Foto: Jose Breton/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Sportimage / Alamy / Alamy / Profimedia / EPA-EFE/PETER POWELL

Prelazni rok je daleko od kraja, ali smo već dobili impresivnu listu sjajnih transfera. Evo zbog čega je fudbal zaista prava industrija i zbog čega se obrću desetine miliona evra.

Najviše pažnje izazvao je dolazak Erilnga Brauta Holana u Mančester siti.

PROČITAJTE JOŠ

Pep Gvardiola je tako ostvario želju da dobije klasičnog centarfora (iako je dugo prva mesta bio Hari Kejn), a za transferu Norvežanina je Borusija dobila 60 miliona evra.

Svota je prilično mala jer je Holan imao klauzulu da može da ode za tu cifru, a već je oduševio navijače time što je odlučio da sam kupuje sve stvari u prodavnici. Nedavno je snimljen kako kupuje čaše, posude i sve potrepštine za novi dom u Mančesteru.

Holan je u prethodnoj sezoni postigao 27 golova, na 29 utakmica, a otkupna klauzula za kupovinu Norvežanina je 200 miliona do 2024. godine.

„Ovo je poseban dan za mene i moju porodicu. Pratio sam igre Mančester sitija u poslednjih nekoliko sezona. Ne možete da se ne divite njihovom stilu igre.

Foto: EPA-EFE/PETER POWELL

Siti stvara mnogo šansi, što je savršeno za igrača kao što sam ja. U ovom timu ima dosta fudbalera svetske klase, a Pep Gvardiola je jedan od najboljih menadžera svih vremena“, rekao je Holan.

Pričalo se dugo i o dva transfera Sitija kojim je smanjena konkurencija u napadu, a tim je doživeo velike promene. Gabrijel Žesus je završio u Arsenalu za 52,5 miliona evra, dok je Čelsi četiri miliona više koštao transfer Rahima Sterlinga.

Koliko je bilo interesovanje navijača za ovaj transfer svedoči što je sajt „plavaca“ pao zbog prevelikog broja ljudi na serveru.

Foto: NSJsport / Shutterstock Editorial / Profimedia

Trenutno je rekordni transfer leta napravio Real Madrid, koji je doveo Orelijena Čuamenija iz Monaka za 80 miliona evra.

Za njega su se interesovali i Pari Sen Žermen, kao i Liverpul.

„Tačno je da je bilo kontakta. Razgovarao sam sa Kilijanom Embapeom, pitao me je da li bih došao u Pariz, ali rekao sam mu da želim u Real Madrid. Razumeo je moju želju i srećan je zbog mene“, rekao je Čuameni.

Uz to je Kalvin Filips stigao u Siti u transferu od 48,75 miliona evra i tako pojačao konkurenciju na poziciji defanzivnog veziste nakon što je Fernandinjo odlučio da karijeru nastavi u Brazilu.

Darvin Nunjez, Foto: EPA-EFE/HUGO DELGADO

Drugi najvredniji transfer leta bio je dolazak Darvina Nunjeza iz Benfike u Liverpul za 75 miliona evra.

Urugvajski napadač je prošle sezone odigrao 41 meč i postigao je 34 gola za Benfiku u svim takmičenjima i bio je jedno od najprijatnijih iznenađenja. Nakon toga je postala poznata priča kako je Nunjez zbog teške finansijske situacije u mladosti jeo jedan obrok dnevno i to užinu koju je klub obezbeđivao mladim fudbalerima.

Čudan je i slučaj Barselone koja je prethodnih godinu dana bila blizu bankrota, barem po navodima španskim medija, a sada je odjednom pronašla 58 miliona evra za transfer Rafinje iz Lidsa.

Rafinja (25) je prethodne dve sezone proveo u Lidsu, a pre toga je igrao za Avai, Vitoriju Gimaraeš, Sporting i Ren. On je prošle sezone odigrao za Lids 36 utakmica i postigao je 11 golova.

Listu top 10 transfera zatvara Juventus koji je platio 40 miliona evra Fjorentini za slobodu Federika Kijeze. Ipak, još je impresivnije što je „stara dama“ dovela Pola Pogbu i Anhela di Mariju bez ikakve odštete!

Pari Sen Žermen je uplatio 41,5 miliona evra Portu za Vitinja, dok je Totenhem za Rišarlisona platio 58 miliona evra.

Top 10 transfera ovog leta

Orelijen Čuameni (Real Madrid) 80 miliona evra

Darvin Nunjez (Liverpul) 75

Erling Holan (Mančester siti) 60

Rišarlison (Totenhem) 58

Rafinja (Barselona) 58

Rahim Sterling (Čelsi) 56,2

Gabrijel Žesus (Arsenal) 52,2

Kalvin Filips (Mančester siti) 48,75

Vitinja (Pari Sen Žermen) 41,5

Federiko Kijeza (Juventus) 40

BONUS VIDEO Top 5 fudbalskih transfera

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar