Foto: EPA-EFE/CHEMA MOYA

Italijan postigao nešto što nikome pre njega nije pošlo za rukom.

Fudbaleri Real Madrida pobedom nad Espanjolom (4:0) stigli su do 35. titule prvaka Španije u istoriji kluba, a šampionski trofej Primere posebno je značajan za Karla Ančelotija.

PROČITAJTE JOŠ...

Jedan od najvećih trenera u istoriji „najvažnije sporedne stvari na svetu“ upisao se u istoriju fudbala kao prvi trener koji je osvojio titulu u pet najjačih liga sveta – Italiji, Engleskoj, Nemačkoj, Francuskoj i Španiji.

Ančeloti je prvi titulu u karijeri osvojio sa Milanom u sezoni 2003/2004, kada je Milan bio ubedljiv ispred Rome, Juventusa i Intera, a tadašnji sastav „rosonera“ činili su velikani poput Dide, Paola Maldinija, Kafua, Alesandra Neste, Adnree Pirla, Ruija Koste, Đenara Gatuza, Kake, Klarensa Sedorfa, Fernanda Redonda, Andreja Ševčenka, Filipa Inzagija…

Na narednu titulu čekao je šest godina, a ovog puta kao trener Čelsija 2010. godine podigao je trofej nakon lude trke sa Mančester junajtedom, a pored Petra Čeha, Majkla Esijena, Didieja Drogbe, Deka, Nikolasa Anjelke, Ešlija Kola, zamenika kapitena Frenka Lamparda, jednu od najvažnijih poluga u odbrani predvođenoj legendarnim kapitenom Džonom Terijem činio je i doskorašnji kapiten reprezentacije Srbije, Branislav Ivanović.

Nakon rastanka sa „plavcima“ Ančeloti je otišao u Pari Sen Žermen, i sezonu 2012/2013 okončao na prvom mestu uz 12 bodova viška u odnosu na Olimpik iz Marselja. Za PSŽ su tada igrali aktuelna zvezda „svetaca“ Marko Verati, zatim Tijago Silva, Džeremi Menez, Ezekel Laveci, Alfons Areloa, Havijer Pastore, Kevin Gameiro, Tijago Mota, ali i dva igrača koji su obeležili istoriju svetskog fudbala, Dejvid Bekam i Zlatan Ibrahimović.

Četiri godine kasnije „za pojas je zadenuo“ i konfete nakon podignute „salatare“ u Bundesligi, a Bajern iz Minhena je te godine predvodila jedna od najboljih grupa igrača u istoriji ovog tima – Manuel Nojer, Mats Humels, Tijago, Arjen Roben i Frank Riberi u punoj snazi, zatim Ćavi Alonso, Džerom Boateng, Kingsli Koman, Robert Levandovski…

Ove sezone apsolutno prva zvezda Reala bio je Karim Benzema, a pred Ančelotijem je šansa da dođe do četvrte titule prvaka Evrope, pošto je sa Milanom Ligu šampiona osvojio 2003. i 2007, a sa Realom 2014. godine, po čemu bi postao najtrofejniji trener u istoriji Lige šampiona.

Zasad, deli prvo mesto sa Bobom Pajslijem (Liverpul – 1977, 1978. i 1981) i Zinedinom Zidanom (2016, 2017. i 2018).

BONUS VIDEO Eduardo Kamavinga zvezda Real Madrida

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar