Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Trener crno-belih je imao priliku da u dva trenerska ciklusa na klupi Partizana igra s crveno-belima. U prvom navratu bio je gotovo nepobediv, a sada se ćurak okrenuo - nikako da upiše prvu pobedu protiv Dejana Stankovića.

Aleksandar Stanojević je na trenerskoj klupi Partizana obišao pun krug kada su u pitanju okršaji sa najvećim rivalom Crvenom zvezdom. Od trenera zbog kojeg su drhtali sa druge strane Topčiderskog brda, do toga da nije u stanju da dođe do pobede u večitom derbiju.

Kada je prvi put seo na klupu Partizana, Stanojević je za kratko vreme postao miljenik navijača.

PROČITAJTE JOŠ

Sa 36 godina je postao najmlađi trener u istoriji kluba, a za dve godine, koliko je predvodio Partizan u šest derbija, pet puta je bio bolji od Crvene zvezde. Samo jedan poraz, rezultatski beznačajan, nije mogao da obriše pobede koje su ga učinile besmrtnim u očima „grobara“ u tom trenutku.

Da stvar bude impresivnija, u svih pet trijumfa koje je protiv Zvezde ostvario, njegov Partizan nije primio gol. Tri puta je Partizan pobeđivao Zvezdu sa 1:0 u prvenstvu Srbije, a jednom je bilo 2:0.

Pobedu od 2:0 izvojevao je i u polufinalu Kupa Srbije, pa jedini poraz od 1:0 nije imao nikakav uticaj na ishod tog dvomeča. Dva puta je heroj bio Princ Tejgo, a derbije su u njegovom prvom mandatu rešavali Radosav Petrović, Marko Šćepović, Almami Moreira, Zvonimir Vukić.

„Najdraža mi je stvar što je svaki navijač Partizana presrećan kad izvučemo Zvezdu u kupu“. Tim rečima Stanojević je završio svoj prvi mandat u crno-belom nakon sukoba sa tadašnjom upravom predvođenom Draganom Đurićem.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Veliki kiks u Evropi i ispadanje od Šamroka u kvalifikacijama bili su veliki šamar i to nije moglo da opere ni prednost na polusezoni od 10 bodova nad večitim rivalom. Mnogi su tada smatrali da mu je učinjena nepravda i narednih godina prizivali njegov povratak kao trenera sa kojim je Partizan delovao najatraktivnije i najubedljivije. Postao je prvi srpski trener koji je neki tim uveo u Ligu šampiona kada je sa crno-belima izbacio Anderleht.

Kada je Savo Milošević 2020. godine odlučio da napusti klub, na njegovo mesto je stigao Stanojević koji je bio dočekan kao spasilac. Partizan je u trenutku njegovog dolaska bio tri sezone debelo iza Crvene zvezde i njegov cilj je bio da Partizan vrati na vrh.

PROČITAJTE JOŠ

Po tom pitanju se ništa nije promenilo, a sva je prilika da neće ni ove sezone, ali je Partizan ostao i bez argumenta da možda nije bio prvak, ali da pobeđuje najvećeg rivala.

Dolasku Aleksandra Stanojevića prethodile su dve pobede u Kupu, jedna u prvenstvu i jedan remi koji je ostvario Savo Milošević. A onda se Partizan ugasio. Dva poraza, četiri nerešena rezultata i samo dva postignuta gola, učinak su Stanojevića protiv Crvene zvezde pod komandom Dejana Stankovića.

Najbliži pobedi Partizan je bio u prvom derbiju ove sezone kada je vodio sa 1:0 golom Natha i propustio nekoliko prilika da prelomi meč, pa je zbog toga bio kažnjen pogotkom Kataija. Rezultatski gledano, dobra prilika je propuštena u finalu Kupa Srbije. Posle duela bez golova, Partizan je ostao bez trofeja nakon burnog izvođenja penala. Sa druge strane, Partizan dugo nije izgledao nemoćno kao u porazu ovog proleća od 2:0.

Strateg Partizana bi mogao da dobije još jednu šansu do kraja ove sezone. Oba tima su u polufinalu Kupa i mogli bi da se sretnu u polufinalu ili kasnije u finalu. Možda se Stanojević seti kako je nekada pobeđivao Crvenu zvezdu i pronađe dobitnu formulu.

BONUS VIDEO Jeziv lom noge u Premijer ligi, fudblar zaplakao kad je shvatio šta je uradio

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook, Twitter, Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare