TSC
Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

U slučaju da Fudbalski savez Srbije prihvati predlog Zajednice Superlige i Prve lige, preostala četiri kola elitnog takmičenja za veliku većinu klubova neće imati takmičarski karakter.

Skraćenjem sezone za sedam kola i odlukom da ne bude ispadanja iz Superlige, od 32 preostale utakmice manje od trećine će imati rezultatski značaj, jer već deset klubova i matematički je razrešilo svoju sudbinu, a za još četiri promena statusa spada u domen teorije.

Ukidanjem plej-ofa i plej-auta preostali dueli izgubili su takmičarski značaj za Spartak, Mladost i Voždovac. Trio iz srca superligaške tabele već tad je znao da tokom četiri kola ne može da izbori plasman u Evropu, ali ni da se nađe u borbi za opstanak.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, na teoriju su se svele šanse da Crvena zvezda bude svrgnuta sa trona, kao i da Partizan i Vojvodina izgube šansu da igraju u kvalifikacijama za Ligu Evrope ili da Radnički ponovi izlet na internacionalnu scenu.

Konačno, predlogom zajednice da ne bude ispadanja u aktuelnoj sezoni, brige su razrešili i klubovi koji su mogli da izgube superligaški status: Radnik, Proleter, Napredak, Javor, Inđija, Rad i Mačva, pa kad se podvuče crta jedina realna neizvesnost postoji po pitanju četvrtog predstavnika Srbije u Evropi.

Trenutno, četvrtu poziciju zauzima TSC, a jedini klub koji ima realne šanse da ga ugrozi je Čukarički koji za ekipom iz Bačke Topole zaostaje tri boda.

Tim sa Banovog brda morao bi da osvoji četiri boda više od direktnog konkurenta koji osim bodovne prednosti ima i povoljniju gol razliku, pa se može reći da je sudbina Čukaričkog, čak i ukoliko ostvari sve četiri pobede, u rukama TSC i njegovih rivala.

Paradoksalna situacija donela je tako nesvakidašnje okolnosti usled kojih će samo Čukarički i TSC na teren izlaziti sa ambicijama da se takmiče, što sa sobom povlači pitanje morala i etike.

Vrlo diskutabilno je kako će se timovi postaviti oko 26 duela koji neće imati apsolitno nikakav rezultatski značaj, kao i kakav će pristup imati klubovi koji su završili sezonu kad izađu na megdan rivalima kojima se sav rad u poslednjih deset meseci sveo na ono što urade u preostala četiri kola.

Ljubiteljima domaćeg fudbala, kao i do sad, preostaje samo da se uzdaju u etiku i poštenje superligaša, ali je teško odupreti se utisku da će oko četiri petine preostalih utakmica biti odigrano na nivou prijateljskih susreta.

Dueli koji će imati rezultatski značaj, pod uslovom da ne dođe do značajnih iznenađenja

27. kolo:

Rad – Crvena zvezda (Zvezda već sa osvojenim bodom overava šampionsku krunu)

Vojvodina – Čukarički (Vojvodina pobedom osigurava plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope)

TSC – Javor

Napredak – Radnički

28. kolo:

Proleter – TSC (TSC pobedom eliminiše Radnički iz borbe za Evropu, ali i Čukarički ukoliko „brđani“ prethodno ne trijumfuju protiv Vojvodine u 27. kolu)

Čukarički – Inđija

Superliga tabela
Foto: Printscreen

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram