Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Povodom brojnih spekulacija da je Aleksandar Kolarov završio priču s fudbalskom reprezentacijom Srbije, u krugovima bliskim FSS momentalno je počela da kruži priča da će Dušan Tadić biti novi kapiten grogiranih "orlova".

Potpuno logična i ispravna odluka, ali ono što moramo da konstatujemo je da pomenuta traka nije donela nikom ništa dobro, i to od onog trenutka kada je na neprimeren i neadekvatan način skinuta s ruke rekorderu Branislavu Banetu Ivanoviću, neposredno pred odazak Srbije na Mundijal u Rusiji 2018. godine.

PROČITAJTE JOŠ

Čitava ta večita frka oko trake počela je u martu 2018. godine, kada je kao novi selektor Mladen Krstajić, umesto, takođe sramno i nedopustivo smenjenog Slavoljuba Muslina, koji je odveo „orlove“ na Svetsko prvenstvo, rešio da ražaluje Ivanovića i da traku dodeli njegovom zameniku Aleksandru Kolarovu.

Sve je nevešto plasirano fudbalskoj javnosti u Srbiji pod izgovorom da je Kolarov lider, a da će mu zamenik biti Nemanja Matić. Nije fudbalska gromada – Bane Ivanović, zaslužio takav tretman, takvu izdaju od njegove Srbije, za koju je bio spreman da pogine na terenu, na svih onih rekordnih 105 utakmica.

„Hvala selektoru na poverenju da budem kapiten. Nema ulasku u polemiku, selektor je bio jasan i ja kažem da nema problema u ekipi. S Banetom sam igrao dugo. Nisam još pričao s njim, ali pričaću… Verujem da ću moći da se nosim sa ovom odgovornošću“, rekao je svojevremeno Kolarov.

Ali, s obzirom na to da je malo nedostajalo da nekadašnji stub odbrane Čelsija, Zenita, Lokomotive Moskve, a sada Vest Bromvič Albiona, ne otputuje na Mundijal jer je podržao smenjenog Muslina, jasno je da je Bane još i dobro prošao… Jer, Srbija je zemlja čuda, i u njoj je sve moguće.

Obeležili epohu srpskog fudbala: Branislav Ivanović i Aleksandar Kolarov FOTO: SRĐAN STEVANOVIĆ / STARSPORT

I sve može preko noći da se promeni. Niko vas ništa i ne pita, samo vam se nešto saopšti, direktno ili putem posrednika.

E, kada je takvu sudbinu doživeo rekorder, onda vam je sve jasno.

PROČITAJTE JOŠ: Nema ko da igra, Tumba zvao golmana Čukaričkog

Još tada su čaršijom kružile priče da su se „lomila koplja“ oko kapitenske trake, da je u igri još tada bio Nemanja Matić, as Mančester junajteda koji je navodno smatrao da on treba da bude kapiten.

Ipak, preskočen je Nemanja, a traka je dodeljena Kolarovu, koji je vodio ekipu na Mundijalu u Rusiji.

PROČITAJTE JOŠ

I odlično mu je krenulo na završnom turniru. Otvorio ga je razornim udarcem i efektnim golom koji je presudio žilavim Kostarikancima. Ražalovani Ivanović ekspresno je prežaljen, Kolarov je bio zvezda.

Vodio je momak iz sela Vojka, nadomak Stare Pazove, posle eliminacije sa Svetskog prvenstva ekipu u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo i Ligi nacija, a upravo se sve neslavno završilo u finalu baraža za odlazak na Evro sa Škotima u Beogradu na stadionu „Rajko Mitić“.

Navodno, dva sata i 45 minuta pred meč decenije za Srbiju na adresu FSS je stiglo saopštenje Intera da Kolarov ne sme da nastupi u utakmici svih utakmica, inače će u suprotnom biti žestoko sankcionisan. Tako je Nemanja Gudelj, ni kriv ni dužan, završio protiv „suknjica“ kao levi štoper, a Kolarov nije zaigrao.

PROČITAJTE JOŠ: Šta god da je „oteralo“ Matića – napravilo je pakao Srbiji

Isto se dogodilo i protiv Mađara, te je iskusni levonogi defanzivac odlučio da napusti reprezentaciju i vrati se u Italiju. Na sve to, dva dana kasnije stigla je vest s Apenina je pozitivan na koronavirus, a Srbije je počela da bruji o tome da je Kolarov „raskinuo“ sa Srbijom i da je to to. Jednostavno, 35 godina i neodlazak na Evro su učinili svoje… Navodno, dosta je…

Nemanja Matić
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT)

Ali, pre nego što je došlo uopšte do priče da se Kolarov navodno povuče, u igri za kapitensku traku je bio i Nemanja Matić koji se, gle čuda, naprasno povukao iz nacionalnog tima ove godine.

Krajem avgusta 2020. godine, kao grom iz vedra neba Srbiju je pogodila vest da vezista Mančester junajteda neće više igrati za nacionalni tim. Objašnjenje čoveka koji je bio glavni adut svakog selektora na sredini terena ni da danas nije stiglo, a kada će i da li će, ne znamo.

„Moja odluka je definitivna. Drugi put ćemo više govoriti o tome, sada želim da se bavim samo Sportskim igrama mladih“, rekao je Matić novinarima okupljenim u Vrelu 29. avgusta ove godine.

Ono što znamo je da je Matić, koji je odigrao svega 48 mečeva za Srbiju, javnosti „servirao priču“ da je došlo vreme za mlađe…

Ipak, to je bilo nedovoljno i neuverljivo, stiče se utisak da ga je Srbija ponovo negde duboko razočarala, a jedan od razloga, samo nagađamo, bi mogla da bude i kapitenska traka, koja ga je ponovo zaobišla, jer mu je još tada nagovešteno da nakon što ode Kolarov, ona ide oko mišice Dušana Tadića.

Teško je poverovati u tako nešto, ali u fudbalskim krugovima je, između ostalog, kružila i takva priča.

Ali, ona sada dobija potvrdu jer se uveliko priča i piše u Srbiji, da će Dušan Tadić biti novi kapiten, koji je u odsustvu Kolarova već u nekoliko navrata nosio kapitensku traku.

Foto: EPA-EFE/MARIO CRUZ

Sada je u FS Srbije postojala dilema da li novi kapiten da bude Tadić ili Aleksandar Mitrović, ali je ona ubrzo otklonjena i izbor je pao na desetku Srbije, koja je debitovala za „orlove“ 2008. godine.

Kapiten Ajaksa je u najdražem dresu, dosad odigrao, 73 utakmice, ali se zbog povrede tetive nije našao u sastavu za meč s Rusijom na zatvaranju druge sezone Lige nacija.

Predviđeno je da Dušan Tadić, s trakom oko ruke, povede „orlove“ u kvalifikacije za Mundijal u Kataru 2022. godine.

Nije sporno da popularni Duća uživa autoritet kod igrača, da fudbal ima u malom prstu, ostaje samo da se vidi da li će mu traka doneti sreću što nije bio slučaj s njegovim prethodnicima, koji su neslavno završili priču sa nacionalnim timom.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar