Grafika: Branko Gavrić

Aleksandru Stanojeviću ponestaje prstiju da izbroji sve pobede koje je ostvario u nizu. Protiv Zlatibora (5:1) ispisao je istoriju Partizana 17. trijumfom u nizu, od čega 15 u Superligi. Ipak, do rekorda u prvenstvu mu je neophodno još gotovo dva meseca kvalitetnog fudbala "parnog valjka".

Aleksandar Stanojević se vratio na klupu crno-belih 1. septembra prošle godine, a već do kraja oktobra je posložio ekipu po svom ukusu. Nanizao je ukupno 17 trijumfa zaredom u svim takmičenjima i tako nadmašio sopstveni rekord iz sezone 2006/2007 kada je imao jednu pobedu manje (16).

PROČITAJTE JOŠ

„Parni valjak“ ređa pobedu za pobedom, a odbrana je savršeno zategnuta – kapitulirala je samo tri puta u prethodnih 15 kola! Uspeli su Novi Pazar, Spartak i Zlatibor da pronađu poneku pukotinu u odbrani, dok su ostali često ispraćeni sa punom mrežom golova. Ukupna gol razlika u ovom periodu je impresivna 50:3.

Montažeri su imali dosta posla prilikom sastavljanja najboljih momenata sa mečeva jer je Partizan najčešće pobeđivao prilično ubedljivo. Crno-beli su znali da postignu i po šest golova (protiv Inđije se upisalo šest strelaca), a uglavnom bi već u prvom poluvremenu završavali posao.

Od meča sa Mačvom 31. oktobra 2020. godine, “parni valjak” je redom pobeđivao Spartak (2:1), Proleter (1:0), Metalac (1:0), TSC (4:0), Čukarički (1:0), Voždovac (2:0), Mladost (4:0), Napredak (3:0), Novi Pazar (4:1), Javor (1:0), Radnik (3:0), Inđija (6:0), Vojvodina (2:0), Rad (5:0), ponovo Voždovac (4:0), da bi poslednji trijumf zabeležen nad Zlatiborom (5:1).

Svetozar Marković i Igor Vujačić sjajno funkcionišu u defanzivi, ali i predstavljaju veliku pretnju u napadu prilikom prekida (Vujačić postigao tri gola u svim takmičenjima). Stanojević je vratio Ivana Obradovića i Aleksandra Miljkovića, koji u Partizanu proživljavaju drugu mladost, iako prošle sezone nisu bili standarni i često nisu ni igrali.

Miloš Jojić je dobio odrešene ruke da izvodi prekide kada je potreban centaršut, Bibars Natho je tu da postiže golove sa penala i slobodnih udaraca (devet ove sezone u Superligi Srbije), a Takuma Asano je trenutno drugi strelac prvenstva sa 15 pogodaka. Japanski fudbaler na svakom meču uđe u najmanje tri ili četiri dobre šanse, a igra je postavljena tako da se maksimalno koristi njegova brzina.

Foto: Srdjan StevanovicStarsportphoto ©

Partizan u ovom momentu kasni devet bodova za prvoplasiranom Crvenom zvezdom, a večiti derbi je pred vratima. Svi ljubitelji fudbala u Srbiji sa nestrpljenjem čekaju 7. april kada će konačno odmeriti snage najveći rivali našeg fudbala, a taj susret bi mogao da odluči i osvajača trofeja.

Dejan Stanković je sa Zvezdom ove godine stigao do nokaut faze Lige Evrope (Milan prošao zbog pravila prednosti gola u gostima 3:3), a u domaćem šampionatu se njegovi izabranici takođe nalaze u formi od 15 pobeda zaredom!

Ipak, iako sadašnje generacije Partizana i Zvezde dominiraju u domaćem prvenstvu (trećeplasirana Vojvodina ima 14 bodova manje od Partizana i čak 23 manje od Zvezde), daleko su od aktuelnog rekord po broju uzastopnih trijumfa u domaćem prvenstvu.

Do 2016. godine je šampionska generacija Slavoljuba Muslina bila najbolja svih vremena sa 23 vezane pobede u domaćem prvenstvu.

Ipak, generacija koju je predvodio Miodrag Grof Božović nadmašila je ovaj rekord 2016. sa jednom pobedom više i to je aktuelni rekord domaćeg fudbala.

Do kraja domaćeg šampionata ostalo je još 11 kola, pa bi u teoriji neko od dva rivala mogao da ispiše istoriju i preskoči još uvek magičnu granicu od 24 trijumfa zaredom.

Upravo zbog toga će 163. prvenstveni večiti derbi biti posebno značajan za oba tima. Ukoliko ne ranije, jedan niz će morati da bude prekinut tog 7. aprila.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar