Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Odlazak Takume Asana iz Partizana nije bio samo udar na crno-bele, već potez koji je ogolio status domaćih i stranih igrača u srpskom fudbalu.

PROČITAJTE JOŠ

Javna je tajna da su se u redovima Crvene zvezde ili Partizana ponekad gasili požari tako što su se prvo strancima isplaćivale zakasnele zarade, dok su domaći igrači morali da pričekaju, a kada „dogori“, momci sa tuđim pasošem imaju mnogo veću mogućnost da ostvare svoja prava i dođu do zarada koje su im obećane.

Svojevremeno je Brazilac Leonardo napravio skandal u svlačionici Partizana tako što se pohvalio da je dobio platu, koja još nije stigla drugim igračima. Doveo je atmosferu u svlačionici do usijanja, umeo je da izludi saigrače, ali je sve to u javnosti „pokrivao“ majstorijama, golovima, na kraju i titulom šampiona 2017. godine.

Kod Takume Asana je drugačija situacija u odnosu na Brazilca, drugačiji mentalitet, pristup, upravo zbog toga je i Partizan napravio kobnu grešku što pedantnom igraču nije poštovanje ukazao na jedini način na koji se poštovanje i ukazuje u odnosu između poslodavca i zaposlenog.

Otvorio mu je klub prostor za manevar i Japanac je to iskoristio, iako je mogao da sve učini na bolji način, pre svega u komunikaciji sa saigračima i trenerom kom se javno zahvalio. Ipak, nije to bio pravi način za oproštaj, objavom na Instagramu uz ekspresno gašenje telefona, umesto u četiri oka sa onima koji nisu krivi zbog poteza uprave i sa kojima jeste delio isti hleb, ma koliko on kasnio i njemu i ostalima.

Suština cele priče – Asano ima opciju da se obrati FIFA, dok domaći igrači u sličnim situacijama moraju da idu na Arbitražni sud FSS, koji i kada funkcioniše, teško da će ići protiv klubova.

Zapravo, prvo bi Arbitražni sud FSS morao za početak da funkcioniše, a nema ga jer je starom sazivu istekao mandat, novi nije izabran, a i da jeste FIFA je već prošle godine objavila šta misli o arbitraži FSS-a.

Povodom spora Dejana Melega, Vojvodine i Kajzerija, prošle godine je FIFA konstatovala da njen odbor ne može da zaključi da Arbitražni sud FSS potpuno poštuje princip jednakog predstavljanja i zato „ne može da bude prihvaćen kao nezavisni Arbitražni sud koji garantuje fer procese“.

Foto: Nenad Mihajlovic

„Nezavisnost arbitraže uređena je FIFA Pravilnikom o statusu igrača, u članu 22b, koji kaže da je nezavisan svaki takav Sud koji ima jednako zastupljen broj arbitara predloženih od strane klubova i od strane igrača. Na primer, u Hrvatskoj su sve to usvojili, plus tamošnji stranci u domaćim ekipama u slučaju spora moraju na hrvatsku arbitražu. Takođe, u praksi se mora imati pravo žalbe Sudu za sportsku arbitražu u Lozani (CAS), da bi FIFA takvu arbitražu priznala kao nezavisnu. A, kako stoje stvari u Srbiji? Za razliku od saigrača iz inostranstva, naša deca nemaju pravo da pravdu potraže pred CAS, gde se ista finansira novcem iz budžeta FIFA, šta više moraju skupo da plaćaju arbitriranje, dok je stranim fudbalerima sve to besplatno“, objasnio je  za Danas predsednik našeg ogranka FIFpro Mirko Poledica, povodom pomenutog slučaja od pre nekoliko godina, kada je novosadski klub tvrdio da je njegov bivši prvotimac falsifikovao dokumentaciju.

Poledica je izneo i primer da je samo jednom sudio arbitar predložen od strane igrača, u 99 odsto arbitraža su presuđivali arbitri koje su predložili klubovi ili FSS.

FSS i klubovi su tako dobili potpunu kontrolu nad srpskim igračima koji nemaju prava u odnosu na strance, za koje je nadležna FIFA, koja ima 24 arbitra u svom sudu, a tu je podeljen broj – po 12 arbitara bira se na predlog klubova i igrača, a oni imaju pravo na jednostrani raskid i privremene registracije, dok domaći klubovi nemaju ta prava.

Stranci u Srbiji mogu, u slučaju dugovanja dve plate, da raskinu ugovor posle 15-dnevnog upozorenja.

Inače, Arbitražni sud FSS-a svojevremmeno nije mogao da donese odluku o slučaju Vladimira Simunovića, koji nije bio siguran da li je igrač Spartaka ili Radničkog iz Niša.

Naime, Simunović je 2018. zatražio raskid sa Radničkim zbog neisplaćenih zarada, pa je Arbitražni sud FSS presudio da igrač ima pravo na raskid, pa je on potpisao za Spartak iz Subotice.

Onda je Radnički tvrdio da jedan od sudija Arbitražnog suda, koji je navodno izabran na predlog Sindikata profesionalnih fudbalera Nezavisnost (SPFN), nije u razmatranje uzeo dokaz koji je klub naknadno dostavio, a koji se odnosi na izvod po kome igrač nikad nije bio odjavljen sa liste Fonda za penzionsko i invalidsko osiguranje (PIO), što nije bio dokaz o redovnom isplaćivanju zarada.

Onda se Arbitražni sud ponovo sastao i na osnovu izvoda iz PIO fonda presudio u korist Radničkog, u koji Simunović nije hteo da se vrati.

FIFPro je odlučio da Disciplinskoj komisiji FIFA podnese žalbu protiv FSS zbog „nesprovođenja pravila o nezavisnoj arbitraži u slučaju igrača Vladimira Simunovića“, pa se slučaj razvukao i došao do Lozane.

Ono o čemu godinama pričamo da FSS Arbitražni sud nije priznat od FIFA kao nezavistan konačno je i ozvaničeno.FIFA je…

Posted by Sindikat Profesionalnih Fudbalera Nezavisnost on Sunday, July 19, 2020

Povodom slučaja Asana, oglasio se i Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost.

„Srpski igrači mogu samo da sanjaju da imaju ista prava kao i stranci u Srbiji. Zbog toga ne treba kriviti nikoga, to je samo krivica igrača zbog čuvenog ćutanja. Asano je raskinuo ugovor jednostranom izjavom, što mu omogućava FIFA RSTP. član 14bis ako mu klub duguje dve plate i tu se klub više ništa ne pita“, navodi se.

U svakom slučaju, čak i Partizan da dobije pravnu bitku, ceo proces će ozbiljno potrajati, a crno-belima je propao letnji transfer, jer bi Asanu potpisani ugovor trajao do narednog leta.

Ovako, sve će dobiti prolongirani pravni protokol, atmosfera u svlačionici je narušena, tim je ostao bez jednog od najjačih aduta pred finale Kupa protiv Crvene zvezde.

Tako će crno-beli morati da se okrenu drugim opcijama i lako bi mogli da ostanu bez Nemanje Jovića, 18-godišnjeg bisera koji je sledeća ozbiljna projektovana prodaja.

Asano je u trenutku odlaska 2. strelac lige sa 18 pogodaka, a kao igrač koji je u CV-ju imao Arsenal, Štutgart i Hanover, uz 24 nastupa za reprezentaciju Japana, sigurno bi bio profitabilna letnja opcija za popunjavanje budžeta kluba.

Što je najgore po klub, ni navijači mu više ne veruju, a da je kompas izgubljen, potvrđuje i čin pozivanja menadžera koji više ne zastupa Asana i koji u celom slučaju ne može da pomogne.

„Kako sam učestvovao u transferu igrača Takume Asana iz Arsenala u Partizan, duboko žalim zbog trenutne situacije izazvane iznenadnim odlaskom Asana. Jednostrani raskid ugovora o radu bez opravdanog razloga najstrožije je zabranjen prema propisima FIFA. Solidarnost treba da vodi naše akcije, a ne egoizam. Partizan je u više navrata pokušao da reši sve razlike. Mi više ne predstavljamo igrača i ne možemo da preuzmemo odgovornost za njegove postupke. Partizan je učinio sve moguće da pronadje rešenje i pomogne igraču. Svi mi u Sportfrontu-u podržavamo Partizan u ovoj situaciji“, naveo je agent Fjoraneli u izjavi dostavljenoj klubu.

Do sada su se naši klubovi navikavali na opraštanja dugova za čiste papire i odlaske u inostranstvo, naročito u dogovorima sa domaćim igračima, ovaj put je Asano „promenio“ proces, jer mu FIFA to dozvoljava. Ostalim domaćim igračima preostaje da budu u kandžama FSS-a i imaginarne Arbitražne komisije, ako se ne pobune i reše da nešto promene u svoju korist, kako bi se njihova reč poštovala.

Na kraju, sve se svodi na one reči koje je spomenuo sindikat Nezavisnost – ćutanje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare