Foto: EPA

Nikad čudniji letnji prelazni rok u fudbalskom svetu doneo je nekoliko velikih transfera, ali i mnoštvo pozajmica sa opcijama da igrači budu kupljeni po završetku sezone.

Razlog tome je jasan, klubovi su zbog pandemijskih okolnosti ostali bez ozbiljnog prihoda, pa su sredstva za trošenje bila redukovana, što fudbalerima može dati dodatni motiv, ali i pritisak da ostvare dobre partije ne bi li sebi omogućili stalno mesto boravka, bez straha od nenadanih selidbi.

PROČITAJTE JOŠ

Izuzetak u celoj priči bio je Čelsi, klub koji je svoju kaznu zabrane dovođenja igrača odslužio, akumulirao kapital i dao se u trošenje velikog novca, što je bilo i svojstveno londonskom gigantu po dolasku Romana Abramoviča na njegovo čelo.

Najskuplji transfer leta iznosio je 80 miliona evra, a u njemu je Kai Haverc, 21-godišnji ofanzivni vezista stigao na Stamford Bridž iz leverkuzenskog Bajera.

Drugo i treće mesto pripadaju italijanima, Juventus je za Artura dao Barseloni 72 miliona evra, dok je Viktor Osimen za 70 miliona otišao iz Lila u Napoli.

Užasan početak sezone za Siti značio je i da Pep Gvardiola mora da ponovo zavuče ruku u džep arapskim vlasnicima, te da za defanzivca Benfike Rubena Dijasa izdvoji 68 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/Jason Cairnduff

Peto mesto na listi zauzima Miralem Pjanić, koga je Barselona Juventusu platila 60 miliona evra, a potpuni rolerkoster je doživeo Alvaro Morata.

Njega je Atletiko Madrid 1. jula morao da otkupi od Čelsija posle pozajmice za 56 miliona evra, da bi ga potom prosledio Juventusu na jednu sezonu, što je italijanski klub platio deset miliona evra.

U priču se vraća Čelsi, zajedno sa vezom između Nemačke i Engleske, kroz transfere Tima Vernera iz Lajpciga.

Napadač rođen pre 24 godine je stigao na Stamford Bridž u transferu vrednom 53 miliona evra.

„Plavci“ su i na osmom mestu liste, za levog beka Bena Čilvela su Lesteru platili više od 50 miliona evra.

Godine su prošle pune muka za Maura Ikardija, reklo bi se, pošto je konačno završio priču sa Interom i postao stalni stanovnik Pariza, za šta je Pari Sen Žermen platio 50 miliona evra.

Foto: EPA-EFE/IAN LANGSDON

Veoma zanimljiv je bio transfer Tomasa Partija iz Atletiko Madrida u Arsenal, pošto je španski klub 32 minuta pre završetka prelaznog roka obavešten da je ekipa iz Londona aktivirala otkupnu klauzulu od 50 miliona evra i stekla pravo da obezbedi usluge veznog fudbalera.

Taj posao je ostao na desetom mestu liste najskupljih transfera ovoga leta.

Vredi istaći da je ukupno 25 transfera bilo vredno više od 30 miliona evra, ali i da su pojedini igrači „otišli“ ispod cene, poput Ferana Toresa koga je Siti platio 23 miliona, Tijaga Alkantare za koga je Liverpul izdvojio 22 miliona, te Edinsona Kavanija, donedavno slobodnog agenta, a od ponedeljka uveče novog člana Mančester junajteda.

Dramatično je bilo i u Italiji, Federiko Kjeza je odlučio da navuče gnev navijača Fjorentine i pređe u omraženi Juventus, najpre kroz pozajmicu vrednu 10 miliona evra.

Na privremeni rad je otišao i kapiten Porta Danilo Pereira, pravo u Pari Sen Žermen, a Romu je Lajpcigom, takođe na godinu dana, zamenio mladi Džastin Klajvert.

Potencijalna „krađa leta“ je transfer Rafinje, doskorašnjeg fudbalera Rena u ekipu Lidsa, za 17 miliona evra, svega godinu dana pošto je francuski klub njega platio šest miliona više.

Foto: EPA-EFE/Claudio Giovannini

Najveći transferi leta 2020:

1. Kai Haverc – 80.000.000 (Bajer – Čelsi)

2. Artur – 72.000.000 (Barselona – Juventus)

3. Viktor Osimen – 70.000.000 (Lil – Napoli)

4. Ruben Dijas – 68.000.000 (Benfika – Mančester siti)

5. Miralem Pjanić – 60.000.000 (Juventus – Barselona)

6. Alvaro Morata – 56.000.000 (Čelsi – Atletiko Madrid)

7. Timo Verner – 53.000.000 (Lajpcig – Čelsi)

8. Ben Čilvel – 50.200.000 (Lester – Čelsi)

9. Mauro Ikardi – 50.000.000 (Inter – PSŽ)

10. Tomas Parti – 50.000.000 (Atletiko Madrid – Arsenal)

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar