Foto: EPA-EFE/LUCA ZENNARO

Kristijano Ronaldo i Leo Mesi dominiraju gotovo dve decenije na svetskoj fudbalskoj pozornici. "Zlatne lopte" godinama krase njihove prepune vitrine, oborili su gomilu rekorda, neke i dalje postavljaju, podižući lestvicu do nestvarnih visina, a jedna od kategorija u kojoj su neprikosnoveni svakako su i golovi.

Ronaldo i Mesi su dvojica najefikasnijih aktivnih fudbalera na planeti. As Juventusa trenutno je na koti 748, dok je Barselonini mađioničar trenutno na 727 pogodaka.

No, krenimo redom s dna lestvice top 10 „ubica golmana“, pojedina imena će vas sigurno iznenaditi, dok su brojke, kao i uvek, priča za sebe…

10. EDINSON KAVANI – 415 (PARI SEN ŽERMEN)

Foto; EPA-EFE/JULIEN DE ROSA

Ubojiti Urugvajac prve fudbalske korake napravio je u Danubiu, gde je na 30 utakmica postigao 12 golova.

Već tada je sve ukazivalo da će 184 centimetra visoki Edinson izrasti u pravu gol-mašinu. Usledio je transfer u Palermo i ne baš toliko dobar učinak za jednog golgetera: 117 mečeva – 37 golova.

A onda – bum! Transfer u Napulj ispostavio se kao pun pogodak, kako za klub podno Vezuva, tako i za Kavanija. Neverovatna 104 gola na 138 utakmica.

Pari Sen Žermen nije žalio novac za „Matadora“, pa je u julu 2013. godine odrešio kesu i platio 64 miliona evra. Od tada do danas, Urugvajac je ispisao istoriju kluba s „Parka prinčeva“, postao rekorder po broju golova – 200.

Ipak, čovek koji je bio precizan 415 puta na 721 meču, trenutno je na izlaznim vratima, pominje se transfer u Romu ili Atletiko Madrid.

9. KLAS-JAN HUNTELAR – 418 (AJAKS)

Foto: EPA-EFE/Olaf Kraak

Legenda Ajaksa i dalje juri za loptom na „Johan Krojf Areni“. Mnogi verovatno ne znaju da je Huntelar bio član mlađih kategorija PSV iz Ajndhovena, ali je za prvi tim odigrao svega jedan meč i nije postigao gol.

PROČITAJTE JOŠ

Klasu je počeo da demonstrira u AGOVV, kasnije u Herenvenu, a sazreo je upravo u Ajaksu u prvom mandatu, s obzirom na to da je tokom tri sezone na 92 meča postigao sjajnih 76 golova.

Real je procenio da bi Huntelar mogao da bude njihovo rešenje u špicu i doveli su ga, ali se Holanđanin nije snašao u Madridu.

Svega 20 utakmica u nogama i samo osam golova, kasnije je probao da oživi karijeru u Milanu, gde je bila slična priča i mizernih sedam pogodaka na 30 mečeva.

Ipak, bilo je jasno da Klas nije izgubio klasu, niti zaboravio da postiže golove. Samo je bio u krizi. Potvrda kvaliteta stigla je u Bundesligi, u vidu 126 golova na 240 utakmica.

Računajući i 18 golova za mladu reprezentaciju Holandije, odnosno 42 pogotka za „A“ tim, stiže se do brojke od 418 golova na 741 meču.

8. SEBASTIJAN ABREU – 430 (BOSTON RIVER)

Foto: EPA

Još jedan Urguvajac među top 10 „ubica“ golmana. Ovoga puta čovek s nadimkom „El loko“ (ludak) i rekorder po broju klubova u karijeri. Verovali ili ne, Abreu ih je promenio čak 26, pa ne čudi što je završio u Ginisovoj knjizi rekorda.

Počev od rodnog Urugvaja preko Argentine, stiče se utisak da je najbolji i najefikasnji učinak ostvario u Brazilu u dresu Botafoga, gde je postigao 55 golova na 93 utakmice.

Trenutno ima 43 godine, a u Urguvaju radi kao trener-igrač. Predvodi napad ekipe Boston River.

7. SERHIO AGUERO – 430

Foto: EPA-EFE/Shaun Botterill/NMC/Pool

As Mančester sitija koji je doneo titulu na „Etihad“ posle 44 godine golom protiv Kvins Park Rendžersa u sudijskoj nadoknadi, jedan je od najnemilosrdnijih golgetera današnjice.

Za razliku od „El loka“, Aguero je u seniorskoj konkurenciji promenio dresove svega tri kluba. Počeo je u Argentini, igrajući za Independijente, sa skromnim učinkom od 23 gola na 56 utakmica.

Da je reč u napadaču svetske klase videlo se u Atletiko Madridu, gde je postigao čak 101 pogodak na 234 meča.  Iz redova „jorganžija“ preselio se u Mančester siti i od tada je najoštrije sečivo u napadu „građana“.

Impoznatna 254 gola na 370 utakmica, više nego dovoljno da postane legenda Sitija s kojim i dalje piše istoriju tog kluba.

6. ALI AŠFAK – 463 (Grint Strits)

Ko bi rekao da Maldivi imaju zver za postizanje golova… Ali Ašfak gradio je karijeru daleko od Evrope, u rodnoj južnoj Aziji i nije pogrešio. To potvrđuje suv statistički podatak da je na 544 utakmice postigao 463 gola.

To je prosečno 0,85 golova po meču, što je zaista fantastičan i nesvakidašnji učinak.

5. LUIS SUAREZ – 478 (BARSELONA)

Foto: EPA-EFE/DOMENECH CASTELLO

Na terenu često ima problem da iskontroliše svoj vruć temperament, pamtiće ga po ugrizima Branislava Ivanovića i Đorđa Kjelinija, ali niko ne može da ospori činjenicu da je Suarez jedan od najboljih goltetera sveta.

Kao mali se (iz)borio sa siromaštvom, pa je preko Nasionala stigao do Holandije. Prvo je igrao za Groningen, potom i za Ajaks.

„Kopljanici“ su ga lansirali na veliku pozornicu, a on im se odužio sa 111 golova na 158 utakmica. Nastavio je da teroriše protivničke golmane u dresu Liverpula, blistao je na „Enfildu“.

Napadač takvog kalibra bio je neopdhodan Barseloni, pa su Katalonci 2014. godine istresli 65 miliona i kupili gomilu golova koje sa sobom nosi Luis Suarez.

U prvoj sezoni na „Kamp nouu“ osvojena je Liga šampiona, a Suarez je uz Mesija, Ćavija i Inijestu bio deo nezaustavljivog „kvarteta“.

Na 762 meča tokom dosadašnje karijere „vampir“ Suarez je čak 478 puta pogađao mrežu.

4. ROBERT LEVANDOVSKI – 484 (BAJERN)

Foto: EPA-EFE/ALEXANDER HASSENSTEIN / POOL CONDITIONS

Poljak kog je Crvena zvezda propustila da dovede 2009. godine, navodno za svega 1.000 evra mesečnu platu, je sinonim za golove i trofeje.

Dugo mu je trebalo da se probije na veliku pozornicu iz rodne Poljske, sve dok 2010. godine nije stigao u Dortmund.

Kakav posao je tada napravio klub sa „Vestfalena“, „milioneri“ su uboli džekpot. Pune četiri sezone se zadržao Levandovski, pogađao je mreže rivala ko od šale, čak 103 puta na 187 utakmica.

Bajernu nije dao „đavo“ mira sve dok nisu kupili najboljeg strelca Bundeslige u to vreme, a Dortmund i nemački mediji su čitav posao oslovili jednom rečju – „otimačina“.

I dok su mnogi mislili da je popularni Leva dosegnuo vrhunac u redovima „milionera“, ono pravo je usledilo na „Alijanc areni“.

Bajern je uradio veto na „salataru“, a Poljak veto na titulu namenjenu najboljem strelcu. Neverovatne brojke – 242 gola na 284 meča.

Bavarci su nanizali osam titula, dok Levandovski ima 6 od 6 „salatara“. U dosadašnjoj karijeri odigrao je 732 utakmice, 484 puta je pogađao mrežu, ali je svima jasno da se na tome neće zaustaviti 31-godišnji „ubica“ golmana.

3. ZLATAN IBRAHIMOVIĆ – 549 (MILAN)

Foto: EPA-EFE/FABIO MURRU

O svemu onom što demonstrira 38-godišnji Šveđanin bosanskog porekla, komotno bi mogao da se snimi jedan blokbaster.

Postigao je gol protiv Juventusa u pobedi Milana i velikom preokretu 4:2 (Juventus vodio 2:0), čime je stigao do kote 549. Neverovatno je s koliko samopouzdanja i kakvom fizičkom spremom Ibrakadabra konstantno istrčava na „zeleni tepih“.

Samom pojavom uteruje strah u kosti rivalima, a tek je umeće u baratanju „bubamarom“ i „nos za gol“ ono što ga čini neverovatnim.

Za to je nagrađen bronzanom medaljom u ovoj žestokoj konkurenciji, nalazi se iza dvojice najboljih fudbalera današnjice – Mesija i Ronalda.

2. LEO MESI – 727 (BARSELONA)

Mesi
Foto: EPA-EFE/QUIQUE GARCIA

Superstar Barselone zaostaje čak 21 gol za liderom Kristijanom Ronaldom, ali ima dve godine manje… Čudo iz Rosarija rođeno 1987. godine ne prestaje da oduševljava fudbalski svet.

Osvojio je čak šest „Zlatnih lopti“ i otkako je 2004. godine debitovao za „A“ tim katalonskog diva od tada pred njim padaju protivnici i rekordi, protivnički treneri mu se klanjaju, a njegovi ga obožavaju.

Sinonim za Barselonu – Leo Mesi je u borbo-plavom dresu postigao 630 golova na 724 utakmice. Omaleni Argentinac je na 917 susreta, čak 727 puta pogađao mrežu, a novu priliku da poboljša učinak imaće večeras u gradskom derbiju sa Espanjolom.

1. KRISTIJANO RONALDO – 748 (JUVENTUS)

Foto: EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Mesi ili Ronaldo večita je dilema. To je stvar ukusa. Za jednog kažu da je genije, za drugog da je snaga, da je spreman kao zver. Ipak, u ovom segmentu, možda i onom najvažnijem, gde se broje golovi, trenutno je Portugalac svetski broj 1.

Fudbalsku čaroliju počeo je da demonstrira kao bubuljičavi klinac s plavom loknicom koju je voleo da oduva kada mu padne preko očiju u trenucima kada ko od šale, šalje rivale po burek.

Poigravao se s Mančester junajtedom u prijateljskom meču 2003. godine, kada je kao Sportingov tinejdžer pravio čuda defanzivcima „crvenih đavola“ (3:1).

Ser Aleks Ferguson naredio je kupovinu „tog malog“ – zvezda je rođena! Od tada do danas, Kristijano Ronaldo je sinonim za golove, trofeje, uspeh. Gde god je igrao klubovi su opasno profitirali, živeli su na njegovim golovima.

To se odnosi na Mančester junajted, Real Madrid i sada Juventus.

Kristijano Ronaldo ima pet „Zlatnih lopti“, isto toliko puta je osvajao najvredniji pehar u fudbalu, pehar Lige šampiona.

Na 1.043 utakmice postigao je 748 golova, poslednji u nizu je onaj na gostovanju Milanu (4:2) i nema dileme da će Portugalac, koji je gladan golova i uspeha, učiniti sve da dodatno poboljša lični učinak.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar