moraju da budu primer)

Od kada se vratio u klub pogođeni su svi transferi u zimskom prelaznom roku, dok su deca iz „La Masije“ zaigrala kao što je i on to činio godinama ranije.

Obamejang je već postigao devet golova na 11 mečeva uz jednu asistenciju (postiže gol na 79,4 minuta), dok je Tores na 14 mčeva postigao šest golova uz pet asistencija. Za samo 135 dana se već video trenerski pečat Ćavija

Gavi je najviše duela na meču, a igrao je samo 19 minuta. Usman Dembele je u 2022. godini stigao do sedam asistencija, najviše od svih u ligama petice, a najbolju saradnju ima sa Obamejangom (14 golova mu namestio računajući i Borusiju). Ćavi je stao u njegovu zaštitu, pa su sve manje šanse da problematični Francuz napusti klub na kraju sezone iako mu ističe ugovor u junu.

Pedri je izrastao u naslednika Ćavija i čovek koji predstavlja njegovu trenersku filozofiju na terenu. Frenki de Jong ponovo pokazuje igre kada je Ajaks doveo do polufinala Lige šampiona, a ponovo je Serhio Buskets odradio sav prljavi posao.

Foto: EPA-EFE/Sergio Perez

Zapravo je od početka 2022. godine u top pet liga samo Liverpul osvojio više bodova od Barselone (28 naspram 26).

Ernandez je januara objasnio na čemu radi sa igračima. Tražio je od njih da podignu glavu, da uvek traže slobodnog igrača. Uglavnom se tražio treći igrač, a svaki igrač je dobio individualne video zapise koje je gledao.

Stalno je tražio da se ispravljaju greške na treningu, a radio je na unapređivanju pozicione, situacione i progresivne igre. Za kraj očekivao je od svih da obrasci za dodavanja brzo postanu automatski. Deluje da nigde nije napravio grešku.

Ćavi nema nameru da se na ovome zaustavi, pa radi na dovođenju Frenka Kesija iz Milana, te Andreasa Kristijansena iz Čelsija.

Barselona od dolaska legende na klupu ima 14 pobeda, sedam remija i četiri poraza u 25 susreta. Barselona u poslednjih 10 mečeva ima osam pobeda uz gol razliku 27:7. Vratila se Barselona, a deluje da je Ćavi tek počeo.

BONUS VIDEO Lionel Mesi na muralu u rodnom Rosariju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare