Vladimir Stojković; Foto: EPA-EFE/DOMINIK ANGERER

Golman Partizana Vladimir Stojković, koji je bio neprikosnoven među stativama kod Radomira Antića u fudbalskoj reprezentaciji Srbije, bio je skrhan bolom zbog velikog gubitka i odlaska Mistera s velike pozornice 6. aprila. Birao je Stojković reči dok je za Nova.rs sa tugom u glasu pričao o svom učitelju.

Antić je Stojkoviću ukazivao poverenje, a iskusni čuvar mreže znao je to i te kako da ceni. Zavoleo je Mistera i uvek ga je strahovito poštovao, da bi se u Španiji razvilo veliko prijateljstvo za sva vremena.

PROČITAJTE JOŠ

„Sigurno da je ovo što se dogodilo, došlo kao grom iz vedra neba. Nisam mogao da verujem da je to moguće. Četiri puta sam čitao vest, pitao sam se da li možda haluciniram?! Na utakmici sa AZ Alkmarom u Ligi Evrope bio je u Humskoj, delovao je super, video sam to kasnije na TV jer se posle meča nismo videli. Mimoišli smo se. Zaista sam bio srećan što je došao da gleda svoj Partizan, tada sam se potajno nadao da ćemo imati neki novi susret… Na moju veliku žalost, to se neće dogoditi“, rekao je Stojković.

Iskusni čuvar mreže zna koliki je fudbal pretrpeo gubitak zbog smrti Radomira Antića u 72. godini.

„Otišao je je jedan od najboljih u Evrope, a sa njim je sigurno umro i deo mene. Ne postoje reči kojima bih mogao da opišem taj gubitak. Svima nama igračima bio je kao otac. Ko se bavi fudbalom ili se bavio, ko je imao bilo kakve veze sa njim, teško će mu pasti odlazak Radomira Antića. Nisu dovoljne reči da se to objasni“, ističe Vladimir.

Radomir Antić; Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Stojković je osim Crvene zvezde i Partizana promenio veliki broj klubova. Branio je u Engleskoj, Portugaliji, kao i u Španiji. Otkrio nam je kakve je veze imao Antić prilikom njegovog odlaska na pozajmicu u Hetefe 2009. godine

„On lično me je odveo u Španiju, u Hetafe. Svaki slobodan dan u Madridu proveo sam kod njega kući, gledajući utakmice sa njim i njegovom predivnom porodicom. To će mi ostati urezano do kraja života, verovatno ću se i buditi s tim slikama pred očima, kako smo gledali mečeve s njegovom ćerkom, zetom, unucima, suprugom. Puno mu hvala za sve što je učinio“, iskreno, onako iz srca, bez ikakvih stega priča Stojković.

Za kraj ovog razgovora bivši reprezentativni čuvar mreže Srbije prisetio se, kako je to Mister s lakoćom, pravio rezultate s nacionalnim timom i san pretočio u javu, te 2010. godine.

PROČITAJTE JOŠ

„Atmosfera kod njega bila je ključ. I bukvalno svi smo ga zvali Mister, ali ne to tek onako, nego baš iskreno. Nije to bilo moranje, nije nam on to tražio. Stvorio je jednu hemiju, ambijent za pamćenje. Napravio je sponu između mlađih i starijih igrača, da smo svi postali nerazdvojni. Bilo je to konstantno druženje, pre i posle utakmica. Došli su rezultati, cela Srbija koja je krenula ponovo da veruje u srpski fudbal. Ma, čovek je sve spojio. Javnost, navijače, novinare, prvi put su svi jedva čekali konferenciju reprezentacije, trening, utakmicu. To je bio Radomir Antić, ujedinitelj“, prisetio se, ujedno i oprostio od svog učitelja Vladimir Stojković.

Pitali smo Stojkovića može li da se seti neke anegdote iz saradnje i druženja sa Antićem, a on je izdvojio jedan razgovor iz Madrida.

„Sećam se kada me je pozvao posle utakmice mog Hetafea sa Real Madridom, kada smo primilo kasni gol. Bila je to baš čudna utakmica. Mi smo vodili 2:1, pa je u 92. minutu izjednačio Guti. A, onda u 94. penal za nas. Kasiljas je odbranio i ispucao loptu koja je došla do Iguaina, koji je u 97. minutu postigao gol. I Real je dobio meč. Samim tim, Madriđani su ostali u trci za titulu prvaka Španije. I kaže tada meni Antić: ‘Stojke sine, da je ostalo 2:2, ti bi bio heroj Katalonije’. Da je ostalo 2:2, mislim da bi Barselona uzela titulu“, prisetio se Stojković.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram