Foto: EPA/FELIPE TRUEBA

Bivši selektor Holandije Luj van Gal, kritikovao je žestoko klubove koji nastoje da situaciju oko koronavirusa pretvore u svoju korist.

Nekadašnji trener Ajaksa, Barselone, Bajerna, AZ Alkmara i Mančester junajteda, koji trenutno živi u Portugalu, smatra da svim ligama treba dati šansu da budu završene.

Odluku pojedinih da se sezona završi bez odigravanja preostalih utakmica nazvao je apsurdnom.

Njemu je zasmetalo posebno to što su u Ajaksu pokušali da sve ovo iskoriste kako bi stigli do titule, iako su u trenutku prekida bili na prvom mesta na osnovu gol razlike.

„Ako je dogovoreno da se koronavirus porazi, onda prvo treba završiti trenutna takmičenja. U sportu se pobednik dobija na terenu, a ne da posle samo 25 kola kažemo, sad je kraj i Ajaks je šampion. Zar nije važno što AZ Alkmar ima isti broj bodova u tri četvrtine sezone? Pa to je glupost. Svako ko je u sportu zna o čemu govorim“, rekao je Van Gal za AD.

ON se ni tu nije zaustavio, već je nastavio sa kritikama.

„Takođe sam našao nečuvenim to kako se ova zdravstvena situacija koristi u diskusijama na temu ‘igrati ili prekuniti sve’. Cela Holandije se bavi time šta bi Nacionalni institut za javno zdravlje trebalo da uradi. Kao da su svi specijalisti! I dok cela vlada prati savete stručnjaka nedeljama, neko u fudbalu kaže iznenada da tako nešto nije moguće, prvi to rade u Ajaksu. Ko ne želi da igra? Klubovi koji su u poziciji za mesta u Evropi, s izuzetkom Fejenorda i klubovi u zoni ispadanja. Klubovi koji koriste ovu korona krizu za svoju dobrobit i onda objave kako ne mogu da slede instrukcije institucija. Ja tako nešto ne mogu da prihvatim“, jasan je Van Gal.

On ipak veruje da će čelnici u fudbalu naći načina da završe tekuću sezonu.

„Iskreno se nadam, ako Zdravstvena služba i neni eksperti to dozvole, da će se klubovi iz srednje zone u ligi pobrinuti da se takmičenje kompletira. Možete igrati u junu i julu. Imate dosta vremena na leto, nemate Evro 2020. Ako su UEFA i FIFA voljni da menjaju pravila i otvaraju prostor, onda, hajde da igramo tada. Sledeće sezone bi raspored bio zgusnutiji, imali bismo više utakmica sredinom nedelje“, zaključio je Van Gal.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram