Uroš Spajić Foto: Peter Steffen / AFP / Profimedia

Uroš Spajić, reprezentativac Srbije, i dalje je pod neverovatnim utiskom zbog magične lisabonske noći i plasmana na Mundijal, o čemu je pričao za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

Fudbalerima Srbije nije bilo lako da se posle velikog podviga i slavlja u Lisabonu mislima preusmere na klupske obaveze. Takav je slučaj i kod Uroša Spajića, koji je odlično izneo poslednjih pola sata meča u defanzivi, a na kraju iz najboljeg ugla video istorijski pogodak Aleksandra Mitrovića.

Spajić mu je bio najbliži uz desnu stativu nemoćnog Ruija Patrisija, a za Nova.rs je opisao kako je pre svih video loptu za 2:1 u mreži, znajući da „nema greške“ kada se Mitrogol postavi kako ume.

Inače, Spajiću nije bilo lako da u 65. minutu zameni Miloša Veljkovića i kao „džoker“ motri na Kristijana Ronalda i ostale ofanzivce Portugala, koji su vrebali kiks.

„Nije mi bilo svejedno jer sam ‘hladan’ ušao, nisam se ni zagrevao, nisam imao vremena. Bukvalno sam uradio dva polusprinta i uleteo na teren. U tim trenucima kad juriš rezultat i ‘gori’ ti, nije lako, pogotovo kada ulaziš kao odbrambeni igrač kom je svaka greška samoubistvo. Ali dobro je sve ispalo, sve je bilo kako treba. Još sam ja bio iza Mitra, kada je lopta išla ka njemu, bio sam ubeđen da ga daje. I taj trenutak kada ga daje… Neopisivo. Ne samo mi, verujem da ste i vi tako slavili u Srbiji, znam kako su moji kod kuće to doživeli. To je najlepša strana fudbala i ti trenuci su neprocenjivi, pamtićemo dok smo živi. Pokazali smo potencijal i da možemo sa svakim, sada samo da raste samopouzdanje i da guramo dalje“, kaže Spajić za Nova.rs.

Foto EPA-EFE/MARIO CRUZ

Slavlje u svlačionici je propustio zbog onog što igrači najviše mrze u ovakvim trenucima za večnost. Svi su gledali snimak Mitrovićevog gola i ponovo ga proživljavali kao u realnom vremenu, osim Spajića.

„Što je najgore, ne mogu da komentarišem slavlje u svlačionici jer nisam bio tu, mene su izvukli za doping kontrolu, hteo sam da se ubijem, majke mi. Propustio sam te momente, pa sam posle gledao te klipove i slušao šta se dešavalo, ali uglavnom, bilo je lepo“, kroz smeh će štoper Krasnodara.

Foto Starsport.rs ©

Opisao je i pripremu za meč, Piksi je učinio sve da rastereti ekipu, ali i istovremeno „našpanuje“ za meč odluke.

„On je bio veliki igrač i zna kako sve funkcioniše. Nije dolivao ulje na vatru, u smislu da nas ‘davi’ konstantnim sastancima, teorijama, videima, jednostavno, svi smo bili svesni gde idemo, šta hoćemo, s kim igramo. Nema tu nekih tajni, protiv velikih ekipa znaš svakog igrača ponaosob, ima samo možda taktičkih detalja, šta se radi na terenu, a to smo mi i uradili. U suštini, cela priprema je stala maltene u sastanak pred utakmicu, gde je on vodio sastanak sa toliko samopouzdanja i vere, i to je preneo na nas. I čak uz taj gol što smo im poklonili, stvarno smo posle toga svi verovali i igrali smo hrabro, rasterećeno, ne pamtim da je Srbija igrala ovakav fudbal. Kada pogledate cele kvalifikacije, stvarno je nerealno imati 20 bodova u grupi sa Portugalom i biti tri boda ispred.“

Foto EPA-EFE/MARIO CRUZ

Spajić nema dilemu da li su nas Portugalci potcenili.

„Kako nisu. Njima je u mentalitetu neka prepotentnost, ali tako biva u životu i sportu, moraš da poštuješ protivnika, da ne budeš bahat i prepotentan. Mi smo to komentarisali između sebe. Igrali smo toliko puta međusobno, samo su nas jednom dobili lagano, a onda dođe njihov trener i kaže kako će mirno da spava, da ne razmišlja ni sekunde o prolasku, Ronaldo isto… Neočekivano, iskreno. Od njihovog trenera sam očekivao, ali Ronaldo je uvek na zemlji i nisam očekivao. Ali eto, tako im se vratilo, karma. Mi smo jednostavno zaslužili, nije se nama ništa vratilo. Što se tiče hvatanja za poništeni gol u Beogradu, mogu da se hvataju za šta hoće. I mi smo mogli da se hvatamo za mnogo stvari, ali ko te pita? I nama da su svirali onaj penal u Rusiji protiv Švajcarske, ko zna šta bi bilo i gde bi završili. Šta bi bilo kad bi bilo, nema od toga ništa“, poentirao je Spajić.

Brzo će se „arhivirati“ Portugal, Srbija konačno ima više ciljeve, usput se misli i o Ligi nacija, koji prethodi Kataru.

„Bilo, prošlo, idemo dalje! Napravili smo ono što je normalno da se napravi, što bi rekao Mister. Iako je ovo ogroman uspeh, stvarno je prvenstveno on imao to samopouzdanje, a onda nam je to ulio, doneo nam je veru u sebe. Stvarno smo verovali da to možemo da uradimo. I kada se obistinilo, osećaj je bio prelep. Vredelo je truda, ali nismo još pričali o Kataru. Bili smo u euforiji, slavlju, nije bilo vremena za razmišljanja o protivnicima, nije ni bitno ko će doći tamo. Ima još dosta vremena, a čeka nas i Liga nacija, to će biti jako interesantno, biće dobrih ekipa i utakmica. Sada treba uživati u momentu, napravili smo fantastičan uspeh, pa se polako okrenuti prvim obavezama. Posle toga, hoćemo da napravimo lepu priču i u Kataru. Ne pamtim da je reprezentacija ovako na nivou odigrala cele kvalifikacije. Vratila se podrška i vera, ljudi sa velikim interesovanjem gledaju i tek će se posle ovoga pratiti i gledati.“

Foto: Starsport

Piksi je naveo već da mu ne smeta što neće biti velikog perioda priprema. Većina liga će se igrati do 13. novembra, a već 21. počinje Mundijal.

Praktično sedam dana će imati Orlovi za okupljanje, treninge, put i prilagođavanje klimatskim uslovima, što ne smeta Spajiću.

„Nisam za to da se ekipa dugo okuplja. Ja se vodim time da se gvožđe kuje dok je vruće, meni je idealno da okupljanje traje 10-ak dana, to je to. Meni to nije loše, bićemo u punom ritmu, neće biti pauze. Nema tu nekih tajni, da nam treba ne znam koliko dana. Ovo je ekipa koja se zna, imaćemo 10-ak utakmica do Svetskog, ne možeš uigrati za tih 10 dana nešto što nisi do sada. Samo da svi budemo zdravi i biće to dobro“, naveo je Spajić.

Foto: FSS

Pregrmeo je koronavirus Spajić u ovoj godini, vratio se sa pozajmice iz PSV-a u Krasnodar, a 2021. završava u velikom stilu zahvaljujući Portugalu. U Rusiji, čeka ga borba za povratak u vrh tabele, Krasnodar je sedmi u šampionatu i čeka Spartak iz Moskve 20. novembra.

„Ove godine je izjednačena liga, u suštini, godina je turbulentna za mene, bio sam bolestan i imao sam koronu, imao sam tri nedelje pauze i dok sam se oporavio i vratio na teren, bilo mi je teško. Ali vratio sam se, tu sam i sve je u redu. Zadovoljan sam i videćemo za dalje, imam još godinu i po dana ugovora.“

BONUS VIDEO Najzanimljiviji detalji sa utakmice Portugal – Srbija koju ćemo zauvek pamtiti

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar