Foto: Pedja Milosavljevic

Neizvesna budućnost trojice talenata.

Mlad, talentovani, perspektivni, velika budućnost je pred njima. Tako bi se ukratko moglo sublimirati pisanje o nekolicini fudbalskih talenata pre nekoliko sezona, u koje su polagane velike nade.

PROČITAJTE JOŠ

Filip Stevanović, Slobodan Tedić, Luka Adžić su trojica mladića koja svoj put u ovom trenutku pokušavaju da pronađu u holandskoj ligi.

Međutim, stvari već neko vreme ne funkcionišu kako treba, a nijedan od njih trojice se nije izborio za značajniju ulogu u ekipama iz donjeg doma i sredine lige.

Za igrače koji predstavljaju budućnost domaćeg fudbala to nikako nisu dobre vesti.

Filip Stevanović je u dosadašnjem delu sezone odigrao 21 utakmicu u prvenstvu i tri u Kupu, ali je češće ulazio sa klupe. Prosečna minutaža od 40 minuta, malo je u dresu Herenvena za nekog kome se predviđala svetla budućnost. Postigao je za to vreme jedan gol uz jednu asistenciju.

Herenven je u sredini tabele, osam bodova daleko od Evrope, a nije nabijen ni preterano zvučnim imenima.

Filip Stevanović je projekat Mančester sitija, koji pod ugovorom ima veliki broj igrača širom Evrope na pozajmicama.

Problem je što deluje da je Stevanović daleko i od prvog tima Herenvena. Iako je još prilično mlad i nema ni 20 godina, trebalo bi da igra mnogo više ako želi da razvije potencijal.

Ni najbolji strelac malde reprezentacije Slobodan Tedić ne može da se pohvali sjajnom sezonom.

foto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto

U prvenstvu je na terenu bio u 20 utakmica na kojima je igrao nešto preko 50 minuta u proseku i nijednom se nije upisao u strelce. Za igrača na poziciji špica, to je katastrofalan učinak. Uspeo je 22-godišnji napadač da se jednom upiše u strelce u Kupu, ali ako se uzme u obzir da nosi dres Cvolea, ekipe koja se bori za opstanak i muči se sa efikasnošću, to je poražavajući učinak.

Ni njegov saigrač Luka Adžić ne igra ništa bolje.

Levo krilo koje već dugo luta i od odlaska iz Crvene zvezde ne uspeva da nađe svoje mesto pod suncem.

Ima već 23 godine, a iako je u ranoj fazi karijere, malo je toga pokazao i biće sve manje ozbiljnih šansi da se dokaže.

Ove sezone je na 15 utakmica igrao u proseku jedno poluvreme bez ikakvog zapaženog učinka.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ono što još više brine jeste činjenica da su sva trojica igrači ofanzivnih karakteristika u ligi koja neguje takav fudbal.

Holandska liga je takva da u njoj mnogo više profitiraju veznjaci i napadači zbog stila igre, pa bi to trebalo da olakša posao i pomenutoj trojci.

Dušan Tadić je najbolji primer kako može da se dominira, a kroz istoriju se pamte i igre Mateje Kežmana.

U poslednjih nekoliko godina iz Holandije u najjače lige mahom odlaze špicevi, krila, ofanzivni veznjaci nego igrači odbrambenih karakterisitika, pa bi samim tim trebalo da se talenat igrača takvih karakterisitia lakše primeti.

Treba reći i da je samo takmičenje napredovalo prethodnih nekoliko godina i da je konkurencija izuzetno velika, ali će talentovani srpski fudbaleri morati što pre da počnu da pokazuju talenat ili će biti u velikom problemu.

BONUS VIDEO Mitrovićev 41. gol u sezoni, tresao mrežu i Bornmutu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare