Foto:Srdjan StevanovicStarsportphoto

Ako verujemo kvotama, ne daju nam šanse. Ako verujemo Portugalcima, možemo da se spremamo za baraž. E pa ne verujemo im.

Kladioničari nam daju kvotu 6 u proseku, Portugalcima tek oko 1,50, što nam na čelo prilepljuje epitet autsajdera – odlično!

PROČITAJTE JOŠ:

S druge strane, domaćini, da li bodre sebe izjavama, ili stvarno misle da su sila, tek svi redom pričaju da su uvereni da oni idu na Mundijal. Opet odlično!

Srbija i Portugal igraju poslednji meč kvalifikacija za Mundijal u Kataru u nedelju od 20 sati i 45 minuta (TV Nova S) na stadionu Da Luž u Lisabonu.

Ovu informaciju možda zna svaka ptičica na grani od Subotice do Predejana, ali ono o čemu može samo da se nagađa, to je sastav tima za koji će se opredeliti Dragan Stojković Piksi.

To je u njegovoj glavi i filozofiji, a uz malo sreće, možemo da naslutimo kako će figure na „tabli“ rasporediti srpski selektor.

Ništa nas, naravno, ne sprečava da i nas sedam miliona uđe u selektorske cipele i proba da predvidi ko će dobiti prednost od prvog minuta i čije bismo ime mogli oko 23 sata da slavimo ili kudimo.

„Žota i Bernardo Silva mogu da daju gol ni iz čega. Kristijano može da igra jednom nogom i da svejedno bude opasan. Prema tome, nema tajni između Portugala i Srbije. Kao što moj kolega Fernando Santoš zna sve o nama, tako i ja znam sve o Portugalu“, rekao je Stojković u subotu uveče i napomenuo da je ključ u koncentraciji u odbrani.

Upitan da li sprema neko iznenađenje, Piksi je odgovorio: „Možete svašta da očekujete, ima vremena“.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Jedno od takvih iznenađenja bio je i izostanak Matije Nastasića, iako je on bio gotovo siguran za mesto štopera.

Ako pogledamo kako je Srbija igrala od marta do sada, ima tu razloga za optimizam, mada Piksi objektivno nije mogao da sakrije mnogo karata neposredno pred utakmicu.

Katar je bio revijalni meč i generalna proba za najvažniji meč godine. Pobeda 4:0, a meč je startovao tim za koji će više fudbalskih stručnjaka reći – skoro niko od njih neće biti starter i u Lisabonu.

Fudbalska utakmica reprezentacija Srbija vs Katar
Fudbalska utakmica reprezentacija Srbija vs Katar Foto:Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovi

To su, između ostalih nagovestili i Vladimir Vermezović i Radovan Ćurčić u gostovanju na Novoj S, u petak, samo potvrdivši ove reči selektora Srbije da „nema tajni“.

Možda da eventualno izađe sa dva zadnja vezna od kojih bi jedan, poput Gudelja „glumio“ defanzivca, ili tako neka varijanta.

Vanja Milinković-Savić je dobio šansu na golu protiv Katara, mada je realno da se Predrag Rajković nađe među stativama u nedelju.

Jednako je realno da Stefan Mitrović, čija nas je hladnokrvnost u beogradskom meču i onaj „otet“ gol Ronaldu uopšte doveo u ovu situaciju – ovog puta počne meč na klupi.

Bez Pepea u odbrani Portugala, otvara se nešto prostora kada je reč o prekidima, za koje Marjan Marković, nekada proslavljeni bek Zvezde i reprezentacije, u razgovoru za Nova.rs kaže da bi mogli da nam budu oružje.

Zato se očekuje da Nikola Milenković i Strahinja Pavlović uz Miloša Veljkovića. Napred bi mogli da se nađu Gudelj i Sergej Milinković-Savić.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Prvi kao spona odbrane i veznog reda, drugi više kao spajalica sredine sa napadom.

„Nama ‘iks’ i ‘kec’ tamo ne igraju, mi moramo da dobijemo i zato ćemo morati da igramo sa dva napadača“, rekao nam je Marković.

Zbog toga, ako je i bilo nedoumica da li bi Srbija mogla da zaigra sa dva napadača, ovakva procena malo pomera težište u stranu ka opciji sa Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem istovremeno na terenu.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Sa bokova bi loptama mogli da ih „hrane“ Filip Kostić i Dušan Tadić i Nemanja Radonjić desno. Već smo pisali da je Radonjić odigrao odlično u Beogradu i da je pravio velike probleme po desnom krilu.

Sada već ima i skromno iskustvo igranja u Benfiki, pa to može samo da pomogne. Istini za volju, bilo da se napada prekidima i udarcima glavom, ili kontrama preko krila, Srbija će na raspolaganju imati varijante koje će pasti u vodu ako odbrana zakaže.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Zato se nekom Žoti više ne smeju dopuštati golovi „iz vazduha“, kao što u finišu utakmice ne može da se dozvoli opuštanje, pa da Ronaldo to kazni „na keca“.

Ako zaista odbrana ostane koncentrisana i kompaktna, nešto poput irske defanzive, onda šanse „Orlova“ rastu da posle dugo vremena pobedi jednu vrhunsku evropsku selekciju i bez daljeg mučenja ode na Svetsko prvenstvo.

Shodno tome, očekivani sastav izgleda ovako Rajković – Milenković, Veljković, Pavlović – Radonjić, Gudelj, Milinković-Savić, Kostić – Tadić – Mitrović, Vlahović.

BONUS VIDEO: Saša Lukić postiže prvi gol u dresu Srbije protiv Katara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare