Foto: Tanjug/AP

U Srbiji se Liga Evrope u četvrtak pomno pratila zbog raspleta kada su u pitanju klupska i nacionalna rangiranja na UEFA listi.

PROČITAJTE JOŠ

Kada je u pitanju nacionalni koeficijent, vodi se borba za 15. mesto kako bismo u sezoni 2022/2023 dobili dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Srbiji su odgovarala ispadanja Jang Bojsa, Olimpijakosa i Moldea, pa su Švajcarci, Grci i Norvežani ostali bez predstavnika i ne mogu da ugroze našu poziciju.

Zanimljivo je da pobeda Dinama nad Totenhemom, odnosno Slavije iz Praga nad Rendžersom, neće previše uticati na položaj Srbije. Razlog je što se njihov prolaz u novu rundu Lige Evrope vrednuje se sa dva boda (plus bonus bod), ali se i u slučaju Hrvata i Čeha deli sa početnim brojem učesnika u evropskim kupovima (po pet).

To znači da Češka sad ima 26.400, a Hrvatska 26.275 UEFA bodova na petogodišnjem obračunu. Mi smo na 26.750 i morali bi i Dinamo i Slavija još po koju senzaciju da prirede da bi nas preskočili.

Kada se u petogodišnjem obračunu izbriše sezona 2016/2017, nama se briše samo 2.875 bodova, Kiprani koji su ispred nas, ostaju bez 5.500 bodova, identičan broj se briše Česima, a Hrvati ostaju bez 5.125 bodova.

Foto: footballseeding.com

Srbiji bi 15. mesto značilo dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok bismo se, posle sezone u kojoj nećemo imati predstavika u Ligi Evrope, vratili u ovo takmičenje, a uz to bi još dva kluba išla u novoformiranu Konferencijsku ligu.

I Hrvati su već napravili svoju projekciju, u nadi da će nas preskočiti na nacionalnom rangiranju, ali za to je neophodno da prođu u polufinale i prirede još jednu senzaciju.

Zato će se i u Srbiji pomno pratiti žreb za Ligu Evrope, uu kom nema projekcija i povlašćenih, a učestvuju još Arsenal, Mančester junajted, Roma, Granada, Viljareal, Slavija Prag i Ajaks.

Što se klupskog koeficijenta tiče, Zvezda je zvanično obezbedila status nosioca u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona, ukoliko ove godine osvoji titulu.

Razlog je pobeda Slavije protiv Rendžersa sa 2:0, a Zvezda ima dilemu da li će, ako bude prvak, krenuti takmičenje iz prvog ili drugog kola kvalifikacija.

Za preskakanje prve runde, Zvezdi treba da ove sezone Ligu šampiona ne uzmu Liverpul ili Borusija iz Dortmunda, dok su Real Madrid, Bajern, Mančester Siti i Pari Sen Žermen, Porto i Čelsi poželjne opcije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare