Rad Inđija
Foto: Starsport/Marko Spasojević

Zajednica Super lige i Prve lige Srbije izglasala je predlog da u elitnom fudbalskom takmičenju naredne sezone učestvuje 20 klubova i poslala ga na usvajanje Fudbalskom savezu Srbije.

Inicijativa koju je podržalo 24 od 32 kluba predviđa da u aktuelnoj sezoni ne bude ispadanja iz Super lige, a da se eliti od leta priključe četiri najbolja prvoligaša.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko bude usvojen predlog, četiri kola pre kraja sezone, brige po pitanju opstanka prebrinuli bi Mačva, Rad i Inđija, a šansu da izađu na najsvetliju pozornicu dobila bi i četiri prvoligaša.

„Neophodno je da prvo sačekamo potvrdu Fudbalskog saveza Srbije, ali Rad i ja smo se od prvog dana polemike zalagali za proširenje. Liga sa 20 klubova pružila bi šansu manjim klubovima da igraju sa najboljima. Zašto ne pokušati, lako ćemo se vratiti na 16 učesnika“, rekao je Ardijan Đokaj, sportski direktor Rada.

Funkcioner „građevinara“ naglasio je da se na ovaj način širi fudbalska mapa Srbije.

„Voleo bih da u eliti ponovo vidimo klubove sa bogatom istorijom poput Radničkog iz Kragujevca, Borca iz Čačka… Ukazala se prilika da oživimo fudbal u gradovima koji vole fudbal i žive za njega i treba je iskoristiti“, kazao je Đokaj.

Među superligašima koji će znatno bezbrižnije dočekati poslednja četiri kola je i Inđija. Tim koji sa klupe predvodi Aleksandar Janjić prvi je iznad crte koja će se izbrisati ukoliko FSS usvoji predlog Zajednice.

„Ne znam kako će takmičarski izgledati proširena liga jer smatram da će imati više od optimalnog broja učesnika. Ipak, ova odluka je najpravednija jer je klubovima skraćenjem sezone oduzeta mogućnost da se bore za svoj status i opstanak. Takođe, pošteno je i prema prvoligašima koji su dobili šansu. Smatram da je to fer epilog“, rekao je Janjić.

Aleksandar Janjić
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Inđija će u slučaju očekivanog raspleta i proširenja poslednja četiri kola dočekati bez rezultatskog imperativa. Bez takmičarskih ambicija kraj sezone dočekuje i većina drugih klubova u eliti, a jedina neizvesnost vlada za mesta koja vode u kvalifikacije za Ligu Evrope. Uprkos tome, Janjić je siguran da neće biti povoda da se regularnost dovede u pitanje.

„Odluka bi skinula pritisak sa donjeg doma, ali smatram da se ništa neće promeniti na takmičarskom planu. Svaki klub će želeti da dokaže da je bolji i siguran sam da će biti dobrih utakmica, neće nedostajati emocija i strasti. Niko neće popustiti ni za pedalj“, naglasio je Janjić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare