Foto: EPA/JULIEN WARNAND

Vejn Runi će u četvrtak od 20.45 na "Prajd parku" predvoditi Derbi u susretu osmine finala FA kupa protiv njegovog bivšeg kluba, Mančester junajteda.

Biće to prvi Runijev meč protiv bivšeg kluba, čiji je najbolji strelac u istoriji.

Runi je 18 meseci proveo u redovima DC Junajteda u Americi, a krajem prošle godine vratio se u Englesku, tačnije u redove Derbija gde je u ulozi trenera-igrača.

Junajted pokušava ove sezone sa po 13. put osvoji FA kup i izjednači se po tome sa Arsenalom, ali Runi želi da ih spreči u tome, iako je veliki navijač kluba sa „Old Traforda“.

„Volim svaki minut vremena proveden u Mančester junajtedu. Ipak, sada sam igrač Derbija i želim da pobedim u dresu Derbija. Za tih 90 ili 120 minuta moja želja je da Mančester junajted bude poražen“, jasan je Runi.

On je dodao i ovo:

„Svi će razumeti da želim da Derbi pobedi, a čim se meč završi ja ću opet biti navijač Mančester junajteda i imaću želju da oni dalje pobeđuju. Uoči žreba želeo dam da izvučemo Junajted. Bili smo u autobusu, vraćali smo se u hotel kada je bio žreb i bio sam srećan kad sam saznao da ćemo igrati sa njima. Sjajan stvar za sve nas“.

Runi je na „Old Trafordu“ proveo 13 godina, postigao je 253 gola na 559 utakmica. Pretekao je slavnog Bobija Čarltona koji je postigao 249 golova za „crvene đavole“.

Pre tri godine je potpisao za matični Everton, a potom se otisnuo „preko bare“ i zaigrao u MLS.

Sa Junajtedom je osvojio sve moguće trofeje, od kupova i titula u Premijer ligi do pehara Lige šampiona i Lige Evrope.