Sadik
Sadik u duelu sa Tomaneom; Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Samo 38 dana od poslednje zvanične utakmice u prethodnoj sezoni, superligaši će se vratiti na terene. U pet nedelja klubovi su bili prinuđeni da kako znaju i umeju "uglave" pauzu i pripreme, ali i da paralelno rade na renoviranju igračkog kadra, realizaciji transfera neophodnih za funkcionisanje i dovođenju pojačanja.

Posledice koronavirusa još jednom su fudbalske radnike u Srbiji stavile u specifičnu situaciju u kakvij se nikad ranije nisu našli. Ceo jul prošao je praktično u improvizaciji, a posle samo četiri nedelje rada klubovi će se vratiti na travnati tepih gde ih očekuje nova i duga borba za bodove.

„Ovo nije redovno prvenstvo i celu situaciju moramo da gledamo iz drugog ugla. Ceo svet je u istom problemu, korona se odrazila na funkcionisanje svih. Neophodno je da prihvatimo okolnosti takve kakve su. Vremena za pripreme bilo je koliko je bilo i sve se svelo na parolu snađi se. Klubovi moraju da rade najbolje što mogu i da se spremaju od nedelje do nedelje. Svi imaju iste uslove. Kakvi god da su neuslovi, jednaki su za sve“, sagledao je situaciju u razgovoru za Nova.rs Milorad Kosanović.

PROČITAJTE JOŠ

Kraći period između dve sezone smanjio je i opcije fudbalskih trenera u pripremi ekipe pa će njihova sposobnost na adaptaciju i način razmišljanja u nesvakidašnjim uslovima doći do izražaja.

„Sad je mnogo više u rukama stratega i fudbalera jer su uslovi otežani i oni koji budu najbolje radili, umesto da se žale, će zabeležiti najbolje rezultate. Ko bude imao takav pristup proći će najbolje, ne u smislu da bude prvi na tabeli, nego u konkurenciji ekipa koje su mu ravne. Veoma je bitno naći pravu meru u radu, tačno dozirati treninge“.

Iskusni strateg, istakao je da će način rada biti samo jedan od faktora koji će u specifičnim okolnostima biti posebno izraženi.

„Timovi sa širim igračkim kadrom u ovoj situaciji su u posebnoj prednosti. Uvek je lakše kad imate širok igrački kadar ujednačenog kvaliteta, a to je posebno dragocen adut kad je raspored ovako gust. U tim okolnostima postoji prostor za kombinovanje, naročito sad kad je moguće napraviti pet izmena. Ko uđe sa minimalnim brojem igrača u sezonu u velikom je problemu“, naglasio je Kosanović i dodao:

„Iz tog ugla, Crvena zvezda i Partizan su u najboljoj situaciji, imaju kvalitet i kvantitet, kao i sve infrastrukturne uslove za dobar rad. U ogromnoj su prednosti, ali zato i jesu uvek prvi i drugi. Uz njih, tu su i Vojvodina koja je sve bolja otkad je Bajatović na čelu, TSC i Čukarički“.

Milorad Kosanović
Foto: Vanja Keser/ STARSPORT

Sa druge strane, liga je proširena na 20 klubova, a s obzirom na to da će šest klubova na kraju takmičarske godine napustiti elitu, vrlo neizvesno će biti u borbi za opstanak i svaka greška imaće znatno veće posledice nego u ranijim prvenstvima.

„Biće interesantno gledati kako će izgledati takmičenje sa 20 klubova. Proširenje lige je loše za fudbal, dok je pravilo o dva mlada igrača vrlo dobra odluka. Imaćemo priliku da vidimo našu najtalentovaniju decu, kojoj će biti dragocena šansa da se nameću kroz takmičenje što je veoma važno“.

Nesvakidašnje okolnosti potpuno su deformisale fudbalski kalendar pa će klubovi i mesec dana od početka takmičenja biti u prilici da prodaju i kupuju igrače što će dodatno uticati na improvizaciju.

„Ova situacija će pokazati koliko je ko snalažljiv, organizovan, ali i koliko ima sredstava. Pitanje je i šta će klubovi pogoditi od angažmana igrača koji su ostali. Nije na tržištu još mnogo kvaliteta i bitno je, posebno manjim klubovima koji nemaju kvantitet, da naprave dobar izbor“, naglasio je Milorad Kosanović za Nova.rs.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar