Sergej Milinković Savić postiže gol protiv Irske
Foto: AP Photo/Peter Morrison

Reprezentacija Srbije odigrala je nerešeno sa Republikom Irskom na gostovanju u Dablinu 1:1, u 5. kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo. Strelac gola za Srbiju bio je Sergej Milinković Savić u 20. minutu, a strelac za Irce, verovali ili ne, bio je Milenković (autogol) u 87. minutu.

PROČITAJTE JOŠ...

Srbija je u utakmicu ušla kao prvoplasirani tim grupe A uz 10 osvojenih bodova, nakon što je savladala Irsku sa 3:2, Azerbejdžan 2:1, Luksemburg 4:1, dok je u derbiju grupe na stadionu „Rajko Mitić“ rezultat bio 2:2.

Dušan Tadić je izveo korner u 20. minutu, Milinković Savić je sjajno reagovao na prvoj stativi, skrenuo loptu u mrežu i „orlovi“ su poveli 1:0. To je bio dobar plan za nastavak trke sa Portugalijom za prvo mesto i direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine. Ali Srbi ne bi bili Srbi kada ne bi zakomplikovali situaciju.

U 87. minutu Irci su mrcvarili loptu ispred gola gostiju, ona je pala na nogu Sergeju Milinkoviću Saviću koji ju je tresnuo bez neke posebne ideje, tek da je izbije ispred gola, ona je pogodila Milenkovića i završila iza leđa Rajkovića.

Bio je to trenutak za „iskakanje iz sopstvene kože“ jer je Srbija pre toga bukvalno gosporadila terenom. I kada je u pitanju posed lopte, i izvedeni korneri, i udarci ka golu, i posed lopte… Šanse su se nizale, pramišivali su redom naši igrači, samo golman Rajković nije šutirao ka golu, ali se rezultrat nije menjao.

I onda je kolega Gojko Andrijašević sa TV Nova S, gde ste mogli ekskluzivno da gledate utakmicu sa Ircima, pred kraj meča vizionarski upozorio da su „orlovi“ promašili mnogo prilika, a gotovo da rečenicu nije ni završio i već je bilo 1:1.

I šta sada mi da pišemo kako je selektor Stojković igrao ofanzivno sa Aleksandarom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem, pa onda sa Milinković-Savićem, Kostićem, Tadićem, Đuričićem… Šta sada da pišemo ko je igrao levo, da li je zadnji vezni zadovoljio, da li je bek dovoljno probijao, kada se ovako izgube dva boda.

Ovo je bukvalno bila fudbalska tragedija.

Srbija je sada na drugom mestu, ima dva boda manje od Portugalije, a narednu utakmicu igra u Luksemburgu u oktobru.

R. Irska – Srbija 1:1 (0:1)

Stadion: Aviva (Dablin); Sudija: Hose Marija Sančez (Španija). Strelci: Milinković-Savić u 20. za Srbiju, Milenković autogol u 86. za R. Irsku

Srbija:  Rajković, Milenković, Veljković, Pavlović, Kostić (od 87. Lazović), Gudelj, Milinković-Savić, Đuričić (od 71. Radonjić), Tadić (od 83. Maksimović), Mitrović, Vlahović (od 71. Jović).

Irska: Bazunu, Omobamudele, Dafi, Egan, Doerti, Mekgrat (od 67. Horgan), Kulen (od 67. Molambi), Hendrik (od 78. Hjurihejn), Meklin, Braun (od 58. Robinson), Ajda (od 78. Kolins).

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

90′ Kraj utakmice

87′ GOL – Irci su izjednačili na 1:1

Da li je ovo moguće??? Milinković Savić je pokušao da izbije loptu ispred gola, pogodio je Milenkovića i lopta je završila u mreži. Srbija je trebalo da vodi bar sa dva gola razlike a sada je 1:1. Može li neko da nas probudi iz košmara, ovo se ne dešava.

84′ Tadić odlazi na klupu

Stojković je odlučio da odmori Dušana Tadića, na terenu je Maksimović, a kapitensku traku preuzeo je Mitrović.

78′ Još dve izmene Irske

Čini se da domaćini više žele da provere nove snage za nake buduće akcije, nego da pokušaju da promene rezultat. Naravno, da nema šale s bilo kim, „orlovi“ su svesni toga, ali ništa značajno se ne menja u odnosu snaga na terenu.

73′ Ređaju se napadi Srbije

Domaćini su izgubili kompas, sve su snage skoncentrisali na odbranu svog gola. Savić, Mitrović, Radonjić smenjuju se u napadima i šutevima, ali je neverovatno da nema promene gola.

71′ Piksi uzvraća izmenama

Kao što se i očekivalo reagovao je selektor Stojković. U igru je uveo Radonjića i Jovića, umesto Đuričića i Vlahovića, tako da se praktično ništa u igri nije promenilo osim što su „orlovi“ dobili svežu krv.

67′ Dvostruka izmena domaćina

Irci pojačavaju vezni red, u igri su Horgan i Molambi, videćemo uskoro da li će Stojković odgovoriti na poteze domaćina.

63′ Sedmi korner za Srbiju

To i nije previše važan detalj, osim kada se uporedi sa brojem izvedenih kornera Iraca, jer nismo imali nijedan za 65 minuta.

60′ Mitrogol je opet bio u šansi

I opet je fenomenalan bio Bazunu. Da nije njegovih sjajnih intervencija Irci ne bi znali šta ih je snašlo.

57′ Sjajna šansa za Mitrovića

Đuričić je probio po strani, dao povratnu loptu za Mitrovića, napadač „orlova“ se namestio, šutirao i pogodio golmana Bazunua. Propuštena je šansa za 2:0.

50′ Žuti karton za Braunija

Napravio je Irac faul nad Pavlovićem i zaradio je žuti karton

46′ Nema izmena u timovima

Selektor Dragan Stojković je izveo isti tim, nije imao ni razloga da menja jer su „orlovi“ igrali sasvim dobro u prvih 45 minuta, ali je zanimljivo da ni Irci nisu ništa menjali.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA – 0:1

45′ Minut nadoknade

Još jedan minut igraće se u Dablinu. Srbija je i ovih 60 sekundi pokušala da iskoristi, ali ostalo je 0:1.

40′ Irci ne znaju odakle da se brane

Tadić, Đuričić, Kostić, Milinković Savić, svi napadaju ka golu domaće selekcije. Irci gotovo da ne mogu da izbiju loptu do polovine terena, a kada se i to desi akcija se zaustavlja do kaznenog prostora Srbije.

37′ „Orlovi“ igraju pred golom domaćina

Sjajan udarac Mitrovića posle asistencije Vlahovića, šteta što je lopta išla po sredini gola.

31′ Korner za Srbiju

Nastavljaju igrači Srbije da napadaju gol Iraca, Tadić je izveo korner, ali su se domaćini odbranili

Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Morrison

28′ Odlična šansa za Milinkovića

Milenković je iz drugog plana natrčao na odbijenu loptu, snažno je tukao, nije bio precizan

25′ Rajković zaustavlja udarac Hendrika

Slobodan udarac izveli su Irci, nedovoljno kvalitetno da bi iznenadili Rajkovića

20′ GOOOOOOOOL – 0:1

Srbija vodi 1:0 u Dablinu, strelac je Sergej Milinković Savić. Tadić je centrirao iz kornera, Sergej je reagovao na prvoj stativi i skrenuo loptu glavom za 0:1.

16′ Hendrik preti Rajkoviću

Solidan šut Iraca, ali nema opasnosti za golmana Srbije.

15′ I Gudelj napada

Oprobao je šut i Gudelj, bio je to četvrti za Srbiju. Golman Iraca je bio na mestu.

11′ Pokušava Milinković

Nema promene rezultata, iako je Srbija krenula hrabro, Irci su ipak uspeli da uspostave ravnotežu na terenu.

7′ Srbija navaljuje

„Orlovi“ su napravili pritisak na odbranu domaćina, ali premalo je vremena proteklo za ozbiljnije akcije i opasnije napade.

Foto: Tanjug/AP Photo/Peter Morrison

5′ Piksi naredio, „Orlovi“ poslušali

Pobeda donosi mnogo, Stojković je izveo ekipu sa dva napadača, a od prvog sudijskog zvižduka fudbaleri Srbije igraju onako kako je selektor zahtevao – napadački, ofanzivno i sa željom da što pre dođu do gola. Nije bilo šansi, ali se igra pred golom Iraca, koji ne mogu da iznesu loptu na polovinu Srbije.

1′ Mitrović igra sa velikom masnicom

Aleksandar Mitrović pokazuje kako se bori za Srbiju. Iako je dobio snažan udarac u jagodičnu kost u utakmici sa Luksemburgom i zbog toga završio na VMA, ipak se pojavio u startnoj postavi u meču sa Ircima. I što je najzanimljivije, Mitrović nema nikakvu zaštitnu masku.

Dobrodošli na prenos meča 5. kola kvalifikacija za plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru između Srbije i Irske na portalu Nova.rs.

 

20:05 Loša vest iz Bakua

Portugalci su bez Kristijana Ronalda odigrali odličnu utakmicu i sa 3:0 savladali Azerbejdžan, pa su „preskočili“ Srbiju na prvom mestu.

20:01 Višestruka važnost meča

Nisu za Srbiju u igri samo tri boda. Ukoliko bi savladali Irce Stojkovićevi izabranici bi izbacili njih iz dalje borbe za Katar, ali bi, što je još važnije, poslali snažnu poruku Portugalu. Naime, Portugalci su se protiv Iraca mučili i na svom terenu stigli do pobede u završnici meča, golovima Kristijana Ronalda u 89. i šestom minutu sudijske nadoknade.

19:45 Sastav Irske 

Irci će izaći u postavi Bazunu, Omobamudele, Dafi, Egan, Doerti, Mekgrat, Kulen, Hendrik, Meklin, Braun, Ajda. Kako će u sastavu biti jedan napadač i pet veznih fudbalera, čini se da će domaćin pre razmišljati o odbrani svog gola nego o pobedi.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare