Frančesko Toti Totti
Foto: EPA/ALESSANDRO DI MEO

Frančesko Toti i Roma - jedna ljubav za sva vremena koja je započela na današnji dan, sada već davne 1993. godine, i koju naslov dovoljno slikovito opisuje.

Jedan igrač, jedan klub, rodni grad i priča koja više neće biti ispričana. Ni nalik. Toti. Za neke prgav, možda nedorečen, neko ko je sigurno mogao više, za druge omiljen, „Princ Rima“, ikona, simbol odanosti.

Legendarni italijanski fudbaler imao je mnogo kultnih izjava kojima je na dodatni način iskazivao ljubav prema Romi. I nema tog Rimljanina, kome je „vučica“ u srcu, da nije barem jednom (dnevno) poželeo da bude na njegovom mestu.

Odrastao je na „Curvi sud“ (južna tribina Olimpika), sa koje se spustio na teren i to, ni manje ni više, nego u dresu voljenog kluba. Nosio je „desetku“ i kapitensku traku, i nikad nije napustio ljubav svog život – „C’e Solo Un Capitano“.

Ta ljubav na prvi pogled dobila je jednu od najvažnijih epizoda upravo 28. marta, na današnji dan pre 27 godina.

PROČITAJTE JOŠ

„Mali, zagrevaj se, ti sledeći ulaziš“. Možda nije baš tako zvučala rečenica, ali je naš legendarni Vujadin Boškov imao važnu ulogu. Kao trener Rome je te 1993. poslao 16-godišnjeg Totija da debituje u Seriji A protiv Breše.

Da započne prvu od 25 sezona, odigra prvu od ukupno 786 utakmica, načini prvi korak ka 307 golova li 139 asistencija. Da režira jednu od najlepših fudbalskih priča ikada napisanih.

„Varao sam sve svoje devojke, ali Romu nisam i nikada ne bih“, opisao je Toti jednom.

Poznata je i ona njegova izjava da „dete ne napušta siromašne roditelje da bi živelo sa bogatim strancima“. Jer, imao je svojevremeno (blanko) ponude Reala i brojnih drugih bogatih velikana, ali je njemu „vučica“ uvek bila ispred svega.

Više od svega je voleo da odigra petom, da „proda foru“, da nadigra, da „bocne“ ili lobuje i sa 20, 30 metara… Voleo je da se igra, da napravi magiju od fudbala.

I igrao je sve do 40. godine. Plakao je ceo Olimpiko kada se u maju 2017. opraštao od fudbala… Ni „Capitano“ nije mogao da se smiri.

Toti Totti Toti Totti
Toti Totti Toti Totti
Toti Totti Toti Totti
Toti Totti Toti Totti
Toti Totti Toti Totti
Toti Totti Toti Totti
Toti Totti Toti Totti
Toti Totti Toti Totti
Toti Totti Toti Totti
Frančesko Toti Totti Frančesko Toti Totti

Jedan igrač, jedan klub, jedan grad – Toti i Roma jednako su ljubav za sva vremena koja može da se reprizira samo kroz uspomene. Toti je Roma, bio i biće, i vratiće se svojoj „vučici“ onda kada se otrgne iz naručja onih kojima ne pripada.

„Nikada neću reći lošu reč protiv kluba, osećam se mnogo gore nego kad sam završio karijeru. Osećam se kao da umirem, bolje bi bilo da umrem“, rekao je Toti prošlog leta na emotivnom oproštaju prilikom odlaska sa funkcije direktora kluba.

Jer, Totija je nasledio verni saigrač Danijele de Rosi, večiti budući kapiten („Capitan futuro“), njega Alesandro Florenci koji je oteran u Valensiju čime je prekinuta nit da kapitensku traku nosi rođeni Rimljanin. A, to onda nije Totijeva Roma.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram