Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Fudbaleri Borusije iz Dortmunda prvi su finalisti Lige šampiona za ovu sezonu, pošto su ukupnim rezultatom 2:0 pobedili PSŽ.

U prvom meču bilo je 1:0 za Borusiju u Nemačkoj, dok je istim rezultatom završen duel u Francuskoj, iako je Pari Sen Žermen bio daleko opasniji rival u revanšu.

PROČITAJTE JOŠ:

Gol odluke u drugom meču postigao je Mats Humels u 50. minutu susreta na asistenciju Juliana Brandta iz kornera.

Ovo je prvo finale Lige šampiona za Borusiju posle 2013. godine.

Sa druge strane žreba sastaju se Real Madrid i Bajern Minhen. Tamo je bilo 2:2 u prvom meču, dok će se drugi igrati u sredu od 21 sat u Španiji.

Finale Lige šampiona igraće se na „Vembliju“ prvog juna ove godine.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Prve šanse na utakmici imao je PSŽ, zapretili su Ramoš i Hakimi, ali je golman Kobel bio odlično postavljen oba puta. Ni Mbape nije dovoljno dobor šutirao u 7. minutu, da bi nešto kasnije Ramoš sa ivice šesnaesterca šutirao levo pored gola.

Usledio je nešto mirniji period utakmice, Rierson je imao šansu za Borusiju u 19. minutu, ali je pogodio samo spoljni deo mreže.

Tempo se ponovo ubrzao od 31. minuta, kada se Usman Dembele našao u odličnoj poziciji u kaznenom prostoru nakon preciznog dodavanja. Brzo je reagovao i šutirao, ali je to bio loš udarac iznad prečke.

Borusija je zapretila iz kontre u 35. minutu. Nije Mbape zahvatio loptu kako je želeo, a odbrana Borusije je odlično reagovala i otklonila opasnost. U kontri je Adejemi bio najbrži, dobro se snašao i šutirao sa desetak metara, ali je Donaruma spasao svoj tim.

EPA-EFE/YOAN VALAT

Vitinja je pred kraj prvog dela oprobao udarac sa distance, ali je Kobel bio odlično postavljen, pa je šut odbranio bez problema.

Za kraj prvog poluvremena zapretio je Fabijan Ruiz, koji je šutirao sa 20-ak metara, lopta je pogodila jednog igrača Borusije, prošla je blizu stative, ali je to bio samo korner, posle kog nije bilo opasnosti.

U drugom poluvremenu PSŽ je bio mnogo bolji i opasniji tim, ali jedina je do gola stigla Borusija.

Najpre je u 47. minutu Rierson odbio loptu u korner nakon pokušaja Hakimija. Posle prekida je loptu na drugoj stativi dočekao Zair-Emeri, ali je umesto mreže, pogodio stativu sa svega 2-3 metra.

Brzo je stigla kazna. Centrirao je Brandt iz kornera, loša je bila odbrana PSŽ-a, pa je Humels glavom pogodio gol i savladao Donarumu.

PSŽ se nije predao, ali nije imao ni sreće. Ramoš je promašio ceo gol sa 11 metara nakon lepe akcije, pa nije nagradio lepu asistenciju Vitinje. Nuno Mendeš je u 61. minutu šutirao snažno i precizno s velike udaljenosti, ali je pogodio desnu stativu… Posle toga je Ramoš još jednom bio neprecizan, baš na asistenciju Mendeša.

Ubrzo nakon toga na terenu je nastala gužva. Dembele je „zalomio“ Humelsa, koji ga je zakačio nogom na ivici kaznenog prostora. Sudija je prvo pokazao na belu tačku, ali se onda sam izvinio i promenio odluku, pa je bio slobodan udarac. Igrači PSŽ-a su prigovarali, ali odluka je procenjena kao ispravna. Lopta je posle prekida pogodila jednog igrača Borusije, opet su iz PSŽ-a tražili penal, ali ga nisu dobili.

U 77. minutu Humelsu je poništen gol, opet nakon kornera, ali zbog očiglednog ofsajda.

U 80. minutu najpre je šut Asensija izblokiran, a ubrzo nakon toga je Kobel sjajno odbranio udarac Mbapea sa svega nekoliko metara iskosa, dok PSŽ iz kornera nije uspeo ozbiljnije da zapreti. Ni Markinjos nakon slobodnog udarca glavom nije uspeo da pogodi mrežu, već je lopta otišla pored gola.

Prečka je spasila Borusiju u 86. minutu. Mbape je šutirao posle gužve u šesnaestercu Borusije, lopta je odskočila od travu i pogodila stativu. Pre toga je Mendeš loše zahvatio loptu glavom, a Kobel je još jednom bio oprezan na golu Dortmunda.

Nedugo zatim prečka je ponovo bila saveznik Borusije. Vitinha je okušao sreću snažnim šutem iz daljine, ali je pogodio prečku. Sjajan šut je to bio, ali opet su falili centimetri da bi bio gol. Nedugo posle toga je potegao i Li iz daljine, ali je lopta otišla preko gola.

Iz tabora PSŽ-a tražili su ponovo penal u nadoknadi utakmice, ali od toga nije bilo ništa.


PSŽ – Borusija Dortmund 0:1 (0:0), prvi meč 0:1

(Humels 50)

Stadion: Park prinčeva, Pariz, Francuska. Sudija: D. Orsato.

PSŽ: Donaruma – Mendeš, Beraldo, Markinjos, Hakimi – Ruiz (od 63. Asensio), Vitinja, Zair-Emeri (od 76. Li Kang-In) – Mbape, Ramoš (od 63. Barkola), Dembele. Trener: Luis Enrike.

Borusija Dortmund: Kobel – Rierson, Humels, Šloterbek, Matsen – Džan, Sabicer – Sančo (od 67. Zile), Brandt (od 85. Nmeha), Adejemi (od 56. Rojs)- Filkrug. Trener: Edin Terzić.

PSŽ - Borusija Dortmund 0:1

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar